Τρίτη 27 Μαΐου 2008

H Eurovision, το Νομπελ Ειρήνης και η κατάντια των δημοσιογράφων

Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να μας έχουν σπάσει τα νεύρα με την Καλομοίρα και το ηλίθιο ποπ τραγουδάκι της για τον φανερά στημένο διαγωνισμό της Eurovision και να περνάνε στα ψιλά την είδηση του Νόμπελ Ειρήνης;

Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στην Επιτροπή Κλιματικών Αλλαγών του ΟΗΕ, μέσα στην οποία επιτροπή βρίσκονται και 2 Έλληνες επιστήμονες, ο καθηγητής Φυσικής Χρήστος Ζερεφός και ο καθηγητής στο ΑΠΘ Αλκιβιάδης Μπάης...

Αν δεν τους είχε συναντήσει ο Πρωθυπουργός κος. Καραμανλής δεν θα μαθαινότανε ποτέ από την τηλεόραση αυτή η σημαντική βράβευση. Και αυτό επειδή οι δημοσιογράφοι έχουν καταντήσει περισσότερο παπαράτσι και κυνηγάνε τον κάθε διάσημο από πίσω με τις κάμερες και τα μικρόφωνα και έχουν ξεχάσει να κάνουν την δουλειά τους.

Δεν με ενδιαφέρει τι έφαγε η που έχεσε η Καλομοίρα και η κάθε Καλομοίρα. Δεν με ενδιαφέρουν τα κουτσομπολιά των διαφόρων σταρ. Αντίθετα θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την έρευνα πάνω στο περιβάλλον της Επιτροπής του ΟΗΕ.
Και για να το κάνω αυτό, θα το μάθω από το Internet, και όχι από τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων. Μετά μην απορείτε που πάρα πολλοί περνάνε ώρες ατελείωτες μπροστά στο internet.

Τα δελτία ειδήσεων τείνουν να καταντήσουν κουτσομπολίστικες εκπομπές, μερικά είναι ήδη, όπως οι λεγόμενες "ειδήσεις" από το Star Channel. Μόνο ειδήσεις δεν έχει αυτό το κανάλι... Ας μετονομάσει τις λεγόμενες "ειδήσεις" του σε "Εκπομπή για ξεκατίνιασμα". Το ίδιο πράγμα είναι. Προσωπικά, αυτές οι ειδήσεις και γενικότερα οι κουτσομπολίστικες εκπομπές μου φέρνουν τάση προς εμετό.

Ηθελα να μάθω, αυτοί οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν καθόλου σεβασμό προς τον εαυτό τους κατ'αρχήν; Δεν σέβονται την ιδιωτική ζωή κανενός; Το ότι κάποιος έιναι διάσημος δεν σημαίνει ότι όλος ο κόσμος θέλει να μάθει πότε πήγε στην τουαλέτα! Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να έχουν κάποιον σεβασμό αλλά απ'ότι φαίνεται δεν έχουν καθόλου.

Δεν σέβονται, όχι μόνο τις ειδήσεις τους, αλλά και τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται. Αντί να τους βοηθήσουν να πάνε μπροστά, να τους βοηθήσουν να δούν τα πράγματα και με διαφορετικό μάτι, τους πάνε πίσω, τους κλείνουν τα μάτια με παρωπίδες. Παράδειγμα ο διαγωνισμός της Eurovision και η Καλομοίρα. Αν πεις σε κάποιον Καλομοίρα, την ξέρουν. Αλλά αν ρωτήσεις ποιοί είναι ο κύριος Ζερεφός και ο κύριος Μπάης σχεδόν κανένας δεν θα σου απαντήσει. Και σε αυτό, έχουν μεγάλο φταίξιμο οι δημοσιογράφοι και αυτά που προβάλλουν.

Αν δεν αλλάξει η πολιτική των καναλιών με τις κουτσομπολίστικες και υπερβολικές ειδήσεις, την δική μου ενημέρωση θα την λαμβάνω μέσω internet. Θα επιλέγω τα θέματα που θέλω να διαβάσω, από που θέλω να τα διαβάσω, και εαν μία σελίδα δεν μου αρέσει, υπάρχουν χιλιάδες σελίδες με νέα και ειδήσεις, υπάρχουν Blogs, υπάρχει πολύ πλουσιότερο υλικό από αυτό που προβάλλεται από τις ειδήσεις.

ΥΓ. Η Κρατική τηλεόραση, και ιδίως η ΝΕΤ έχει αρκετά σοβαρές ειδήσεις. Είναι οι μόνες που μπορώ να παρακολουθήσω χωρίς τάση προς εμετό από την ηλιθιότητα των δημοσιογράφων. Δεν έχω παρακολουθήσει ακόμα τις ειδήσεις του ΣΚΑΙ, και αναφέρω το ΣΚΑΙ επειδή μου έχει κάνει έκπληξη η ποιότητα των εκπομπών του γενικά (Και εαν μερικές σειρές δεν ήταν μεταγλωττισμένες θα ήταν ακόμα καλύτερα. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω μεταγλωττισμένο Doctor Who, ή CSI! Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση όμως.).