Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Dead Until Dark - Charlaine Harris

Μου αρέσουν οι ιστορίες με βρυκόλακες. Από τότε που είδα τον Christopher Lee ως Κόμη Δράκουλα σε εκείνες τις ασπρόμαυρες αρχικά ταινίες της Hammer Horror... Ετσι λοιπόν αποφάσισα να αγοράσω και να διαβάσω το πρώτο βιβλίο της σειράς με την Sookie Stackhouse, Dead Until Dark για να πάρω την δόση μου από βρυκόλακες... Είχα καιρό να διαβάσω ιστορία με βρυκόλακες, και το συγκεκριμένο βρισκόταν και στην κορυφή των αδιάβαστων.

Οι βρυκόλακες βρίσκονται πια ανάμεσα στον κόσμο, και είναι γνωστό σε όλους πιά. Χάρη στο True Blood, ένα συνθετικό αίμα, οι βρυκόλακες δεν χρειάζεται πια να πίνουν ανθρώπινο αίμα. Φυσικά δεν ακολουθούνται πάντα οι κανόνες, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Η Sookie Stackhouse είναι μία σερβιτόρα στην πόλη Bon Temps σε μία από τις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι μία συνηθισμένη σερβιτόρα: η Sookie μπορεί να διαβάζει την σκέψη! Αλλά ο Bill Compton είναι ένας από τους λίγους των οποίων την σκέψη δεν μπορεί να διαβάσει. Και αυτό επειδή ο Bill είναι βρυκόλακας... Μετά την άφιξη του Bill αρχίζουν και κάποιες δολοφονίες ατόμων που είχαν κάποια σχέση με βρυκόλακες. Άραγε κινδυνεύει και η Sookie; Μήπως ο ίδιος ο Bill παρά την δύναμη του;

Το Dead Until Dark δεν είναι βιβλίο τρόμου' άλλωστε τα περισσότερα βιβλία με βρυκόλακες δεν είναι τρομου πιά. Αλλά το βιβλίο με ευχαρίστησε αρκετά ως ανάγνωσμα. Κάποιες ιδέες της συγγραφέως μου άρεσαν αρκετά όπως το ότι χρησιμοποιείται το αίμα των βρυκολάκων ως ναρκωτικό, ή το μυστικό του Sam. Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος της Sookie έχει αρκετά πράγματα να προσφέρει ακόμα, και το ότι αυτό το βιβλίο δεν είναι παρά μόνο η εισαγωγή στον διαφορετικό κόσμο των νυκτόβιων πλασμάτων.

Μου άρεσε στο γράψιμο της Harris το ότι δεν παρασύρεται από λεπτομέρειες και κουραστικές αναλύσεις. Από την άλλη πλευρά, μερικοί χαρακτήρες χρειαζόντουσαν , πάντα κατά την γνώμη μου, περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ο Sam π.χ. για τον οποίο είμαι σίγουρη ότι έχει κάποια καλή ιστορία ως χαρακτήρας, για το παρελθόν του. Το τρίο των βρυκολάκων που είναι παλιοί γνώριμοι του Bill, ή ο Andy Bellefleur, είναι σίγουρα χαρακτήρες που θα ενδιέφερε τον αναγνώστη να μάθουμε κάτι παραπάνω. Ισως βέβαια και αυτές οι ιστορίες να μας περιμένουν στα επόμενα βιβλία.  

Το βιβλίο το διάβασα στην αγγλική έκδοση, κυκλοφορεί και στα ελληνικά, από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος και με τον ελληνικό τίτλο Νεκρός Μέχρι να Σκοτεινιάσει.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απλά η εισαγωγή στον κόσμο της Sookie. Περιμένω περισσότερα από τα επόμενα βιβλία της σειράς. Και όχι, δεν έχω δεί την τηλεοπτική σειρά που έχει βασιστεί σε αυτά τα βιβλία, θα το κάνω αργότερα, όταν θα έχω διαβάσει 2-3 της σειράς.

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Percy Jackson and the Sea of Monsters - Rick Riordan

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Percy Jackson, και μάλλον σύντομα θα το δούμε και αυτό στο σινεμά. Και αυτό καλογραμμένο για παιδικό βιβλίο, αν και έχει ένα μεγάλο λάθος σε κάποιο σημείο. Θα επανέρθω σε αυτό αργότερα, κατ΄αρχήν μερικά λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.


O Percy (ή Περσέας όπως είναι το κανονικό του όνομα), έχει έναν καινούργιο φίλο, τον Tyson. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, και την επιστροφή του Percy στο Camp Half-Blood, ο Percy έχει άγνοια για τον Tyson. O Tyson δεν είναι ένα κανονικό παιδί; είναι ένας Κύκλωπας, και όπως ανακαλύπτει ο Percy, και ετεροθαλής αδελφός του. Αλλά αρκετά για τον Tyson! Επιστρέφοντας στο Camp Half-Blood, o Percy βρίσκει το δέντρο της Θάλειας να έχει δηλητηριασθεί, και μαζί με το δέντρο, και η περιοχή, η γή στην οποία βρίσκεται η κατασκήνωση. Ο Χείρωνας έχει απολυθεί, διότι υπήρχαν υποψίες ότι είναι υπαίτιος για την δηλητηρίαση.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την κατασκήνωση είναι το Χρυσόμαλλο Δέρας. Αλλά που βρίσκεται το Δέρας; Και τι σχέση έχει ο Grover; Ο Percy λοιπόν θα αρχίσει μία νέα περιπέτεια για να βρεί το Χρυσόμαλλο Δέρας, να σώσει τον Grover, να επαναφέρει την κατασκήνωση, και να βρεί τον πραγματικό ένοχο για την δηλητηρίαση του δέντρου της Θάλειας. Αυτό θα τον φέρει στο Τρίγωνο των Βερμούδων, ή όπως αποκαλείται από τους ημίθεους, θεούς και διάφορα τέρατα, η Θάλασσα των Τεράτων. Μία σειρά από μυθολογικά τέρατα θα παρελάσουν στο βιβλίο, και θα ακολουθήσουμε τον Percy σε μία μυθική περιπέτεια στην σημερινή εποχή.

Εδώ όμως πρέπει να αναφέρω και το λάθος που βρήκα στο βιβλίο σχετικά με την ελληνική μυθολογία. Όταν η Annabeth εξηγεί για το Χρυσόμαλλο Δέρας, λέει ότι το Χρυσό Κριάρι άρπαξε τον Κάδμο και την Ευρώπη΄και ότι η Ευρώπη έπεσε καθώς το Κριάρι πετούσε. Αλλά όπως θα ξέρουμε όσοι τουλάχιστον προσέχαμε στο μάθημα της μυθολογίας, το Κριάρι άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη για να τους σώσει. Η Έλλη έπεσε από το κριάρι στο σημείο που ονομάζεται προς τιμήν της, Ελλήσποντος. Ο Κάδμος ήταν ο πατέρας της Ινώς, της μητριάς του Φρίξου και της ¨Ελλης, και ο λόγος που η μητέρα τους αναγκάστηκε να στείλει το Κριάρι για να τους σώσει. Επίσης ο Κάδμος, ήταν αδελφός της Ευρώπης, που είχε απαγάγει ο Δίας με την μορφή ταύρου. Και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η ήπειρος στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα, η Ευρώπη, πήρε το ονομά της από την μυθολογική Ευρώπη.

Όσο για το υπόλοιπο του βιβλίου, δεν νομίζω να έχει κάποιο λάθος όσον αφορά την μυθολογία. Βέβαια δεν είμαι ειδική σε αυτόν τον τομέα, οπότε μπορεί και να μοθ έχει ξεφύγει κάποιο σημείο. Σημειωτέον ότι το διάβασα στην αγγλική πρωτότυπη έκδοση και δεν γνωρίζω τι έχει γίνει με την ελληνική μετάφραση, επειδή είδα ότι κυκλοφόρησε και στα ελληνικά 

Γενικά πάντως μου άρεσε και αυτό το βιβλίο. Γενικά αυτή η σειρά θεωρώ ότι έχει ένα καλό: μέσα από τις περιπέτειες του Percy Jackson, αναπτύσσεται η περιέργεια των παιδιών σχετικά με την ελληνική μυθολογία, και οδηγούνται στο να διαβάσουν και να μάθουν όχι μόνο για την ελληνική μυθολογία, αλλά και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και κατ'επέκταση και για άλλους πολιτισμούς που προϋπήρξαν του σημερινού. Από το δέλτα του Νείλου εως τον Όλυμπο, και παραπέρα, οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν πολλά να πούνε και να μας διδάξουν, όχι μόνο τα παιδιά αλλά όλους μας.