Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Επιστήμη, ψευδοεπιστήμη και βιβλιοπωλεία

Πριν από λίγες μέρες, είχα πάει σε ένα γνωστό βιβλιοπωλείο στην Στουρνάρα. Κατέβηκα στο υπόγειο, όπου υποτίθεται ότι έχουν τα βιβλία επιστήμης, και ιδιαίτερα κάποια βιβλία πολύ ειδικά σχετικά με μαθηματικά, φυσική και αστρονομία που με ενδιαφέρουν περισσότερο.

Πριν από τον Δεκέμβριο του 2008, όπου και κάηκε το συγκεκριμένο κατάστημα, υπήρχε ένα σημείο που είχαν βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης με μία ταμπέλα "Επιστημη για όλους". Εκεί είχαν βιβλία από τον Roger Penrose, τον Richard P. Feynman, και άλλους επιφανείς επιστήμονες που έχουν γράψει βιβλία επιστήμης που απευθύνονται σε όλον τον κόσμο.

Η ταμπέλα "Επιστήμη για όλους" είναι ακόμα εκεί, αλλά τα βιβλία που έχουν βάλει, μόνο επιστήμης δεν είναι. Συνωμοσίες, ψευδοεπιστήμη και άλλες παρόμοιες μπαρούφες βρίσκονταν σε αυτό το σημείο. Μάλιστα είχαν σε εμφανές σημείο βιβλίο του David Icke! Αν δεν ξέρετε τον Icke, είναι εκείνος με τις εξωγηϊνες σαύρες που είναι υποτίθεται οι άρχοντες της Γης και άλλες τέτοιες αηδίες...

Παραπονέθηκα λοιπόν στην υπεύθυνη, και της είπα ότι εκεί η ταμπέλα είναι λάθος, και ότι τα βιβλία που έχουν δεν είναι επιστήμης. Μου απάντησε ότι το ξέρει, αλλά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μιας και γενικά γνωρίζουν ότι αυτά δεν είναι βιβλία επιστήμης. Της είπα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο ενημερωμένοι, και ότι μπορεί να ξεγελαστούν. Αλλά δεν κατάφερα τίποτα, μου απάντησε πάλι τα ίδια. Τέλος πάντων, της είπα ότι, αν είναι έτσι, βάλτε και τα βιβλία αστρολογίας με την επιστήμη!

Και εδώ ήταν που έμεινα με το στόμα ανοιχτό, διότι μου απάντησε ότι για αρκετούς ανθρώπους η αστρολογία είναι επιστήμη! Αν είναι δυνατόν... Απάντησα κι εγώ ότι η αστρολογία δεν είναι επιστήμη και δεν έχει καμμία σχέση με την επιστήμη. Ένας ακόμα κύριος που βρισκόταν εκεί, συμφώνησε μαζί μου, αλλά δεν καταφέραμε πάλι τίποτα...

Πως είναι δυνατόν σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με τόσα υποκαταστήματα να γίνεται κάτι τέτοιο; Και ιδίως σε ένα βιβλιοπωλείο, που υποτίθεται ότι πας ειδικά για επιστημονικά βιβλία και συγγράματα; Πως είναι δυνατόν να βάζουν κοντά στην φυσική και τα μαθηματικά και την βιολογία τις μπούρδες του Icke και του συναφιού του; Πως είναι δυνατόν να βάζουν στον τομέα της επιστήμης υπεύθυνη που θεωρεί την αστρολογία, επιστήμη;

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Rational Skepticism: Νέο παγκόσμιο forum για την αθεϊα.

Καιρό έχω να γράψω εδώ, αλλά ήμουν αρκετά απασχολημένη με τα γεγονότα στο forum του Richard Dawkins που έκλεισε τις πόρτες του για πάντα. Για πληροφορίες σχετικά με την όλη υπόθεση, ένας από τους πρώην admin του forum έγραψε τα γεγονότα όπως ακριβώς γίνανε:

Death of the Dawkins Forum - The world's busiest forum closes

Μέχρι την στιγμή που έκλεισε ήμουν Global moderator στο συγκεκριμένο forum. Αλλά δεν έχω σκοπό να μιλήσω άλλο για το κλείσιμο του forum, άλλωστε οι περισσότεροι από τους admins και mods του forum έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε και να απαντάμε σε διάφορες δημοσιεύσεις περί του θέματος. Ποτέ δεν θελήσαμε να πάρει όση δημοσιότητα πήρε, απλά θέλαμε να πούμε τα πράγματα όπως έγιναν.

Η κοινότητα που δημιουργήθηκε σε εκείνο το forum όμως, συνεχίζει ακάθεκτη. Βρήκαμε νέο καταφύγιο, και ένα νέο forum δημιουργήθηκε, και πολλοί από τους συντελεστές βρισκόμαστε στο νέο forum. Εαν θέλετε να έρθετε, όλοι είσαστε ευπρόσδεκτοι στο νέο forum:

Rational Skepticism

Στα ελληνικά, για όσους θέλουνε να μιλήσουνε για αθεϊα, αγνωστικισμό, πίστη, θρησκεία, μπορούν να έρθουν στο ελληνικό forum άθεων και να μας βρούν εδώ:

Αθεϊα

Kαι μην ξεχνάτε και το blog της αθεϊας, όπου θα βρείτε πολλά άρθρα, και πολλά ενδιαφέροντα, σχετικά με την θρησκεία, την αθεϊα και ακόμα περισσότερα:

Atheia.gr: Ένα συλλογικό ιστολόγιο για την αθεϊα

Όσοι άπιστοι (αλλά και πιστοί) προσέλθετε !