Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Χριστιανικές μη απαντήσεις και δικές μου σκέψεις.

Σε κάποιο forum έχω συχνά αντιπαρατεθεί με έναν πραγματικά φονταμενταλιστή πιστό της ορθοδοξίας. Ότι και να ρωτήσω, αποφεύγει να απαντήσει, και η μόνες του απαντήσεις είναι μόνιμα οι ακόλουθες, στις οποίες παραθέτω και τις δικές μου απαντήσεις:
  • Δεν γνωρίζεις την ορθόδοξη πίστη: Στην Ελλάδα μεγάλωσα, και με βαφτίσανε όταν ήμουν μικρή. Η γιαγιά μου και η νονά μου με κουβαλούσανε με το ζόρι στην εκκλησία. Προσπαθήσανε, μέχρι και κατηχητικό με στείλανε, αλλά έβρισκα πολλά παράλογα στην θρησκεία. Από τις ιστορίες για τον Αδάμ και την Εύα μέχρι τους βίους αγίων, υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσα όχι να καταλάβω, αλλά να δώ την λογική τους, δεν υπήρχαν αποδείξεις, στοιχεία για όλα αυτά. Όσο μεγάλωνα, τόσο κατάλαβα ότι αυτά δεν έχουν πραγματική λογική. Πρέπει απλά να τα πιστεύεις τυφλά, χωρίς να αναρωτιέσαι ποτέ για την λογική τους ή μη, για την πραγματικότητα αυτών... Διότι όταν αναρωτηθείς και το ψάξεις πραγματικά, βρίσκεις ότι όλες αυτές οι ιστορίες και όλα αυτά τα πράγματα είναι ψέμματα.
  • Δεν καταλαβαίνεις την ορθόδοξη πίστη: αντίθετα την καταλαβαίνω πολύ καλά. Έχω δεί αυτή την τυφλή πίστη και το τι μπορεί να κάνει. Δυστυχώς αυτή η τυφλή πίστη, μόνο κακό κάνει. Διότι όταν δεν ρωτάς, όταν δεν σκέφτεσαι, αλλά ακολουθείς τυφλά αυτό που σου πασάρουν, τότε γίνεσαι απλά ένα έρμαιο στα χέρια μίας ιδέας, μίας οργάνωσης. Και στην προκειμένη περίπτωση, ένα στρατιωτάκι που ψεύδεται στο όνομα του Ιησού. Αυτή η πίστη που γεμίζει με ενοχές τον άνθρωπο, για πράγματα που είναι εντελώς ανθρώπινα, από το να ρίξεις κανένα βρισίδι εως το σεξ, και σε πολλά άλλα θέματα. Αυτή η πίστη, που κρατάει τους ανθρώπους αμόρφωτους και αγράμματους, που τους γεμίζει το μυαλό με ρατσισμό και μισογυνισμό, δυστυχώς την καταλαβαίνω καλά, και την έχω δεί σε πολλές εκφάνσεις.
  • Πήγαινε σε πνευματικό: αυτό κι'αν είναι υπεκφυγή! Δεν θέλω να πάω σε πνευματικό, δεν τους εμπιστεύομαι. Κανένας από τους δήθεν πνευματικούς δεν γνωρίζουν από ψυχολογία, δεν νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν. Εκείνο που θα προσπαθήσει ο κάθε πνευματικός να κάνει είναι να με γεμίσει ενοχές, να με κάνει να αισθανθώ άσχημα, να με κάνει να αισθανθώ κατώτερη, να προσπαθήσει να με υποτάξει και να με κάνει ένα ακόμα σκλαβάκι του χριστιανισμού. Και έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν εμπιστεύομαι καν τους εξομολόγους. Με 6 μήνες σεμινάρια, δεν μπορείς να καταλάβεις τον άλλον. Δεν μπορεί ένας πνευματικός ή ένας εξομολόγος να καταλάβει αν εγώ έχω ένα ψυχολογικό πρόβλημα και ιδιαίτερα όταν αυτό είναι σοβαρό, και χρειάζεται γιατρούς όπως μονοπολικά και διπολικά σύνδορμα ή σχιζοφρένεια.
  • Διάβασε κάποιο βιβλίο για την ορθόδοξη πίστη: αυτό είναι άλλου είδους υπεκφυγή. Δεν θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο για την ορθόδοξη πίστη. Τι περισσότερο θα μου πεί από αυτά που έχει η Αγία Γραφή, ή από αυτά που λένε οι διάφοροι μητροπολίτες; Και για ποιό λόγο να το πάρω και να χάσω τον χρόνο μου διαβαζοντάς το; Μου δίνει κάποιος ένα έναυσμα, κάποιο ερέθισμα να πάρω ένα βιβλίο για την ορθοδοξία να διαβάσω; Κανένα απολύτως. Από εκεί και πέρα όμως, έχω κοιτάξει βιβλία ορθόδοξης πίστης σε βιβλιοπωλεία. Τα έχω ανοίξει και έχω προσπαθήσει να διαβάσω έστω και μερικές παραγράφους, για να δώ αν αξίζει να πάρω να τα διαβάσω. Μέχρι στιγμής δνε έχω βρεί κάποιο που να με προδιαθέσει θετικά. Το μόνο που έχω δεί να γράφουν είναι τα ίδια και τα ίδια, δηλαδή μετανοείτε αμαρτωλοί, θα καείτε στην κόλαση, μην κάνετε το Α, μην κάνετε το Β... Με λίγα λόγια, το μόνο που σου λένε είναι ότι απαγορεύεται να ζείς την ζωή σου.
Και φυσικά το τελευταίο και καλύτερο, το οποίο προσωπικά δεν πρόκειται να με πείσει ποτέ για την ύπαρξη θεού:
  • Πρώτα πρέπει να πιστέψεις και ύστερα βρίσκεις τον θεό: αν δεν έχω κάτι να πιστέψω, αν δεν έχω στοιχεία για αυτή την ύπαρξη, πως θα πιστέψω; Και πόσοι πιστοί έχουν βρεί αυτό που ονομάζουν θεό; Υπάρχουν πολλοί πιστοί που δεν τον έχουν βρεί. Και πολλοί άθεοι που ήταν πιστοί και δεν τον βρήκαν ποτέ. Και όταν ψάξανε και αναρωτηθήκανε, τότε είδανε πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα στοιχείο για την ύπαρξη αυτού του υποτιθέμενου θεού. Και δεν μιλάω μόνο για την ορθοδοξία, αλλά για κάθε άλλη θρησκεία. Γνωρίζω αρκετά άτομα μέσα από το internet, και μερικοί ήταν μάλιστα φονταμενταλιστές, δημιουργιστές και τα λοιπά. Κάποιοι μάλιστα ήτανε και ιερείς, έχουν μελετήσει απολογητική, κλπ. Όταν όμως κοιτάξανε βαθιά, δεν βρήκανε αυτό που πιστεύανε ότι θα βρούνε. Αλλά προς τιμήν τους ακολουθήσανε τον δρόμο που τους έδειχναν τα στοιχεία, η λογική τους, η κριτική τους σκέψη. Η απάντηση των περισσοτέρων σε αυτό είναι ότι δεν πιστεύανε αρκετά, και παρόμοια. Και όμως αυτοί οι άθεοι - πρώην πιστοί - πιστεύανε πραγματικά, το νοιώθανε με όλο τους το είναι.
Τα προηγούμενα που παρέθεσα, δεν αποτελούν απαντήσεις. Αποτελούν υπεκφυγές, τακτική απολογητών, τακτική όσον δεν θέλουν την πραγματική συζήτηση, όσων δεν θέλουν τον διάλογο. Εγώ είμαι διατεθειμένη να συζητήσω, αλλά όταν κάνω κάποιες ερωτήσεις, και η απάντηση των πιστών είναι μόνο τα παραπάνω,  πως πειρμένουν να με πείσουν; Που είναι τα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης του θεού; Και πως κάποιος μπορεί να με πείσει με τα παραπάνω ότι η ορθοδοξία ή κάποια άλλη πίστη είναι η μοναδική και αληθινή πίστη;

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Doctor Who - Season 5 - Matt Smith

Έφτασε και ο 11ος Doctor. Μόλις προχθές τέλειωσα την 5η σαιζόν, και ο 11ος με άφησε με πολύ καλές εντυπώσεις. Βέβαια, αγαπημένος μου Doctor παραμένει ο 10ος, ο David Tennant. Ο Matt Smith όμως κατάφερε να με πείσει ότι δίκαια πήρε τον ρόλο του 11ου Doctor σχεδόν από την αρχή.

Αρχίζουμε με την νέα σύντροφο του Doctor, την Amy Pond που παίζει η Karen Gillian. Γλυκιά και κοκκινομάλλα, αφελής μερικές φορές, αλλά και γεμάτη ζωή. Η ζωή της ένα μυστήριο το οποίο συνδέεται με την κεντρική ιστορία της σαιζόν αυτής, που είναι οι ρωγμές στο χωροχρόνο, και που μοιάζει να την κυνηγάνε. Η μήπως κυνηγάνε τον αγαπητό μας Doctor;

Μαζί με την Amy όμως έχουμε και τον Rory Williams, τον αρραβωνιαστικό της. Πραγματικά τυπάκος ο Rory, θα κάνει τα πάντα για την Amy είτε ως άνθρωπος είτε ως πλαστικό. Θα περιμένει στο πλάι της για αιώνες. Και θεωρώ ότι στα επεισόδια που έπαιξε το τρίο Doctor-Rory-Amy δούλεψε πολύ καλά. Ο Rory είναι συμπαθέστατα αφελές θα έλεγα, στην αρχή. Και ενώ όταν τον πρωτοείδα, τον θεώρησα ένα δεύτερο Mickey Smith, τελικά κατάφερε να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν είναι, αλλά και ότι ταιριάζει με το ιδιαίτερο στυλ του 11ου Doctor.

Και έχουμε την επιστροφή της River Song, από το Silence in the Library/Forest of the Dead. Και ίσως αυτή η επιστροφή να είναι το μεγαλύτερο μυστήριο απ'όλα. Η River γνωρίζει τον Doctor, αλλά είναι ο 11ος τον οποίο γνωρίζει; Ξέραμε ότι δεν είναι ο 10ος, το είχε πεί η ίδια στο διπλό επεισόδιο με την βιβλιοθήκη. Και φυσικά έχουμε τον εξής διάλογο μεταξύ Doctor και River:

The Doctor: River... who are you?
River: You're going to find out very soon now. And I'm sorry, but that's when everything changes.

Και μαζί με τον 11ο, θέλουμε και εμείς να μάθουμε ποιά επιτέλους είναι η River Song, και ποιά είναι αυτά τα spoilers. Αλλά ας πάμε στα επεισόδια τώρα.

Γενικά, η σαιζόν ήταν μία καλή σαιζόν. Το πρώτο επεισόδιο, The Eleventh Hour, μας προιδεάζει για το τι θα ακολούθησει, και για την βασική ιδέα της σαιζόν. Ρωγμές στον χωροχρόνο, και το ίδιο σχήμα ρωγμής παντού. Ο Doctor θέλει να βοηθήσει την μικρή Amy, αλλά αργεί και την βοηθάει όταν είναι πιά μεγάλη και έτοιμη να παντρευτεί.

Η επιστροφή των Angels από το Blink στο διπλό επεισόδιο Time of the Angels/Flesh and Stone, είναι από τις καλύτερες στιγμές της σαιζόν, και πραγματικά σε κάποιες στιγμές με τρόμαξε. Είχε κάτι το κλειστοφοβικό, είχε κάτι το τρομακτικό, είχε River Song... και πάλι no spoilers!

Και ερχόμαστε στο τέλος της σαιζόν, και στο διπλό επεισόδιο The Pandorica Opens/The Big Bang. Τι είναι το Pandorica; Γιατί ο Van Gogh βλέπει την καταστροφή του TARDIS; Γιατί και πως οι εχθροί του Doctor κατάφεραν να ενωθούνε;

Και φυσικά δεν λείπει η River Song από τον χορό. Αλλά το είχε πεί στην σαιζόν, ότι βρισκόταν μαζί με τον Doctor όταν άνοιξε το Pandorica. Και τελικά τι μάθαμε με το τέλος της σαιζόν; Πραγματικά δεν μάθαμε τίποτα. Διότι δεν ξέρουμε τι και πως δημιούργησε αυτόν τον κύκλο, που "κλείνει" κατά κάποιον τρόπο με το τελευταίο επεισόδιο της σαιζόν. Μήπως η River Song ξέρει κάτι; Μήπως θα προστεθεί στο roster της επόμενης σαιζόν;

Περισσότερα ερωτηματικά μας δημιούργησε το συγκεκριμένο τέλος της σαιζόν, παρά έλυσε. Ήταν ένα από τα καλύτερα τέλη σαιζόν που έχω δεί σε τηλεοπτική σειρά.

Και φυσικά το Doctor Who αυτή την στιγμή είναι αν όχι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά αυτή την στιγμή, σίγουρα η καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας. Και ο Matt Smith μας έχει κερδίσει με την ερμηνεία του ως ο 11ος Doctor.

Περιμένουμε τα Χριστούγεννα, το Christmas Special, που αν κρίνουμε από το τέλος της σαιζόν, θα έχει να κάνει με το Orient Express. Rory, Amy and the Doctor travel on the Orient Express...

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

ESO: Οι 100 καλύτερες φωτογραφίες

Το Σύμπαν είναι ένα πανέμορφο μέρος, και έχει πολλά κρυμμένα μυστικά να μας δώσει. To European Southern Observatory δίνει στην δημοσιότητα τις καλύτερες φωτογραφίες που έχει βγάλει και αναλύσει με τα διάφορα τηλεσκόπια που λειτουργεί.

Τις 100 καλύτερες φωτογραφίες μέχρι στιγμής θα τις βρείτε σε αυτό το link: Top 100 ESO Images

Πανέμορφες φωτογραφίες που δείχνουν το Σύμπαν, που μας παρουσιάζουν φωτογραφίες από την δημιουργία άστρων και αστρικών συστημάτων εως το θανατό τους...