Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

H τσιγκουνιά της... διαφήμισης!

Υπάρχουν πολλές ηλίθιες και ανεγκέφαλες διαφημίσεις και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Αλλά μία από τις χειρότερες που έχω ακούσει τελευταία, είναι η διαφήμιση της εταιρείας Saturn που εμπορεύεται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές. Η συγκεκριμένη διαφήμιση λέει "Η τσιγκουνιά είναι μαγκιά"!

Μα είναι δυνατόν να λέει κάτι τέτοιο; Ενα πράγμα είναι να προσέχεις τι και πως ξοδεύεις, επειδή έχεις συγκεκριμένο ποσό, και άλλο είναι η τσιγκουνιά. Η τσιγκουνιά δεν είναι μαγκιά, είναι αρρώστια. Και λυπάμαι που ακούω μία σοβαρή εταιρεία να εκθειάζει μία ψυχολογική πάθηση, μία αρρώστια, η οποία έχει καταστρέψει ακόμα και οικογένειες. Πραγματικά γνωρίζω άτομα που χωρίσανε επειδή ο ένας ήταν τόσο τσιγκούνης, που έβαζε την γυναίκα του να πληρώνει ξεχωριστά το σούπερ μάρκετ, και την έβαζε να πληρώνει ποσοστό ακόμα και από το πακέτο μακαρόνια, το ποσοστό που υποτίθεται ότι θα έτρωγε! Και ο συγκεκριμένος είχε (τουλάχιστον την εποχή που χωρίσανε) τουλάχιστον διπλάσιο με τριπλάσιο μισθό από την κοπέλα.

Γνωρίζω άτομα που μετράνε τις πατάτες που θα μαγειρέψουν, όταν έχουν καλεσμένους. Μία πατάτα ανά καλεσμένο (δεν ξέρω υποθέτω), πάντως όποτε με έχουν καλέσει για φαγητό ποτέ δεν έχω ευχαριστηθεί, μιας και, τουλάχιστον οι πατάτες, δεν φτάνουν για όλους. 

Κάποιοι είναι τόσο τσιγκούνηδες που βάζουν στην κατάψυξη οποιοδήποτε φαγητό περισσέψει, ακόμα και όταν αυτό το φαγητό δεν είναι εύγευστο όταν ζεσταίνεται. Απλά επειδή είναι τσιγκούνηδες, και προτιμάνε το φαγητό να είναι αίσχος και να μην τρώγεται, παρά να ξοδέψουν έστω και ένα λεπτό παραπάνω.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπίτια και μετρητά, και ζούνε σε τρώγλες. Επειδή είναι τσιγκούνηδες και δεν θέλουν όχι μόνο να χαλάνε λεφτά, αλλά ούτε καν να μένουνε κάπου που είναι πιο ανθρώπινα, για να μην χάσουν τα ενοίκια. Και αναγκάζουν και τις οικογένειές τους να υποφέρουν, και κάνουν φασαρία όταν το παιδί τους χρειάζεται έστω και ένα τετράδιο για το σχολείο...

Ναι, με ενοχλεί η διαφήμιση της εταιρείας Saturn. Mε ενοχλεί επειδή εκθειάζει μία ψυχολογική, παθολογική αρρώστια. Με ενοχλούν οι ανεγκέφαλες και άσχημες διαφημίσεις της, με ενοχλεί το ότι παρουσιάζει την τσιγκουνιά ως μαγκιά, με ενοχλεί η έλλειψη δημιουργικότητας που δείχνει η εν λόγω εταιρεία, αλλά πάνω απ'όλα με ενοχλεί η παντελής έλλειψη σεβασμού προς το κοινό και τους πελάτες της.