Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

The Handmaid's Tale - Margaret Atwood

Διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο τα Χριστούγεννα, αλλά δεν είχα όρεξη να γράψω τότε, όχι απλά για αυτό το βιβλίο, αλλά γενικότερα, δεν είχα έμπνευση, ας το πούμε έτσι. Αλλά αυτή η δημοσίευση είναι για αυτό το καταπληκτικό βιλβίο.

Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει ως "Η ιστορία της Πορφυρής Δούλης", και πραγματικά θα ήταν κρίμα να μην υπάρχει μετάφραση αυτού του βιβλίου για όσους δεν ξέρουν αγγλικά. Από περιέργεια για την συγκεκριμένη συγγραφέα, πήρα το βιβλίο αυτό, χωρίς να ξέρω τίποτα για το βιβλίο και ελάχιστα για την συγγραφέα. Πραγματικά, το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί από όλον τον κόσμο.

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία μίας νέας γυναίκας, μίας μορφωμένης γυναίκας και πως αυτή η γυναίκα, ενάντια στην θελησή της, υποχρεώνεται να γίνει δούλα της μήτρας της. Και όχι μόνο η συγκεκριμένη γυναίκα αλλά και όλες οι γυναίκες σε αυτή την δυστοπία που περιγράφει η συγγραφέας. Το καθεστώς που περιγράφεται στο βιβλίο, είναι μία χριστιανική δυστοπία, όπου οι γυναίκες είναι σκλάβες της μήτρας τους στην κυριολεξία. έφηβες 13 και 14 χρονών να παντρεύονται με μόνο σκοπό να κάνουν παιδιά, τα δικαιώματα των γυναικών να είναι εντελώς ανύπαρκτα, να μην μπορούν καν να κυκλοφορήσουν ελεύθερες. Το καθεστώς να έχει απαγορέψει την γνώση, να έχει απαγορέψει πολλά δικαιώματα όχι μόνο στις γυναίκες αλλά γενικότερα.

Η περιγραφή άδειου χρόνου, η περιγραφή του καθεστώτος, η περιγραφή των "Θείων" και το πως "εκπαιδεύανε" τις γυναίκες, η περιγραφή των "τελετών"... Έχουν περάσει τόσοι μήνες και όμως όλα αυτά έχουν καρφωθεί στο μυαλό μου. Αυτό είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Ένα βιβλίο που περιγράφει ναι μεν ένα δυστοπικό χριστιανικό καθεστώς, αλλά μην νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά. Δεν χρειάζεται παρά να διαβάσετε την Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα την Παλαιά Διαθήκη και τις επιστολές του μισογύνη Παύλου. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν οι χριστιανοί να λατρεύουν αυτόν τον μισογύνη ως άγιο!

Αυτό είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω, και που θα προτείνω σε όλους.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

THOR

Είδα το THOR σε 3D, και πραγματικά άξιζε τα λεφτά του. Είναι μία ταινία στην οποία θα περάσετε καλά, και για δύο ώρες θα ξεχαστείτε μέσα στις εικόνες και το σενάριο.

Ας αρχίσουμε με τα ειδικά εφέ, στα οποία πραγματικά με εντυπωσίασε η Asgard, η κατοικία των θεών των Βίκινγκς. Και το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το σκηνικό είναι όταν δείχνει τον ουρανό της Asgard, και βλέπεις νεφελώματα και αστέρια... Είναι σαν να βλέπεις ένα πεντακάθαρο ουρανό, αλλά με νεφελώματα σε πολύ μικρότερη απόσταση.

Το σενάριο δεν κούρασε σε κανένα σημείο, αντίθετα όλο και κάτι είχε να παρουσιάσει είτε από χιούμορ είτε επειδή συνέχιζε την ιστορία. Αν και προβλέψιμο, ήταν καλά δομημένο σενάριο, χωρίς τρύπες, χωρίς να κουράζει.

Όσον αφορά το cast, ο Chris Hemsworth (Thor) είναι ένα από τα νέα αστέρια στον χώρο των ταινιών δράσης, και το γυναικείο κοινό σίγουρα θα εκτιμήσουν τα προσόντα του... Θα παίξει τον ρόλο του Thor και στην ταινία Avengers η οποία ετοιμάζεται. Ο Tom Hiddleston ως Loki με εντυπωσίασε με την παρουσία του, και με την νότα που έδωσε στον Loki. Σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους κακούς των τελευταίων 2-3 ετών. Το υπόλοιπο cast είναι ως επί το πλείστον γνωστό: Anthony Hopkins, Natalie Portman... E δεν έχεις να πείς και πολλά για τέτοιους ηθοποιούς.

Γενικά μία από τις καλές ταινίες φαντασίας, από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Διασκέασα, ξεχάστηκα, για δύο ώρες πέρασα καλά, και αυτό είναι που θέλω από μία ταινία δράσης. Και η συγκεκριμένη το καταφέρνει καλά.