Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Reaper Man - Terry Pratchett



Ο Τerry Pratchett είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Πάντα επίκαιρος, μέσα από τον κόσμο του Discworld, μας δείχνει τους ίδιους μας τους εαυτούς, με τις χαρές, τις λύπες, και οτιδήποτε μας κάνει ανθρώπινους.

Εχθές τέλειωσα το 11ο βιβλίο της σειράς Discworld, Reaper Man. Δεν γνωρίζω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αν και έψαξα στη βιβλιοnet του ΕΚΕΒΙ, δεν το βρήκα. Είναι κρίμα για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, αυτά τα βιβλία να μην έχουν μεταφραστεί ακόμα.

Ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες στο Discworld είναι ο Death, ο Θάνατος δηλαδή αυτού του κόσμου. Και σε αυτό το βιβλίο είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Τι γίνεται όταν ο Θάνατος πεθαίνει, και χρειάζεται χρόνος για τον καινούργιο Θάνατο να εμφανιστεί; Που πάει όλη αυτή η ενέργεια των ψυχών;

Αυτά και άλλα πολλά μαθαίνουμε στο συγκεκριμένο βιβλίο. Το βιβλίο, αν και μιλάει για τον Θάνατο, στην πραγματικότητα μιλάει για την ίδια την ζωή. Μιλάει για το πως μερικοί άνθρωποι, αν και ζωντανοί, είναι στην πραγματικότητα νεκροί... Αυτό συμβαίνει με τον μάγο Windle Poons, 130 χρονών, που όταν πεθαίνει, "αναγκάζεται" να ξανμπεί στο σώμα του και να ζήσει. Και αυτές τις τελευταίες μέρες ο Windle Poons, ζεί και ζεί όσα δεν έζησε στα προηγούμενα χρόνια, κλεισμένος στο Unseen University.

Αλλά και ο ίδιος ο Θάνατος, έχει μερικές μέρες για να ζήσει. Πάει στο Discworld, για να περάσει τις τελευταίες μέρες του ως κοινός θνητός, ονόματι Bill Door. Μέσα σε αυτές τις μέρες, ο Θάνατος, ή καλύτερα ο κύριος Door, θα αρχίσει να καταλαβαίνει πως και τι είναι να είσαι ζωντανός, να είσαι θνητός. Αν και γνωρίζει καλά τους κανόνες για την ζωή και τον θάνατο, επεμβαίνει για να σώσει την ζωή ενός μικρού κοριτσιού, και τελικά, νικώντας τον καινούργιο Θάνατο, ξαναπαίρνει την θέση του.

Το Reaper Man είναι από τα καλύτερα βιβλία του Discworld, τουλάχιστον από τα 11 που έχω μέχρι στιγμής διαβάσει [και απομένουν άλλα 19-20 τουλάχιστον προς μεγάλη μου ευχαρίστηση!].

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τον Terry, του εύχομαι να μπορέσει να καταπολεμήσει την αρρώστια του, Alzheimer's, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και να μπορέσει να μας δώσει ακόμα αρκετά βιβλία σαν το Reaper Man, και καλύτερα...

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Καλή Χρονιά 2010

Έυχομαι σε όλους να έχετε μία καλή χρονιά το 2010.

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία ελπίζω για την καινούργια χρονιά, και όχι μόνο για μένα αλλά για όλον τον κόσμο. Θα ήθελα να δώ έστω και την αρχή του τέλους στους άσκοπους πολέμους, θρησκευτική καταπίεση και δογματισμό, πείνα, φτώχια... Θα ήθελα να δίνονται περισσότερα χρήματα για βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας, καλύτερη παιδεία για τα παιδιά όπου και να βρίσκονται.

Όχι πια πολέμους ενάντια στην επιστήμη, αφού η επιστήμη είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις προς την επιστημονική έρευνα. Από τα φάρμακα που σώζουν ζωές καθημερινά, εως τους υπολογιστές και τα αυτοκίνητά μας, και πολλά ακόμα, όλα αυτά είναι προϊόντα επιστήμης.

Παρακαλώ αφήστε πίσω σας τον δογματισμό, τον παραλογισμό, τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό της θρησκείας. Αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη, την εμπάθεια προς τον συνάνθρωπό σας, χρησιμοποιείστε την λογική και την ευαισθησία.

Καλή Χρονιά σε όλους.

H απογοήτευση του Gingko Biloba

Ένα από τα σκευάσματα της εναλλακτικής ιατρικής είναι το gingko biloba, το οποίο κατά τους ομοιοπαθητικούς και παρόμοιους πρακτικούς εναλλακτικών μεθόδων, βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης όταν ο ασθενής πάσχει από νόσους εκφυλισμού του εγκεφάλου, όπως η νόσος Alzheimer.

Η έρευνα όμως που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Virginia, έδειξε ότι στην πραγματικότητα το σκεύασμα αυτό δεν κάνει τίποτα απολύτως. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Steven DeKosky, δήλωσε απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή. Και πως να μην είναι; Αν το σκεύασμα πραγματικά βοηθούσε τότε, η ιατρική επιστήμη θα είχε ένα ακόμα όπλο για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας, και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδια την έρευνα, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

Study: Ginkgo biloba has no effect on Alzheimer's, dementia

Η ομοιοπαθητική, χειροπρακτική και άλλες παρόμοιες εναλλακτικές μέθοδοι, συνήθως δεν έχουν πραγματικά αποτελέσματα΄απλά έχουν το λεγόμενο placebo effect, δηλαδή κάνουν τον ασθενή απλά να νοιώθει καλύτερα επειδή νομίζει ότι αυτές οι μέθοδοι θα λειτουργήσουν. Και φυσικά, από τέτοιες εναλλακτικές μεθόδους έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, και υπάρχουν άτομα που υπέστησαν σοβαρές ζημιές και δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν καλά, όπως π.χ με την υπόθεση του Zicam:

Zicam

Δυστυχώς, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περνάνε από κανέναν απολύτως έλεγχο! Τα περισσότερα δεν είναι τίποτε άλλο από σκέτο νερό, αλλά υπάρχουν και οι θλιβερές εξαιρέσεις. Μπορεί η εταιρεία που έφτιαχνε το Zicam, να αποζημίωσε τους περισσότερους παθόντες, αλλά δεν μπορεί να τους ξαναδώσει πίσω την όσφρηση.

Εαν σας πούνε για εναλλακτική θεραπεία, καλύτερα να το αποφύγετε και να ενημερωθείτε σχετικά. Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο Διαδίκτυο όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τέτοιες μεθόδους, και παραθέτω ένα αρκετά σημαντικό link:
Quackwatch

If Religions Were Real

Και μετά σου λένε ότι η Αγία Γραφή είναι το πιο όμορφο βιβλίο του κόσμου... Μάλλον ένα από τα πιο βίαια, άσχημα, πορνογραφικά, και τελείως ακατάλληλο για παιδιά.