Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Νομπελ 2009: Δεύτερο μέρος

Τα βραβεία Νόμπελ 2009 τέλειωσαν, και οι υπόλοιποι νέοι Νομπελίστες είναι:

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009 στην:

Herta Muller

η οποία, με την συγκέντρωση της ποίησης και την ευθύτητα του πεχού λόγου, εκφράζει το τοπίο των στερημένων.

Η μετάφραση αυτή δεν είναι και η σωστότερη; η αγγλική λέξη είναι dispossessed, η οποία να και σημαίνει στερημένος, κατά κάποιον τρόπο. Είναι λίγο δύσκολες μερικές φορές οι μεταφράσεις.

ΠΑρ'όλο το σπίτι μου γεμάτο βιβλία, δεν γνώριζα την κυρία Μίλλερ. Είναι πάντα όμορφο να γνωρίζεις καινούργιους (ως προς εσένα) συγγραφείς. Θα κοιτάξω να δω αν έχουν μεταφραστεί βιβλία της είτε στα αγγλικά (τις μεταφράσεις στα αγγλικά τις προτιμώ είναι πιο προσεγμένες συνήθως) είτε στα ελληνικά είτε στα ιταλικά. [3 γλώσσες άνετα διαβάζω, ε κάτι θα βρώ δεν μπορεί].

Επόμενο βραβείο, το βραβείο Οικονομικών:

για την οικονομική διακυβέρνηση, ιδιαίτερα για τους απλούς πολίτες στην:

Elinor Ostrom

και για την αναλυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ιδιαίτερα για τα όρια των εταιρειών στον

Oliver E. Williamson

Από οικονομικές επιστήμες, ότι είχα κάνει στο business bachelor's που είχα κάνει. Μετά ακολούθησα διαφορετικό δρόμο. Οπότε δεν είμαι και η πιο ειδική να μιλήσω γι'αυτό.

Και το Νόμπελ Ειρήνης 2009:

για τις εξαιρετικές προσπαθειές του να ενδυναμώσει την παγκόσμια διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών στον

Barack Obama!

Δεν ξέρω αν το άξιζε ή όχι, αλλά σίγουρα είναι ένα πλήγμα στους ρεπουμπλικάνους (ιδίως σε Bush και McCaine). Ίσως μερικά άτομα τώρα να τον αφήσουν μπας και δούνε κανά σύστημα υγείας για όλους οι Αμερικάνοι. Έχουν καλό σύστημα υγείας, αρκεί... να μπορείς να πληρώσεις. Έτσι και δεν έχεις λεφτά ούτε γιατρό για 2 ράμματα δεν μπορείς να δείς. Και ας ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια της διακυβέρνησης Obama να έχουμε κάποια μεγαλύτερα αποτελέσματα σε παγκόσμια συνεργασία μεταξύ κρατών.