Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2006

Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες

Ο μικρός Νικόλας βρίσκεται ξανά αναμεσά μας με νέες περιπέτειες σε 80 ιστορίες. Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι μεγάλοι θα ξαναγίνουν παιδιά, θα θυμηθούν τις δικές τους αταξίες και σκανταλιές` ενώ οι μικροί θα βρούν έναν φίλο και θα μυηθούν στην ομορφιά των βιβλίων.
Μην σας ξεγελάει το μέγεθος του βιβλίου. Οι ιστορίες είναι μικρές, μερικών σελίδων η καθεμία, με όμορφα και απλά σκίτσα. Ιστορίες που διαβάζονται εύκολα, και που μας μεταφέρουν στον κόσμο των παιδιών.
Ο Νικόλας μας δείχνει τον κόσμο μέ την ματιά ενός παιδιού, και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των ιστοριών του: η κριτική ματιά ενός παιδιού στον κόσμο των μεγάλων. Μέσα από τις περιπέτειες του Νικόλα ξεπηδάνε οι αδυναμίες των μεγάλων και μικρών δοσμένες με απλές λέξεις και φράσεις, ακριβώς όπως θα έγραφε ένα παιδί.
Το βιβλίο γράφτηκε από ένα μεγάλο παιδί, τον Ρενέ Γκοσιννύ, που είναι και λογοτεχνικός πατέρας του Αστερίξ, του Λούκυ Λούκ και πολλών άλλων ηρώων που έχουν κάτι να πούν όχι μόνο για την εποχή που γράφτηκαν αλλά για κάθε εποχή. Έτσι και ο μικρός Νικόλας.
Εικονογραφήθηκε από ένα ακόμα μεγάλο παιδί τον Ζαν Ζακ Σανπέ. O Σανπέ έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα του New Yorker, και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διασκεδάζει με τα σκίτσα του στην Paris Match και Figaro Literaire.
Είναι κρίμα που ο Γκοσιννύ δεν πρόλαβε να χαρεί αυτή την επάνοδο του μικρού Νικόλα στα λογοτεχνικά δρώμενα του επίγειου αυτού κόσμου, μιας και απεβίωσε το 1977 στην ηλικία των 51 ετών.

3 σχόλια:

Στέλλα είπε...

Δεδομένου ότι ο συγγραφές μας έχει αφήσει χρόνους εδώ και χρόνια, η ερώτησή μου είναι: αυτές οι "νέες" περιπέτειες, είναι πραγματικά νέες, ή είναι τα παλιά βιβλία όλα σε έναν τόμο;

Darkchilde είπε...

Είναι καινούργιες ιστορίες, τις οποίες ο Γκοσιννύ είχε γράψει αλλά δεν πρόλαβε να εκδόσει.

DONALD είπε...

ONTWS EINAI KAINOURGIES ISTORIES