Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

X-Faxtor: Σταύρος For The Win!


Πολύ το χάρηκα που ο Σταύρος νίκησε εχθές το X-Factor. Είναι ελάχιστοι οι καλλιτέχνες σαν τον Σταύρο. Μου αρέσει η ζεστασιά στην φωνή του, μου αρέσουν οι διασκευές που κάνει. Παίρνει τα τραγούδια και τα κάνει δικά του. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

Γενικά δεν βλέπω τηλεόραση, αλλά το φετεινό X-Factor ήταν αρκετά καλό, και είχε πραγματικά καλούς τραγουδιστές και γκρούπ.

Θα ήθελα να είχαν φτάσει οι Pale Faces μέχρι τον τελικό. Έχουν στυλ, ο τραγουδιστής έχει φοβερή φωνή. Έπρεπε να είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό. Περιμένω να δώ πότε θα ηχογραφήσουν.

Oi 48 Ωρες μου άρεσαν απίστευτα καθ'όλη την διάρκεια του X-Factor και αυτοί. Ελπίζω να συνεχίσουν και ελπίζω να δούμε το δικό τους δίσκο σύντομα στα δισκάδικα.

Αν και δεν είμαι και πολύ φαν της ελληνικής λαϊκής σκηνής, πρέπει να πώ πραγματικά ότι η Πωλίνα με εντυπωσίασε με την φωνή της. Και της αξίζει να συνεχίσει.

Honorable mention η Χαρίκλεια. Δεν κατάλαβα ποτέ πως μπόρεσε να μείνει ο Νικηφόρος στο παιχνίδι, που πραγματικά δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου, και έφυγε η Χαρίκλεια. Θεωρώ ότι μπορούσε να δώσει πολύ καλύτερες εμφανίσεις από μερικά άτομα που φύγανε μετά από την Χαρίκλεια.

Torchwood - Children of Earth


Η τελευταία σαιζόν του Torchwood, είναι ένα special 5 επεισοδίων ονόματι Children of Earth. Το καλύτερο επεισόδιο μέχρι στιγμής. Πολλές εκπλήξεις, αρκετά twist στο σενάριο, είναι πραγματικά αυτό που ζητούσα από το Torchwood. Και, εαν συνεχιστεί η σειρά όπως λένε, περιμένω πολλά περισσότερα.

Η ιστορία απλή αλλά και πολύπλοκη συνάμα: εξωγήϊνοι χρησιμοποιούνε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο για να στείλουν ένα μήνυμα στην Γη. Ερχόμαστε. Απλά, ερχόμαστε τίποτε άλλο. Ποιοί είναι; Για ποιό λόγο όμως χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μιλήσουν; Για ποιόν λόγο έρχονται; Έχουν ξανάρθει, και ποιά η σχέση με τον Jack;

Παρακάτω έχει spoilers, οπότε εαν δεν το έχετε δεί, και δεν θέλετε να μάθετε κάποιες λεπτομέρειες μην διαβάσετε το υπόλοιπο.

 

Λέγονται 4-5-6 και έχουν ξανάρθει. Σε αντάλλαγμα για το αντιβιοτικό για έναν πανίσχυρο ιό, το 1965 είχαν ζητήσει 12 παιδιά. Τώρα όμως ζητάνε το 10% των παιδιών της Γης; Για ποιό λόγο όμως; Τι θέλουν από τα παιδιά της Γης; 

Ο Jack, ο Ianto και η Gwen πρέπει να μάθουν τι γίνεται. Αλλά το Torchwood καταστρέφεται, ο Jack είναι φυλακισμένος, η Gwen και ο Ianto φυγάδες. Βρίσκουν μία αναπάντεχη βοήθεια. Είναι όμως αρκετή; Θα προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε πριν την αποστολή των 'μονάδων';



Στην προσπάθεια του Torchwood, οι 4-5-6 απαντάνε, απελευθερώνοντας ένα αέριο στο κτίριο όπου φιλοξενούνται, σκοτώνοντας όλους όσους βρίσκονται μέσα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο Ianto. Το Torchwood έχει χάσει την μάχη, η Gwen και ο Rhys επιστρέφουν στο Cardiff, ο Jack φυλακίζεται.

 

Απελευθερώνεται όμως, από τους ίδιους τους ανθρώπους, που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Για να σώσει όμως την Γη, και τα εκατομμύρια παιδιά της, ο Jack πρέπει να θυσιάσει τον ίδιο του τον εγγονό...

'Όλα αυτά έχουν μία βαθιά επίδραση στον Jack. Λίγους μήνες μετά, αποχαιρετάει την έγκυο στο πρώτο της παιδί Gwen και τον Rhys, και φεύγει προς τα άστρα. 

Πάλι ο Davies μας άφησε με μία πικρία, με όλα τα γεγονότα της σειράς, και τα έχει δέσει με τα γεγονότα στο Doctor Who, τουλάχιστον όσον αφορά την αλληλουχία των γεγονότων. Είναι μετά από αυτά τα γεγονότα που βρίσκει ο Doctor τον Jack, για τον αποχαιρετισμό πριν την αναγέννηση. 

Ελπίζω σε περισσότερο Jack και Gwen στο μέλλον, έστω και ως guest star στο Doctor Who. Θα ήθελα πολύ να τους ξαναδώ, είναι από τους πιο ζωντανούς χαρακτήρες που έχω δεί. Φαντάζεστε τον Rhys στο TARDIS; 

Kαι πληροφορίες θέλουνε, το πρώτο επεισόδιο της 5ης σαιζόν Doctor Who να παίζετε στις 13 Μαρτίου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την River Song να επιστρέφει στο Doctor Who, στο τέταρτο επεισόδιο της σαιζόν. 

Θέλω περισσότερο Torchwood. Θέλω περισσότερο Doctor Who.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

A Brief History of Pretty Much Everything


Φαντασία, εφευρετικότητα, και χιούμορ. Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα σύντομο video...

Μέσω Bad Astronomy

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

The placebo effect - Ben Goldacre

Συμφωνώ απόλυτα με τον Goldacre. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να μου λένε ψέμματα, ιδίως για την υγεία μου. Προτιμώ να έχω ένα καλύτερο περιβάλλον στα ιατρεία και τα νοσοκομεία όπου θα αισθάνομαι πιο άνετα, παρά να με γεμίσουν με κάλπικες θεραπείες και χάπια.

Αν το Video το δείτε στο youtube κατ'ευθείαν έχει και αγγλικούς υπότιτλους.

Ο Ben Goldacre είναι συγγραφέας του βιβλίου Bad Science, το οποίο δεν βλέπω να έχει ακόμα μεταφραστεί στην Ελλάδα.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Torchwood - Season 2

 

Η δεύτερη σαιζόν αρχίζει καλά, και λές ότι ίσως αυτή η σαιζόν να είναι κάπως καλύτερη από την προηγούμενη. Αρχίζει με έναν γνωστό guest star, τον James Masters στον ρόλο του Captain John, παλιού γνώριμου (και όχι μόνο) του Jack, και Time Agent. 
Αλλά, μετά αυτή την φωτεινή στιγμή έχουμε μία από τα ίδια, κι ας έχουμε και την Martha Jones να έρχεται στο Torchwood για μερικά επεισόδια, κι ας έχουμε ένα twist με τον Owen στα επεισόδια!


 

Ο Owen είναι νεκρός, αλλά ο Jack βρίσκει ένα δεύτερο γάντι και τον επαναφέρει στην ζωή. Αλλά μαζί με τον Owen έρχεται και κάτι άλλο. Με το τέλος του επεισοδίου και την λύση του γρίφου, ο Owen παραμένει ένας νεκροζώντανος! Και ενώ θα μπορούσαν να στήσουν κάποια ιστορία, ένα backplot γύρω από τον Owen, τον αναλώσανε σε συναισθηματικές στιγμές, και σε κωμικές ατάκες.



Εντάξει το ξέραμε ότι η Gwen και ο Rhys θα παντρευόντουσαν. Ήταν ανάγκη να δούμε άλλο ένα επεισόδιο με θέμα τον γάμο και τα παρατράγουδα μίας εξωγήϊνης εγκυμοσύνης [ή βάλε οποιοδήποτε άλλο κλισέ με γάμους εδώ]; Κάθε σειρά σχεδόν αναλώνεται με ένα τέτοιο επεισόδιο, και ίσως 1-2 να έχουν προσφέρει κάτι καλό.  Και ο χαρακτήρας της Gwen ίσως να ειναι ο αγαπημένος μου, για την ανθρωπιά της από την μία αλλά και την δυναμή της από την άλλη. 

'Ισως το καλύτερο επεισόδιο της σαιζόν να είναι το Adrift, όταν η Gwen αναλαμβάνει να βρεί έναν 14χρονο που χάθηκε μυστηριωδώς. Τι κρύβει ο Jack; Είναι καλύτερο να μάθευτεί η πραγματικότητα ή είναι καλύτερα να ζείς με την ελπίδα;




Η Toshiko είναι πανέξυπνη και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και την εφευρετικότητά της πολύ καλύτερα, αλλά την αναλώνουν σχεδόν σε όλη την σειρά (από την πρώτη σαιζόν), σε συναισθηματισμούς με τον Owen ή το επεισόδιο με τον στρατιώτη του παρελθόντος. Και σίγουρα είναι δυναμική και εφευρετική, και κρύβει μέσα της περισσότερα, πολλά περισσότερα απ'όσα μας δείξανε οι σεναριογράφοι.




Μόνο ο Ianto δεν είχε δικό του επεισόδιο στην δεύτερη σαιζόν, αυτό το είδαμε στην πρώτη σαιζόν, με το χειρότερο επεισόδιο της σαιζόν εκείνης, το Cyberwoman. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάτι να πώ, θα έπρεπε να τον χρησιμοποιήσουν καλύτερα, αφού υποτίθεται ότι δούλευε και για το Torchwood 1 του Λονδίνου, μέχρι την μάχη του Canary Wharf (Doctor Who, Doomsday). 




Καλύτερα επεισόδια της σαιζόν, είναι τελικά τα δύο επεισόδια με guest star τον James Masters ως Captain John, και το Adrift.

Με το τέλος της δεύτερης σαιζόν, στο Torchwood έχουν απομείνει ο Jack, o Ianto και η Gwen. H Toshiko είναι νεκρή από τον Gray, και ο Owen εξατμίστηκε σώζοντας την πόλη από τον πυρηνικό αντιδραστήρα (τι έχασε, τι κέρδισε, νεκρός ήταν την μισή σαιζόν). Για να δούμε τι θα δούμε στην τρίτη σαιζόν, ένα Special 5 επεισοδίων ονόματι Children of the Earth.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

H Lancet αποσύρει το άρθρο του Wakefield

To 1998 ο Andrew Wakefield είχε γράψει ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό The Lancet, όπου έδειχνε κάποιου είδους σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Αυτή η σχέση είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτη όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες που γίνανε μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2010, το περιοδικό Lancet απέσυρε το άρθρο του Wakefield λόγω ανήθικης συμπεριφοράς και παραποίησης αποτελεσμάτων. Και μάλιστα πρόκειται να δικαστεί για αυτές τις ανηθικότητες. Ο κύριος αυτός έφτασε μέχρι το σημείο να δινει χρήματα σε παιδιά στα παιδικά πάρτυ του γιού του για να τους πάρει αίμα για την έρευνά του! Ο κύριος Wakefield είναι υπέυθυνος για πολλούς θανάτους, επειδή έδωσε τροφή στα κινήματα ενάντια του εμβολιασμού, με το άρθρο του.

Παράδειγμα, το ότι από την δημοσίευση του άρθρου του το 1998, ο εμβολιασμός για την ιλαρά στην Αγγλία και την Ουαλλία έπεσε από το 92% το 1998 σε ποσοστό κάτω του 80% το 2008. Τα κρούσματα ιλαρά από 56 που ήταν το 1998, έχουν ανέβει σε 1348 το 2008. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 παιδιών από ιλαρά, λόγω μη εμβολιασμού τους, καθώς και επίσης αρκετά μη εμβολιασμένα παιδιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της ασθένειας, και αναπνέουν μέσω αναπνευστικών συσκευών σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλλίας.

Πόσα ακόμα παιδιά έχουν πεθάνει, ή θα πεθάνουνε επειδή το κίνημα των αντιεμβολιαστών τα εμποδίζει από το να εμβολιαστούν; Πόσα παιδιά θα μείνουν παράλυτα επειδή δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια; Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στον εμβολιασμό, και να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στον γιατρό για εμβόλια.

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την υγεία των παιδιών μας αλλά και για την υγεία όλων μας. Ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί στον δυτικό κόσμο κάνουν την επανοδό τους, ακριβώς λόγω μη εμβολιασμού παιδιών. Εμβολιάζετε τα παιδιά σας. Πείτε ΝΑΙ στα εμβόλια.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Torchwood - Season 1


Αφού λοιπόν τέλειωσα και με τα Specials του Doctor Who, είπα να αρχίσω να βλέπω το Torchwood, spin-off του Doctor Who, με πρωταγωνιστή τον Jack Barrowman ως Captain Jack Harkness.

Γενικά, σαν σειρά, σου κρατάει το ενδιαφέρον. Αλλά από την στιγμή που ξέρεις ότι πρόκειται για Captain Jack Harkness, και Torchwood... περιμένεις κάποια πράγματα. Και πραγματικά περίμενα πολλά περισσότερα από την σειρά, από την κιόλας πρώτη σαιζόν.

Η σειρά έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες που θα μπορούσαν να λάμψουν με τα κατάλληλα σενάρια. Αλλά αυτό που λείπει είναι εκείνο το σενάριο που θα απογειώσει την σειρά, έστω και για ένα επεισόδιο. Στην πρώτη σαιζόν αυτό λείπει τελείως. Τα επεισόδια είναι πολύ καλά, αλλά δεν έχουν αυτό το κάτι που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν. Ούτε σε ένα επεισόδιο δεν συμβαίνει αυτό.

 

Η σειρά θα μπορούσε να έχει επεισόδια επικεντρωμένα στο παρελθόν του Jack, άλλωστε ήταν Time Agent, τριγύρισε με τον αγαπημένο μας Timelord στο χώρο και τον χρόνο, και σίγουρα θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικές ιστορίες με το παρελθόν του. Αυτά όμως φαίνεται ότι τα αφήσανε για την δεύτερη σαιζόν, αφού αρχίζει με ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο. Αλλά για την δεύτερη σαιζόν, σε επόμενη δημοσίευση. 

 

Το καλύτερο επεισόδιο της σαιζόν κατά την γνώμη μου είναι το They Keep Killing Suzie. Εδώ η ομάδα του Torchwood χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο γάντι για να επαναφέρει την Suzie στην ζωή για 1-2 λεπτά και να τις αποσπάσουν πληροφορίες. Η διαδικασία είναι επιτυχής, μόνο που η Suzie αρνείται να  πεθάνει.

Άραγε το γάντι αυτό μήπως είναι το ίδιο με του Rassilon από το End of Time; Πολύ μοιάζουν, τα δύο γάντια. Απλά το End of Time, είναι μεταγενέστερο της πρώτης σαιζόν Torchwood. 

Συνεχίζω, με το Out of Time, ένα από τα καλύτερα επεισόδια της πρώτης αυτής σαιζόν, κι εδώ έχουμε ένα από τα καλύτερα σενάρια όσον αφορά τους χαρακτήρες της σειράς. Από τον Jack εως την Gwen και τον Owen, μας δείχνουν τις πιο ανθρώπινες πλευρές τους.

 

Για να κλείσω την τριάδα καλύτερων επεισοδίων, θα πώ το Combat. Εδώ έχουμε ένα Owen Harper επεισόδιο, όπου φαίνεται όχι μόνο η επιρροή των γεγονότων του Out of Time, αλλά και ότι υπάρχει κάτι που ο Owen κρύβει βαθιά μέσα του.

Τελευταία σκηνή της πρώτης σαιζόν, βλέπουμε το χέρι του Doctor να φωτίζει, τον γνώριμο ήχο του TARDIS όταν εμφανίζεται...

Κλείνοντας, θα πώ ότι ευχαριστήθηκα την σειρά και το κάθε επεισόδιο. Αλλά όπως είπα λείπει αυτό το επεισόδιο που θα κάνει την σειρά να ξεχωρίσει. Οι δυνατότητες υπάρχουν, και όχι μόνο λόγω Jack...