Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2005

Night's Dawn Trilogy

Τελειώνοντας την τριλογία έχω να πώ ένα πράγμα: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ. Μπορεί να είναι μεγάλη (3 βιβλία των 1200 σελίδων περίπου το καθένα στα αγγλικά), αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο. Αλλά ας αρχίσουμε με τα βασικά.
Η τριλογία είναι του Peter F. Hamilton και αποτελείται από τα εξής βιβλία:
  1. The Reality Dysfunction
  2. The Neutronium Alchemist
  3. The Naked God
Το πρώτο βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε δύο τόμους με τίτλο "Η δυσλειτουργία της πραγματικότητας". Ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσουν και τα υπόλοιπα βιβλία καθώς και το Confederation Handbook που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν οδηγό στο σύμπαν του Hamilton. Επίσης την σειρά συμπληρώνει ένα βιβλίο με ιστορίες στο ίδιο σύμπαν με τίτλο "A Second Chance at Eden".

Η ιστορία των βιβλίων είναι απλή αλλά και πολύπλοκη συνάμα. Εξελίσσεται σε μία εποχή κάπου 600 χρόνια στο μέλλον όταν ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει άλλους πλανήτες και πολιτισμούς και αρχίζει να εξαπλώνεται στο γαλαξία, σε παρθένους πλανήτες. Το σύμπαν του είναι άρτια δομημένο με σωστές μελλοντικές προβλέψεις, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Λόγω κάποιου συμβάντος, ανοίγει μία πύλη μεταξύ της διάστασης όπου βρίσκονται οι ψυχές των πεθαμένων και της δικής μας. Οι ψυχές των πεθαμένων επιστρέφουν με το να μπαίνουν και να εξουσιάζουν τα σώματα ζωντανών ανθρώπων. Οι κατεχόμενοι έχουν μία ενεργειακή δύναμη με την οποία εξουσιάζουν την ύλη. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν και την λευκή φωτιά, ένα είδος επιθετικής ενέργειας με την οποία προστατεύουν τον εαυτό τους. Κοντά σε κάποιον κατεχόμενο όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θέτονται εκτός λειτουργίας λόγω του ενεργειακού πεδίου που εκπέμπουν.

Η ανθρώπινη φυλή μαθαίνει ότι ο καθένας μας έχει μία αθάνατη ψυχή, ότι υπάρχει μία διάσταση κόλασης όπου εγκλωβίστηκαν οι ψυχές που επιστρέφουν. Πως ανταποκρίνονται οι διαφορετικοί άνθρωποι σε αυτό; Πως ανταποκρίνονται οι κυβερνήσεις; Και ποιά είναι η πραγματική αλήθεια, αν υπάρχει, των νεκρών και του σύμπαντος;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται και απαντιούνται σε μία καταπληκτική τριλογία βιβλίων.

Η απάντηση δεν βρίσκεται, σύμφωνα με τον Hamilton, στην θρησκεία αλλά στην επιστήμη και στον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν μιλάει για τον Θεό ή την εκκλησία, αλλά για τον άνθρωπο τον ίδιο. Για τις πεποιθήσεις του ανθρώπου και πως πρέπει ο άνθρωπος να αλλάξει όταν βρίσκει την πραγματική αλήθεια. Και πως θα έπρεπε ο άνθρωπος να αλλάξει και σήμερα, να προχωρήσει πραγματικά μπροστά και να αρχίσει να λύνει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν.