Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Θρησκεία και Αθεία: Μερικές σκέψεις

Θυμάμαι την γιαγιά μου να με κουβαλάει με το ζόρι στις εκκλησίες. Θυμάμαι, μία Παρασκευή που είχε Χαιρετισμούς, και ήθελε να με πάει στην εκκλησία. Έλα όμως που κάθε Παρασκευή είχε τότε την σειρά επιστημονικής φαντασίας "Διάστημα 1999" (Space 1999) και ήθελα να το δώ. Βέβαια όσο και άν γκρίνιαξα, δυστυχώς με κουβάλησε στην εκκλησία. Θα μου πείτε γιτί δεν έβαζα το βίντεο ή το DVD να το γράψει. Δεν υπήρχαν βίντεο τότε. Ηταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '70 με αρχές του '80. Βέβαια από τότε δεν με ξανακουβάλησε στην εκκλησία, και δεν έχω πάει ξανά παρά σε γάμους, κηδείες, και παρόμοια.

Α, και το Πάσχα, λόγω των υπολοίπων περισσότερο. Αλλά το Πάσχα τουλαχιστον έχει βαρελότα.

Είμαι άθεη, και ενάντια σε κάθε μορφή δογματισμού όπως οι θρησκείες. Και δεν κρύβομαι. Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να προσυλητίσω κάποιον, ούτε θα πάω να φωνάξω δεξιά και αριστερά. Αλλά εαν ερωτηθώ, θα απαντήσω: είμαι άθεη.

Ο δρόμος προς την αθεϊα δεν ήταν ούτε εύκολος ούτε δύσκολος. Η αρχή ίσως να ήταν και πιο πριν από το περιστατικό που περιέγραψα. Αλλά εκεί είναι η αρχή για μένα. Δεν καταλάβαινα για ποιό λόγο έπρεπε να πάω στην εκκλησία, αφού ούτε η μουσική (αν μπορείς να πείς τα ου και αααα μουσική) μου άρεσε, ούτε καταλάβαινα τίποτα από αυτά που λένε. Και ακόμα δεν καταλαβαίνω, αφού δεν ξέρω αρχαία ελληνικά ούτε ξέρω την καθαρεύουσα.

Εκείνο που με έκανε να παρατήσω την θρησκεία τελείως, στην αρχή, ήταν ο σεξισμός της. Δεν κατάλαβα ποτέ τι διαφορετικό στο μυαλό έχω, και ως γυναίκα, η θρησκεία με θεωρεί κατώτερη από τους άντρες. Την στιγμή μάλιστα, που οι περισσότεροι άντρες (και όχι μόνο) στην τάξη μου δεν μπορούσαν να λύσουν προβλήματα μαθηματικών που εγώ τα έλυνα πανεύκολα!

Ο ρατσισμός που επιδεικνύει, επίσης είναι κάτι το αποκρουστικό για μένα. Οι θρησκείες γενικά είναι ρατσιστές ενάντια σε ομάδες όπως οι ομοφυλόφιλοι, και προς όλες τις άλλες θρησκείες, και ιδιαίτερα προς άτομα σαν εμένα, δηλαδή άθεους και αγνωστικούς.

Το πόσες φορές έχω ακούσει ότι θα καώ στην κόλαση δεν λέγεται, ιδίως από πορωμένους χριστιανούς. Και όσο και να προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν πιστεύω σε κόλαση και παράδεισο, τα λόγια μου πέφτουν πάνω σε ντουβάρι.

Στην Ελλάδα, επίσης, με ενοχλεί ο εθνικισμός που επιδεικνύει η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε. Ναι πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία, και φυσικά χωρίς να πληρώνει ούτε λεπτό στο ελληνικό κράτος. Και όχι μόνο δεν πληρώνει ούτε λεπτό σε φόρους, αλλά οι φόροι που όλοι μας πληρώνουμε, πάνε και για τους μισθούς των ιερέων και αρχιεπισκόπων! Και ας είναι η εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε. μία από τις πλουσιότερες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μόνο τις εκτάσεις γής που έχει φτάνουν και περισσεύουν.

Μερικές σκέψεις έκανα, και θα επανέλθω με περισσότερη αθεϊα... Μέχρι τότε, όσοι πραγματικά θέλετε να βρείτε ένα καταφύγιο από τον παραλογισμό της θρησκείας (που θα μιλήσουμε άλλη φορά) επισκεφθείτε το http://forum.atheia.gr