Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πανάκριβα Βιβλία στα Ελληνικά.

Πραγματικά δεν ξέρω τι να πώ για τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και το πόσο ακριβά πουλάνε αρκετά βιβλία. Είμαι τυχερή που ξέρω καλά αγγλικά και πραγματικά, αν είστε βιβλιοφάγοι σαν κι εμένα, τότε θα σας σώσει από αρκετά ευρώ το να παίρνεται κάποια βιβλία στο πρωτότυπο αγγλικό, ή ακόμα και σε αγγλική μετάφραση (αν πρόκειται για άλλη τρίτη γλώσσα), παρά τα αντίστοιχα ελληνικά.

Τρανό παράδειγμα η πασίγνωστη τριλογία του Stieg Larrson. Αγόρασα και τα τρία βιβλία πριν 2 εβδομάδες περίπου από το WHSmith στην Αγγλία, με προσφορά Buy 1 Get One Half Price, δηλαδή Αγόρασε 1 και παίρνεις ένα δεύτερο βιβλίο σε μισή τιμή. Η τιμή πώλησης του κάθε βιβλίου που αναγράφεται από πίσω είναι 7.99 λίρες αγγλίας. Το οποίο εστί το πολύ 10 ευρώ το βιβλίο. Ταω τρία βιβλία τα πήρα 20 λίρες αγγλίας, δηλαδή κάπου 25 ευρώ όλα μαζί.

Τσεκάρω λοιπόν στην βιβλιονέτ και τι να δώ; Το κάθε βιβλίο έχει τιμή 22 ευρώ. Δηλαδή όλα μαζί κάπου 66-67 ευρώ. Ακόμα και στου Παπασωτηρίου που έχουν 10% έκπτωση, τα δίνουν 19,99 ευρώ το ένα. Πάλι πανάκριβα σε σχέση με την Αγγλία. {Στο τέλος του άρθρου θα βάλω όλους τους συνδέσμους)

Θα μπορούσα να είχα πληρώσει και λιγότερο τα τρία βιβλία της σειράς αν τα είχα παραγγείλει από το Amazon της Αγγλίας όπου τα δίνουν με περίπου 4 λίρες Αγγλίας το ένα. Ακόμα και με τα ταχυδρομικά θα πλήρωνα το τίμημα ενός βιβλίου στα ελληνικά.

Και ας μην μιλήσουμε για αγγλικά βιβλία εδώ. Πήρα το Why Does E=mc^2? του Brian Cox, από του Παπασωτηρίου και το πλήρωσα περίπου 12 ευρώ. Στο Amazon το έχει 5.19 λίρες Αγγλίας ήτοι 6,50 ευρώ. Και ταχυδρομικά να βάλω... Ασε που αγοράζω γενικώς από Amazon οπότε όταν έρχονται αρκετά μαζί είναι πιο φτηνά και τα ταχυδρομικά από το να πάρω ένα!

Και φυσικά δεν μιλάμε για τις προσφορές που βρίσκεις στο εξωτερικό. Εκτός από την προσφορά που πέτυχα φέτος, άλλες χρονιές έχω πετύχει 50% σε διάφορα βιβλία (και πάντα μιλάμε για καλά βιβλία και όχι σαβούρες), αγόρασε1 πάρε 1 δώρο, αγόρασε 2 πάρε ένα δώρο, και άλλες παρόμοιες προσφορές, διάφορες γενικές εκπτώσεις. Και το Amazon κάνει πολλές προσφορές.

Οπότε δεν πρόκειται να αγοράσω μεταφρασμένη λογοτεχνία από τρίτη γλώσσα στα ελληνικά. Τουλάχιστον όχι αυτά που πουλάνε στα βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν βέβαια και οι σειρές βιβλίων με 5 ευρώ που δίνονται από εφημερίδες. Αυτά μάλιστα. Σε καλή τιμή είναι, και τα τιμάω δεόντως όταν έχει κάτι που με ενδιαφέρει. Όσο για τα άλλα, είναι πανάκριβα και βρίσκεις την αγγλική μετάφραση από Penguin κλπ. σε πολύ καλύτερες τιμές και ιδίως σε περιόδους προσφορών. Αν θες να φορτώσεις βιβλία, η διαφορά σε τιμή από τους Ελληνικούς Εκδοτικούς Οίκους σου πληρώνει και Σ/Κ στο Λονδινο και σου περισσεύουν και χρήματα!!!! [Μόνο την διαφορά των 40 ευρώ από την τριλογία του Larsson να σκεφτεί κανείς...]


ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ: Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας, Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά, Το κορίτσι με το τατουάζ
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ: Το κορίτσι με το τατουάζ, Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά, Το κορίτσι στην φωλιά της σφήκας
ΑΜΑΖΟΝ: The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Kicked the Hornet's NestThe Girl Who Played With Fire