Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Thunderf00t.com είναι μία απάτη

Ενημέρωση σχετικά με την απάτη από κάποιον Jeremiah. Εαν κάποιος εξαπατήθηκε, ας στείλει μήνυμα στον πραγματικό Thunderf00t.

Ninja Cat


Τρελλαίνομαι για γάτες!

Turning the pages online

H Αμερικάνικη Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) έχει μεταφέρει μερικά παλιά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, και μπορείτε να τα δείτε και να τα διαβάσετε, καθώς και να τα τυπώσετε από εδώ:

http://archive.nlm.nih.gov/proj/ttp/books.htm

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Θρησκεία και Επιστημονική Φαντασία

Τελικά, οι φανατικοί θρήσκευόμενοι καταντάνε γελοίοι με την ηλιθιότητά τους. Τελευταίο "θύμα" τους η επιστημονική φαντασία, και αγαπημένοι, τουλάχιστον σε μένα, συγγραφείς όπως ο Isaac Asimov (έριξα κλάμα την ημέρα του θανάτου του), ο Carl Sagan (αγαπημένος αστρονόμος και έχω γράψει και εδώ για αυτόν τον διακεκριμένο επιστήμονα), ακόμα και ο Gene Roddenberry, δημιουργός της αγαπημένης μου σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek!

Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Φυσικά ήταν είτε αγνωστικοί είτε άθεοι, και προωθούσαν την λογική, την κριτική σκέψη, την επιστήμη, τον ουμανισμό, και αγανακτούσαν μπροστά στον δογματισμό και παραλογισμό των διαφόρων θρησκειών.

Αν και στο Star Trek, υπάρχει ένας σεβασμός προς διάφορες κουλτούρες και θρησκείες, οι διάφορες κοσμογονικές ιστορίες αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, δηλαδή ως απλές ιστορίες και όχι ως αλήθειες όπως θα θέλανε οι διάφοροι φανατικοί θρησκευόμενοι. Στο Star Trek, τα μηνύματα είναι υπέρ της επιστήμης, υπέρ του ανθρωπισμού, και κατά οποιουδήποτε δογματισμού και παραλογισμού. Υπέρ της ισότητας και κατά του ρατσισμού και μισογυνισμού; άλλωστε το Original Star Trek ήταν σημαντικό και σε αυτόν τον τομέα αφού μία μαύρη και δή γυναίκα ήταν πραγματικό μέλος του πληρώματος σε μία αρκετά σημαντική θέση στην γέφυρα του Enterprise στις αρχδές της δεκαετίας του 1960, όταν στις ΗΠΑ υπήρχαν ακόμα ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός. Δυστυχώς, οι φανατικοί θρήσκοι δεν βλέπουν με τα μάτια της λογικής, της κριτικής σκέψης και της ανθρωπιάς, αλλά έχουν δεχτεί τις παρωπίδες του μισογυνισμού, ρατσισμού, παραλογισμού και δογματισμού της θρησκείας.

Αν πάρουμε τον Carl Sagan, η σειρά του Cosmos ήταν και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι ένα υπέροχο ταξίδι στο Σύμπαν και στην επιστήμη της αστρονομίας; τα βιβλία του, και ιδίως το αριστούργημά του για μένα, "The Demon Haunted World: Science as a Candle in the Dark", στα ελληνικά "Ο Στοιχειωμένος Κόσμος", είναι μία εισαγωγή στην λογική και στην κριτική σκέψη, στο να μας βοηθήσει να αρχίσουμε να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις γύρω από τον κόσμο, και να μας δώσει τις βάσεις ώστε να αποφύγουμε να μας κοροϊδέψουν οι κάθε λογείς απατεώνες και θρησκείες. Είναι ένα βιβλίο, που κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να διαβάζεται από όλους. Μάλιστα είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να ξαναδιαβάσω.

Όσον αφορά τον Ιsaac Asimov είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Λάτρεψα τα ρομπότ και την Susan Calvin; έχω διαβάσει όλη σχεδόν την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία (όχι στις απαίσιες μεταφράσεις του Κάκτου), έχω διαβάσει αρκετά από τα βιβλία του εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ήταν από τους πρώτους που προσπαθήσανε και καταφέρανε να φέρουνε την επιστήμη πιο κοντά στον καθημερινό άνθρωπο, και ιδίως στα παιδιά.

Επίσης, η σελίδα έχει και ψευδή στοιχεία, αφού λέει ότι o Isaac Asimov και ο Carl Sagan ήταν εξελιγκτικοί βιολόγοι! Οι ενημερωμένοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Isaac Asimov ήταν βιοχημικός και ο Carl Sagan αστρονόμος.

Επίσης προς όλους τους δημιουργιστές και στην Ελλάδα, που δυστυχώς υπάρχουν: η εξέλιξη είναι γεγονός. Κανένας θεός δεν μας έφτιαξε, εξελιχθήκαμε από έναν κοινό πρόγονο με τους πιθήκους, και αν πάμε στις απαρχές της ζωής, τότε έχουμε έναν κοινό πρόγονο με όλες τις μορφές ζωής. Οι ιστορίες της Αγίας Γραφής είναι απλά ιστορίες, οι μύθοι τους Χριστιανισμού και δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα!

Και οι υπόλοιποι συγγραφείς που αναφέρονται, προώθησαν μέσα από τα βιβλία τους, αυτό που είναι ανάθεμα στην θρησκεία: την λογική, την κριτική σκέψη, την ανθρωπιά, την ισότητα για όλους, την επιστήμη.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Lesbian Vampire Killers

Νομίζετε ότι πρόκειται για πορνοταινία, και δη λεσβιακή πορνοταινία; Αμ δε! Κάνετε μεγάλο λάθος, αν και ο τίτλος μπορεί να παραπέμπει σε πορνοταινίες Β' Διαλογής. Αφού όμως δεν είναι πορνό, με τι ασχολείται ακριβώς η ταινία αυτή;

Υποτίθεται ότι είναι παρωδία τρόμου, και σατιρίζει τις διάφορες ταινίες και σειρές με βρυκόλακες, από το καταπληκτικό Buffy the Vampire Slayer, μέχρι τις κλασσικές ταινίες του Christopher Lee ως Δράκουλα, από την Hammer Horror. Αλλά, κατά την γνώμη μου δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Δεν γέλασα σχεδόν καθόλου, ε άντε να έσκασα κανά χαμογελάκι.

Και όμως η ταινία αυτή τα έχει όλα: ηλίθιους διαλόγους, πολλά κλισέ, τον εκλεκτό, έναν ιερέα, μία παρθένα... και πολλές γυναίκες ελαφρά ντυμένες να υποκρίνονται τις λεσβίες βρυκόλακες!

Και όμως κάτι λείπει από το όλο εγχείρημα. Διάλογοι και ιστορία μήπως; Αντίθετα νομίζω ότι η ιστορία και οι διάλογοι θα μπορούσαν να σταθούν άνετα και να βγάλουν γέλιο. Σκηνοθεσία; Θεώρησα ότι ο σκηνοθέτης έκανε πολύ καλή δουλειά. Και ο Paul McGann ως Ιερέας ήταν εκπληκτικός. Και εδώ είναι που υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις.

Οι δύο πρωταγωνιστές, James Corden [Fletch] και Matthew Home [Jimmy], δεν σταθήκανε στο ύψος των υπολοίπων, και δίπλα στον McGann αυτό φαινόταν ξεκάθαρα. Ενώ θα μπορούσε κάποιος άλλος να βγάλει φοβερά τις ατάκες με τον Ιερέα και τα λογοπαίγνια, ο Corden, που ως Fletch, είχε την μεγαλύτερη επαφή με τον McGann δεν απέδωσε, και φαινόταν σε στιγμές σαν να βαριόταν τον ρόλο του. Αλλά και ο Matthew Home, δεν είχε καλύτερη ερμηνεία. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ταινίας.

Λόγω των ερμηνειών, ακόμα και αστεία που θα έβγαζαν τρελλό γέλιο, δεν κατάφεραν παρά να με κάνουν να χαμογελάσω ελάχιστα. Και λατρεύω τις αγγλικές σειρές και ταινίες, και ιδίως τις κωμωδίες, που συνήθως με κάνουν να γελάω πολύ περισσότερο από αντίστοιχες αμερικάνικες [Full Monty τρελλάθηκα στο γέλιο στο σινεμά]. Και εδώ έχουμε ένα χλιαρό αποτέλεσμα, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.

Τελικό αποτέλεσμα; Ταινία για να την δείς με φίλους, αλκόολ και φαγητό, για να γελάσεις εις βάρος της ταινίας, και όχι με την ταινία.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

God Delusion- Markella Hatziano

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται λόγια. Οι εικόνες που δείχνει είναι αρκετές. Απλά η μετάφραση των στίχων που δείχνει:

Το μόνο που βλέπω γύρω μου είναι τα θύματα της Αυταπάτης περί Θεού.
Όλοι έχουν εξαπατηθεί από τις πεποιθήσεις της Αυταπάτης περί Θεού.
Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι από τις απανθρωπιές της Αυταπάτης περί Θεού
Σώσε μας όλους από την Αυταπάτη περί Θεού.

Προστιμο για βλασφημία; Η Ιρλανδία οπισθοδρομεί...

Στην Ιρλανδία, τέθηκε την 1η Ιανουαρίου 2010 ένας νόμος που βάζει πρόστιμο σε όποιον βλασφημεί τα υποτιθέμενα θεία των χριστιανών. Δηλαδή με αυτόν τον νόμο, μπορούν να απαγορευτούν βιβλία όπως του Mark Twain ή του Salman Rushdie.

Εις απάντηση, η ένωση των Ιρλανδών Άθεων έβγαλε 25 βλάσφημες φράσεις από διάφορους διάσημους, μεταξύ άλλων του Ιησού, του Μωάμεθ, ακόμα και του Πάπα! Και θα τα βρείτε εδώ:

25 Blasphemous Quotations

Ο νόμος αυτός είναι επικίνδυνος και οπισθοδρομικός, και μας πάει πίσω στην Μεσαιωνική Ευρώπη, και την Ιερά Εξέταση.

Δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο, οι θρησκείες φωνάζουν βλασφημία κάθε φορά που θίγονται από την λογική και την κριτική σκέψη, κάθε φορά που κάποιος κάνει ένα αστείο για κάποιο μυθολογικό πρόσωπο. Για ποιό λόγο, να μπορείς να κάνεις αστεία με τον Δία και την Αφροδίτη, και να μην μπορείς να κάνεις με τον Χριστό ή τον θεό; Μυθολογικά πρόσωπα δεν είναι; Ακόμα και με ιστορικά πρόσωπα έχουμε ανέκδοτα και παρόμοια. Γιατί δεν θίγονται οι ιστορικοί; Και γιατί όταν η θρησκεία καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να θεωρεί την αντίθεσή σου ως βλασφημία;

Ο συγκεκριμένος νόμος θίγει και καταπατάει την ελεύθερη έκφραση. Δεν είναι όλοι χριστιανοί, και δεν είναι όλοι στρατιωτάκια των διαφόρων θρησκειών. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει λογική, που ξέρουν τι σημαίνει κριτική σκέψη.

Βλασφημείτε ελεύθερα, άλλωστε είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου η ελευθερία του λόγου.

Πειτε ΝΑΙ στην φορολόγηση της Εκκλησιαστικής Περουσίας

Υπάρχει μία αίτηση στο παρακάτω link για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Παρακαλώ ψηφίστε επιτέλους να φορολογηθεί η τεράστια περιουσία:

http://www.petitiononline.com/taxchu/petition.html

Να γίνει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να πάψει η εκκλησία να ανακατεύεται στην πολιτική, την παιδεία, τις ατομικές ελευθερίες. Να μην πληρώνονται οι κάθε είδους ιερωμένοι από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι μας στο κράτος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε. (μάλιστα πρόκειται για εταιρεία Α.Ε.) ας πληρώνει μόνη της τους ιερωμένους. Υπάρχουν αρκετοί από εμάς, στους οποίους δεν μας χρειάζεται η εκκλησία, και δεν μας χρειάζονται οι ιερωμένοι. Για ποιό λόγο να πληρώνω για τους παπάδες;

Η θρησκεία δεν είναι πολιτική, δεν ανήκει στην παιδεία, αλλά είναι προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου. Αν κάποιος θέλει να πιστεύει, είναι δικό του δικαίωμα, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να μην πιστεύω ή να πιστεύω διαφορετικά από τον άλλον.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!

The Chronicles of Riddick


Πριν από λίγο καιρό, είχα αγοράσει το Chronicles of Riddick σε Blu Ray, την συνέχεια του Pitch Black, με πρωταγωνιστή τον Vin Diesel ως Riddick. Μου είχε αρέσει το Pitch Black, και το έχω σε DVD.

Όσον αφορά το Chronicles, ήταν μία καλή ταινία περιπέτειας για να περάσεις 2 ευχάριστες ώρες. Τίποτε παραπάνω όμως. Το σενάριο μου θύμισε D&D σε αρκετά σημεία και ήταν γεμάτο κλισέ.

Θα το ονόμαζα D&D In Space, μιας και όλα σχεδόν τα ονόματα ήταν παράφραση ή παρμένα από D&D. Necromongers, elementals, underverse, παραλλαγές διαφόρων γνωστών ονομάτων και άλλων από το D&D. Οι μαύρες στρατιές που ξεχύνονται, όπως στο Lord of the Rings του Tolkien, ή στο Dragonlance.

Ο Riddick που είναι από τους τελευταίους επιζώντες και είναι ο εκλεκτός που θα σταματήσει τον κακό και την στρατιά του. Και αυτό ακριβώς γίνεται, και στο τέλος ο Riddick παίρνει την θέση του άρχοντα του σκότους.


Δεν είδαμε και πολλά από το Σύμπαν του Riddick, έναν πλανήτη που καταστρέφεται από τους Necromongers, και τον πλανήτη Crematoria. Ως σύμπαν μου κίνησε το ενδιαφέρον, και ας είναι αντιγραφή στο διάστημα από το D&D.

Όσον αφορά τους ηθοποιούς, εντάξει ξέρουμε ότι ο Vin Diesel έχει ένα παρουσιαστικό και μία πολύ ωραία βαθιά φωνή. Από ηθοποιϊα, όμως; Δεν είναι για Oscar, αλλά έχω δεί πολύ χειρότερους. Για ταινίες περιπέτειας όπως αυτή, μια χαρά τα καταφέρνει.

Από την άλλη βέβαια έχουμε ως elemental, την Dame Judy Dench, μία καταπληκτική ηθοποιό, που όπου και να παίξει, εστω και έναν μικρό ρόλο φαίνεται η διαφορά κλάσης με άλλους ηθοποιούς.

Τελικό αποτέλεσμα; Για να περάσεις 2 ώρες ευχάριστα στον καναπέ και να δείς μία περιπέτεια, μια χαρά είναι η ταινία. Για τον γυναικείο πλυθησμό, έχει Vin Diesel...