Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Τεχνολογικές Περιπέτειες ΙΙ: Υπολογιστής

Χάλασε το DVD Recorder του υπολογιστή μου, και δεν μπορούσα να γράψω τίποτα. Ευτυχώς μόλις είχα πάρει έναν ακόμα εξωτερικό σκληρό δίσκο, αλλιώς με έβλεπα να παίρνω το πρώτο DVD Recorder και να το βάζω πρόχειρα...

Το DVD REcorder που χάλασε, ήρθε πακέτο με τον υπόλοιπο υπολογιστή, από την HP. Αφού μπορούσα να πάρω καινούργιο Quad Core μέσω της εταιρείας δεν το πολυέψαξα την εποχή εκείνη, πριν 2,5 χρόνια περίπου. Τα προβλήματα με το DVD αυτό άρχισαν πριν αρκετό καιρό, αλλά αφού έγραφε είπα να μην το αλλάξω ακόμα, μιας και περίμενα να βγεί και κανένα καλό Blu Ray Recorder. Αλλά πριν 10 μέρες περίπου άρχισε να βγάζει λάθη σε κάθε εγγραφή οπότε χρειαζόταν αλλαγή.

Ψάχνοντας βρήκα το Plextor BD920SA. Plextor και ξερό ψωμί σε recorders, δεν μου έχουν ποτέ πάθει τίποτα όσο καιρό και να τα ταλαιπωρώ. Το μοναδικό κατάστημα στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν το E-shop, οπότε το παρήγγειλα και μία εβδομάδα μετά είχα το νέο BD/DVD/CD Recorder.

Η εγκατάσταση απλή, και δεν παρουσιάστηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. Οπότε είπα να κατεβάσω και το update για το Nero 9, που υποστηρίζει και Blu ray. Βάζω το update να κατεβάζει, αλλά η ΔΕΗ είχε άλλα σχέδια. Είχαμε ένα τρεμόπαιγμα στιγμιαίο της τάσης, αλλά αυτό επέφερε το κλείσιμο και επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Μαζί με την επανεκκίνηση του υπολογιστή, ευτυχώς δεν είχα πρόβλημα με τα Windows, αλλά κάποια προγράμματα όπως το Mozilla Firefox δεν φορτώνανε σωστά και δημιουργούσαν πρόβλημα. Κατάλαβα ότι μάλλον είχε κάποια ζημιά ο σκληρός δίσκος. Επανεκκίνηση με chkdsk, και όντως υπήρχαν αρκετά προβλήματα σε αρχεία και σε indexes του σκληρού.

Με λίγα λόγια χρειάστηκα δύο απογεύματα, για να επαναφέρω τα προγράμματα που είχαν χαλάσει, μιας και χρειάστηκαν να γίνουν επανεγκατάσταση.

Δεν θα είχε γίνει τίποτε από αυτά εαν είχα ένα UPS. Είχα UPS και μου χάλασε αφού είχαν περάσει τα 3 χρόνια της μπαταρίας, και δεν δούλευε σωστά. Οπότε το είχα βγάλει από την μπρίζα και πύτως ή άλλως θα πήγαινα να αγοράσω καινούργιο μέσα στην εβδομάδα. Αλλά δεν πρόλαβα, με πρόλαβε η... ΔΕΗ!

Και πάλι καλά που δεν έγινε καμμιά μεγαλύτερη ζημιά, και δεν έχω κάνει backup τον τελευταίο καιρό.

Σήμερα παρέλαβα και το νέο UPS οπότε θα στηθεί άμεσα μόλις επιστρέψω σπίτι από την δουλειά.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Τεχνολογικές Περιπέτειες Ι: Playstation 3

Όταν είχα πάρει το Playstation 3, ερχόταν με σκληρό δίσκο 40 Gb. Μικρός ναί, αλλά έλεγα, εντάξει πόσο πιά να γεμίσει με παιχνίδια; Έλα όμως που δεν κρατάει, διότι με 3 παιχνίδια και μερικά Savegames γέμισε ο μισός και έχω καμμιά δεκαριά παιχνίδια... τουλάχιστον!

Ήξερα βέβαια ότι ο σκληρός δίσκος αλλάζει, και έτσι έψαξα πληροφορίες να δώ τι είδους σκληρό δίσκο μπορώ να βάλω. Λοιπόν, οι σκληροί δίσκοι που ταιριάζουν είναι οι σκληροί 2,5 ιντσών που μπάινουν στα notebook, και οποιοσδήποτε SATA σκληρός κάνει για το PS3.

Οπότε πήγα στο Πλαίσιο, και αγόρασα ένα σκληρό δίσκο Western Digital Scorpio Blue 160 Gb, WD1600BEVE. Ε τι στο καλό, θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον 1 χρόνο. Ο προηγούμενος ο 40άρης φτούρησε επειδή δεν έχω και πολύ καιρό για παιχνίδια. Αρκεί βέβαια να μην αρχίσω τα downloads μέσω Playstation Store και παρόμοια...

Επιστρέφω σπίτι λοιπόν, και αρχίζω την αλλαγή. Είναι πανεύκολο να αλλάξεις σκληρό στο PS3 και κοιτάζοντας στις οδηγίες, η Sony έχει προνοήσει με πλήρης και λεπτομερείς οδηγίες για την αλλαγή. Με την μόνη διαφορά ότι δεν σου λένε το πόσο μα πόσο σφιχτά έχουν βιδώσει τι βίδες... Το καλύτερο είναι η χρήση ενός ηλεκτρικού κατσαβιδιού.

Όσον αφορά λοιπόν την αλλαγή, λοιπόν, έκανα backup, σε έναν εξωτερικό σκληρό από το backup του PS3, για να κρατήσω κάποια Savegames και παρόμοια. Κλείνω το PS3, αποσυνδέω όλα τα καλώδια , χειριστήρια κλπ., και το αφήνω για 1-2 λεπτά να κρυώσει.

Στο πλάϊ, έχει ένα καπάκι, το βγάζω και βλέπω την μπλέ βίδα, που χρειάζεται να ξεβιδώσω. Την ξεβιδώνω, και βγάζω έξω τον σκληρό για αλλαγή. Έλα ντέ που το μεταλλικό σασσί στο οποίο βρίσκεται ο σκληρός έχει 4 βίδες που πρέπει να ξεβιδωθούνε. Αυτές οι βίδες ήταν τόσο μα τόσο σφιχτές! Και το κακό είναι ότι έλειπε ο γαμπρός μου που έχει ηλεκτρικό κατσαβίδι, και μου πήρε μισή ώρα για να ξεβιδώσω τις πρώτες 2 βίδες! Τις άλλες δύο, αγγάρεψα έναν φίλο που είχε έρθει για φαγητό! Με βλέπω να αγοράζω ένα μικρό ηλεκτρικό κατσαβίδι, γιατί συνέχεια έχω διάφορες μετατροπούλες σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Αφού ξεβίδωσα όλες τις βίδες, άλλαξα τον σκληρό, βίδωσα αλλά όχι τόσο σφοχτά τις βίδες, και τοποθέτησα τον σκληρό μέσα στο PS3, βίδωσα την μπλέ βίδα, και έβαλα το καπάκι.

Τοποθέτησα πάλι το PS3 στο ρεύμα, και αναγνώρισε αμέσως τον καινούργιο σκληρό, τον έκανε format, και τώρα έχω αρκετό χώρο προς το παρόν για τα παιχνίδια και τα savegames.

Αρχισα με το Prince of Persia, το οποίο έχω αγοράσει εδώ και καιρό και δεν είχα καταφέρει να παίξω. Έχω και Devil May Cry 4, Metal gear Solid, Resident Evil 5 κλπ... Σιγά σιγά, δεν βιαζόμαστε.

Όσον αφορά το Prince of Persia, δεν μπορώ να πώ ότι ενθουσιάστηκα. Ο τρόπος που γίνονται οι μάχες δεν μου αρέσει, δεν υπάρχουν αρκετά combos και συνδυασμοί, σε στύλ είτε Ninja Gaiden ή Tekken. Βέβαια δεν είναι παιχνίδι με κύριο στόχο το να σκοτώνεις εχθρούς, αλλά να πηδάς από το ένα σημείο στο άλλο! Καλή υποθεσούλα, αλλά δεν έχει βάθος μέχρι στιγμής, κάνεις συνέχεια το ίδιο και το ίδιο. Τουλάχιστον στα FPS το ευχαριστιέσαι να σκοτώνεις εχθρούς. Βγάζεις όλο το άγχος και τα νεύρα επάνω στους εχθρούς.

Περιμένω δύο παιχνίδια πάρα μα πάρα πολύ για το PS3: Ninja Gaiden Sigma II, και το Tekken 6. Έχουν ανακοινωθεί και τα δύο, φυσικά βρίσκονται σε προπαραγγελία στο Amazon και έχω να ρίξω ξύλο με τον Hwoarang στο Tekken... Θα το ευχαριστηθώ!!!! Έχω πάρει το Soul Calibur πρόσφατα και ευχαριστήθηκα να ρίχνω ξύλο με τον Darth Vader.