Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Letters of Note: μετάφραση γραμμάτων και άλλων

Το Letters of Note δημοσιεύει διάφορα γράμματα, fasx, memos και άλλα από διασημότητες, ή επειδή έχουν κάποια ιστορική αξία. Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων έστειλα ένα γράμμα στον ιδιοκτήτη του, ζητώντας την άδεια να μεταφράσω στα ελληνικά και να δημοσιεύσω την μετάφραση σε αυτό εδώ το Blog. Πριν από λίγες μέρες, μου απάντησε ο ιδιοκτήτης, Shaun Usher, και μου έδωσε την άδειά του. Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα μεταφράζω μερικά γράμματα που θεωρώ σημαντικά ή απλά επειδή τα γράψανε κάποιοι αγαπημένοι σε μένα επιστήμονες και άλλες διασημότητες, ή απλά επειδή θεωρώ ότι είναι ενδιαφέροντα.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Doctor Who 2005 - Season 1


Πριν αρκετό καιρό είχα αγοράσει την πρώτη σαιζόν του Doctor Who σε DVD με τον 9ο Doctor Who, τον Christopher Eccleston. Δεν είχα κάτσει να τα δώ, κι ας ήταν το Doctor Who, μία από τις αγαπημένες μου σειρές όταν ήμουν μικρή. Είχε δείξει μερικά επεισόδια η ΕΡΤ τότε, ιδίως με τον Tom Baker ως Doctor Who.

Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω με την καινούργια σειρά, που έκανε πρεμιέρα το 2005. Την λάτρεψα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Είναι κρίμα που στην Βρετανία, η κάθε σαιζόν έχει από 6 εως 13 επεισόδια! Όταν τέλειωσε η συγκεκριμένη σαιζόν, ήθελα και άλλο, έλεγα ότι είναι πολύ μικρή, ήθελα κι άλλον Eccleston ως Doctor Who, ήθελα να δώ και άλλον Captain Jack Harkness!

Εαν δεν γνωρίζετε τι εστί Doctor Who, τότε πραγματικά χάνετε. Μία από τις καλύτερες βρετανικές σειρές επιστημονικής φαντασίας με μεγάλη ιστορία και με αρκετούς να έχουν πρωταγωνιστήσει ως τον κεντρικό χαρακτήρα, τον Doctor Who. Πως γίνεται να αλλάζει μορφές ο εν λόγω κύριος; Μα είναι απλό: είναι Timelord, μία εξωγήϊνη φυλή, οι οποίοι αντί να πεθάνουν, μεταφμορφώνονται, και αλλάζουν μορφές.Στην αρχή είχανε πεί για μέγιστο 9 φορές ότι μπορεί ένας Timelord να το κάνει, τώρα το έχουν πάει στις 13 φορές και δεν είμαστε σίγουροι ακόμα ότι είναι ο τελικός αριθμός. Αλλά δεν με ενδιαφέρει αρκεί να έχουμε Doctor Who στην τηλεόραση!



Ο Christopher Eccleston είναι λοιπόν ο 9ος Doctor Who, και τον πρωτοβρίσκουμε στο Λονδίνο του 2005 (την πρεμιέρα της σειράς) να προσπαθεί να σταματήσει την Πλαστική Συνείδηση, ένα εξωγήϊνο ον, από το να κατακτήσει την Γη. Εκεί καθώς κάνει κάποιες έρευνες στο υπόγειο ενός πολυκαταστήματος, γνωρίζει και σώζει την Rose Tyler, με την οποία θα συνταξιδέψουνε μαζί για όλη την σαιζόν.

Ως Doctor Who, o Eccleston τα καταφέρνει θαυμάσια, ανανεώνοντας την εικόνα του Doctor Who για τους καινούργιους θαυμαστές της σειράς, αλλά έχοντας διατηρήσει όλο το μυστήριο και την γοητεία που είχε τραβήξει τους αρχικούς θαυμαστές. Η ανανεωμένη σειρά είναι θα έλεγα αυτή την στιγμή από τις καλύτερες που έχω δεί, από όλες τις απόψεις. Είναι κρίμα που η ελληνική τηλεόραση αναλώνεται σε αναμασημένες κωμωδίες που είναι πραγματικά για κλάμματα, αντί να δείχνουν κάποιες σειρές όπως η συγκεκριμένη.

Ο Doctor του Eccleston είναι γοητευτικός και ηρωϊκός, λέει τα πράγματα με τ'ονομά τους, χωρίς υπεκφυγές, νοιάζεται, και μας κάνει να νοιαζόμαστε κι εμείς. Η συνταξιδιώτισσά του, Rose Tyler, είναι μία νέα γυναίκα γεμάτη ζωή, είναι ανθρώπινη και το δείχνει σε πολλές στιγμές, δεν έχει πρόβλημα να αγκαλιάσει το άγνωστο, και να παρασυρθεί σε διάφορες περιπέτειες μαζί με ton Doctor Who.



Μου άρεσε το εσωτερικό του TARDIS, και ξετρελλάθηκα με την νέα εικόνα των κακών Dalek, οι οποίοι μας δώσανε τα τρία καλύτερα επεισόδια της σειράς. Παλιοί αγαπημένοι οι Daleks, επιτέλους μάθανε να ανεβαίνουν σκάλες! (έχει και ένα in-joke σχετικά με αυτό στο πρώτο επεισόδιο με τους Daleks). Αν ήταν δυνατόν, να είναι τόσο τρομεροί και να τους φοβούνται όλοι , και να μην μπορούν να ανεβούνε μία απλή σκάλα στην παλιά σειρά!



Σε κάποιο από τα ταξίδια τους λοιπόν, οι δύο πρωταγωνιστές μας συναντάνε τον Captain Jack Harkness. Πραγματικά καταπληκτικός τύπος, και ταίριαξε απόλυτα με τους χαρακτήρες του Doctor και της Rose. Αλλά ποιός είναι ο Captain Jack? Είναι ένας γήϊνος του 51ου αιώνα, πρώην χρονοπράκτορας, και τώρα ελεύθερος επαγγελματίας. Εκείνο που γίνεται εμφανές απο την πρώτη εμφανισή του, είναι ότι πρόκειται για έναν γήϊνο του 51ου αιώνα που δεν έχουν προβλήματα σεξουαλικότητας, αλλά κάνουν σχέσεις με οποιονδήποτε τους αρέσει. Η λέξη είναι pansexual, αφού όπως εξηγεί ο Doctor στην Rose, τον 51ο αιώνα, η ανθρωπότητα έχει έρθει σε επαφή με διάφορα είδη εξωγήϊνων. Και πραγματικά χαίρομαι που μία σειρά όχι μόνο αγγίζει, αλλά πραγματικά ασχολείται με την σεξουαλικότητα, χωρίς όμως να γίνεται χυδαίο, ή αποκρουστικό. Αντίθετα, ο Jack, αν και στην αρχή έχεις τις αμφιβολίες σου, γρήγορα σε κερδίζει με το χαμογελό του, με την γοητεία του με την γεμάτη ζωντάνια παρουσία του.



Και φυσικά, ο Jack απέκτησε δική του σειρά, το Torchwood. Αλλά δεν το έχω δεί ακόμα, οπότε θα περιμένετε για τις εντυπώσεις μου από το Torchwood. Αλλά θα έχει Jack, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχει αρνητικά σχόλια.

Ας πάρουμε όμως και τα επεισόδια της σειράς, τα οποία είναι γεμάτα φαντασία, γεμάτα περιπέτεια, και σε αρκετά σημεία σε προβληματίζουν. Εκτός από τα 3 επειδόδια των Daleks, μου άρεσε πάρα πολύ το δεύτερο επεισόδιο The End of the World, όπου ο Doctor πάει την Rose κάπου 5 δισεκαττομμύρια έτη στο μέλλον, για να δεί τον θάνατο της Γης... Η ανθρωπότητα πλέον έχει φύγει από την ετοιμοθάνατη Γη, και έχει αποικίσει το Διάστημα. Άραγε θα μπορέσουμε να το κάνουμε στην πραγματικότητα;



Ένα άλλο πραγματικά εκπληκτικό επεισόδιο, είναι το Father's Day, όπου ο Doctor πάει την Rose πίσω στον χρόνο, την ημέρα του θανάτου του πατέρα της. Η Rose όμως αλλάζει τον χρόνο, σώζοντας τον πατέρα της, προκαλώντας χρονικό παράδοξο... Εξωχρονικά τέρατα περιμένουν κάποιες τέτοιες στιγμές για να επιτεθούν και να εξαλείψουν όχι μόνο το χρονικό παράδοξο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη όπου δημιουργήθηκε.

Ο Christopher Eccleston έκλεισε μόνο έναν κύκλο ως Doctor Who, την πρώτη σαιζόν του καινούργιου κύκλου. Κρίμα που έφυγε, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ως ο 9ος Doctor Who.



Μόλις άρχισα να βλέπω τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων με τον David Tennant ως Doctor Who. Δεν έχω δεί πολλά, μόλις το Xmas Special και τα πρώτα δύο επεισόδια του δεύτερου κύκλου. Μόλις τελειώσω θα γράψω τις εντυπώσεις μου από τον δεύτερο κύκλο.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Narwhals

Μου κόλλησε το συγκεκριμένο...

Μα τι ακριβώς είναι τα Narwhals? Είναι ένα είδος φάλαινας που ζεί όλο τον χρόνο στις Αρκτικές Θάλασσες. Τα αρσενικά έχουν ένα ίσιο μακρύ (2-3 μέτρα) ελικοειδή κέρατο που προεξέχει από την πάνω αριστερή γνάθο. Οι ενήλικες ζυγίζουν γύρω στα 1600 κιλά για τα αρσενικά, και γύρω στα 1000 κιλά για τα θυληκά.

Η επιστημονική ονομασία του προέρχεται από την ελληνική γλώσσα: Monodon Monoceros, δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.