Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2006

Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες

Ο μικρός Νικόλας βρίσκεται ξανά αναμεσά μας με νέες περιπέτειες σε 80 ιστορίες. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι μεγάλοι θα ξαναγίνουν παιδιά, θα θυμηθούν τις δικές τους αταξίες και σκανταλιές` ενώ οι μικροί θα βρούν έναν φίλο και θα μυηθούν στην ομορφιά των βιβλίων.
Μην σας ξεγελάει το μέγεθος του βιβλίου. Οι ιστορίες είναι μικρές, μερικών σελίδων η καθεμία, με όμορφα και απλά σκίτσα. Ιστορίες που διαβάζονται εύκολα, και που μας μεταφέρουν στον κόσμο των παιδιών.
Ο Νικόλας μας δείχνει τον κόσμο μέ την ματιά ενός παιδιού, και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των ιστοριών του: η κριτική ματιά ενός παιδιού στον κόσμο των μεγάλων. Μέσα από τις περιπέτειες του Νικόλα ξεπηδάνε οι αδυναμίες των μεγάλων και μικρών δοσμένες με απλές λέξεις και φράσεις, ακριβώς όπως θα έγραφε ένα παιδί.
Το βιβλίο γράφτηκε από ένα μεγάλο παιδί, τον Ρενέ Γκοσιννύ, που είναι και λογοτεχνικός πατέρας του Αστερίξ, του Λούκυ Λούκ και πολλών άλλων ηρώων που έχουν κάτι να πούν όχι μόνο για την εποχή που γράφτηκαν αλλά για κάθε εποχή. Έτσι και ο μικρός Νικόλας.
Εικονογραφήθηκε από ένα ακόμα μεγάλο παιδί τον Ζαν Ζακ Σανπέ. O Σανπέ έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα του New Yorker, και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διασκεδάζει με τα σκίτσα του στην Paris Match και Figaro Literaire.
Είναι κρίμα που ο Γκοσιννύ δεν πρόλαβε να χαρεί αυτή την επάνοδο του μικρού Νικόλα στα λογοτεχνικά δρώμενα του επίγειου αυτού κόσμου, μιας και απεβίωσε το 1977 στην ηλικία των 51 ετών.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2006

Tim Burton's Corpse Bride

Σας αρέσουν τα παραμύθια; Εαν ναί τότε θα σας αρέσει οπωσδήποτε η νέα ταινία του Tim Burton. Εαν όχι, τότε το Corpse Bride θα σας αλλάξει γνώμη. Είναι μία όμορφη, τρυφερή ιστορία. Μία ιστορία αγάπης αλλά και ανεκπλήρωτων ονείρων. Μία ιστορία που, αν και έχει να κάνει με πεθαμένους, υμνεί την ζωή και την αγάπη.
Ο Tim Burton μας δίνει άλλη μία εξαίσια ταινία, στο ίδιο στύλ του Nightmare Before Christmas, αν και με καλύτερο animation και γραφικά. Για μία ακόμη φορά συνεργάζεται με τον Danny Elfman στην μουσική και τα τραγούδια, και με τον Johnny Depp στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Victor.
Άραγε πότε θα βγεί σε DVD;