Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Carl Sagan



Δεν νομίζω ότι χρειάζοντια λόγια για το video... Αλλά για τον Carl Sagan θα έπρεπε να πούμε πολλά.

Ήταν από τους ανθρώπους που με ενέπνευσαν, ιδίως μέσα από την τηλεοπτική σειρά ντοκυμαντέρ "Cosmos". Όταν παίχτηκε στην τηλεόραση ήταν σαν να μου ανοίχτηκε ένας μαγικός κόσμος, ο κόσμος του Σύμπαντος. Άνοιξα μαζί με τον Sagan το Κοσμικό Βιβλίο, και περπάτησα με τα μάτια της φαντασίας και της επιστήμης σε διαφορετικά μέρη του Σύμπαντος, και σε διαφορετικές εποχές.

Αλλά ποιός ήταν ο Carl Sagan; Ενας επιστήμονας που προωθούσε τις ιδέες της επιστημονικής μεθόδου, της σκεπτικής έρευνας (skeptical inquiry και του εκκοσμικευμένου ουμανισμού (secular humanism). Είχε πίστη στον άνθρωπο τον ίδιο, και στην ανθρωπότητα, και έλπιζε ότι κάποια μέρα θα βρούμε τον τρόπο να ταξιδέψουμε στο Σύμπαν.

Έδωσε πάρα πολλά στην επιστήμη και την εκλαϊκευσή της. Κατά κύριο λόγο με την σειρά του PBS "Cosmos" που έφερε πολύ κόσμο πιο κοντά στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο. Η σειρά αυτή έγινε αγαπητή σε όλο τον κόσμο, αφού παίχτηκε σε τουλάχιστον 60 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Έχει γράψει αρκετά βιβλία όπως το βιβλίο που βασίστηκε στην σειρά με το ίδιο όνομα΄ στα ελληνικά όμως ελάχιστα έχουν μεταφραστεί και είναι κρίμα να μην μπορούν να τα απολαύσουν ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν καλά Αγγλικά.

Τα δύο βιβλία του που έχουν μεταφραστεί όμως αξίζει να διαβαστούν. Το πρώτο είναι το "Επαφή" στο οποίο βασίστηκε και η ταινία με τον ίδιο τίτλο με πρωταγωνίστρια την Jodie Foster. Ένα πολύ όμορφο μυθιστόρημα για το πως θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα από εξωγήϊνους, τι θα μας λέγανε και πως θα μπορούσαμε να τους γνωρίσουμε.

Το δεύτερο είναι εκείνο που προτείνω σε όλους. Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, όπου η λογική, η επιστημονική μέθοδος και ο συλλογισμός έχουν τον πρώτο λόγο και χρησιμοποιούνται ενάντια στην προκατάληψη και τον θρησκευτικό δογματισμό. Ονομάζεται "Ο Στοιχειωμένος Κόσμος" και ήταν δώρο ενός καλού φίλου.

Ο Carl Sagan ήταν από τους ανθρώπους που με επηρρέασαν βαθιά στην ζωή μου. Είναι κρίμα που δεν βρίσκεται πια μαζί μας.