Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Guilty Pleasures - Laurell K. Hamilton

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Laurell K. Hamilton με την Anita Blake. H Anita Blake ζωντανεύει νεκρούς για λίγες ώρες ώστε οι δικοί τους άνθρωποι να μπορέσουν να τους πούνε αντίο, ή να τους ρωτήσουνε κάτι ή και τα δύο. Αλλά η Anita μεταξύ των πλασμάτων της νύχτας, και ιδιαίτερα των βρυκολάκων, είναι γνωστή ως Η Εξολοθρευτρια. Και αυτό επειδή έχει σκοτώσει μερικούς βρυκόλακες στην ζωή της. Τώρα κάποιος άλλος σκοτώνει βρυκόλακες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Και οι βρυκόλακες, αλλά και η αστυνομία, ψάχνουν τον ένοχο ή τους ενόχους. Η αρχηγός των βρυκολάκων στην πόλη θα αναμείξει την Anita και θα της αναθέσει να βρεί τον δολοφόνο..

Βρυκόλακες, ζόμπι, και άλλα τρομερά πλάσματα κάνουν την εμφανισή τους σε αυτό το βιβλίο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι βιβλίο τρόμου, αφού όντως κάποιες σκηνές μπορεί να καταφέρουν να τρομάξουν και να φοβίσουν. Είναι ένα μείγμα αστυνομικού, τρόμου και φαντασίας, και το όλο μείγμα λειτουργεί θετικά για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η ίδια η Anita. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της, και βλέπουμε τους πραγματικούς βρυκόλακες, και όχι την "ρομαντικοποιημένη" εικόνα που δίνουν πολλά άλλα βιβλία. Για την Ανίτα, ένας καλός βρυκόλακας είναι ένας νεκρός βρυκόλακας... Οι χαρακτήρες της Hamilton είναι αληθοφανής, δεν είναι απλά καρικατούρες, ούτε χαρακτήρες χωρίς προβλήματα' ο καθένας. και ιδιαίτερα η Ανίτα, έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και αυτό γίνεται φανερό... Οι χαρακτήρες του βιβλίου επίσης, έχουν παρελθόν, και αυτό βοηθάει στο χτίσιμο των χαρακτήρων.

Μου έχουν πεί ότι ενώ έχει κάνει καλή αρχή με το συγκεκριμένο βιβλίο, και συνέχισε καλά για μερικά βιβλία της σειράς, αργότερα τα βιβλία είναι από λίγο εως πολύ απαράδεκτα. Δεν το ξέρω αυτό, και θα το δώ όταν φτάσω σε εκείνο το σημείο. Ως τότε όμως θα διαβάσω μερικά ακόμα της σειράς.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Death Du Jour - Kathy Reichs

Είναι το δεύτερο βιβλίο της Kathy Reichs με την ανθρωπολόγο Temperance Brennan ως πρωταγωνίστρια. Σε αυτό το βιβλίο η Tempe θα προσπαθήσει, με τον Ryan και με άλλους, να βρούν ποιός έκαψε δύο βρέφη, και τους γονείς τους, και γιατί. Στο μεταξύ, η Temperance έχει αναλάβει να εξετάσει τα οστά μίας μοναχής την οποία θέλει κάποιο μοναστήρι να προτείνει για αγιοποίηση.

Ποιός σκότωσε τα βρέφη και γιατί; Πως συνδέονται οι φόνοι στο Quebec, με τους σκελετούς στο νησί με τις μαϊμούδες στη μέση των ΗΠΑ; Μία ιστορία που θα φέρει την Temperance αντιμέτωπη με αιρέσεις και με την τρέλλα των αρχηγών τους. Από την άλλη μία άλλη πανέμορφη και τραγική ιστορία αποκαλύπτεται στην Temperance όταν ψάχνει για την μοναχή, την Elisabeth Nicolet, και την πραγματική της καταγωγή.

Μου άρεσε περισσότερο αυτό το δεύτερο βιβλίο από το πρώτο της Reichs. Μου άρεσε περισσότερο για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η εξέλιξη της γραφής της ίδιας της συγγραφέας. Είναι πιο σίγουρη σε αυτό το βιβλίο, πατάει καλύτερα στα πόδια της και έχει βρεί ή έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό της συγγραφικά. Ο δεύτερος λόγος είναι το κεντρικό θέμα τπυ βιβλίου που είναι οι αιρέσεις. Και μέσα από την ιστορία αυτή, βλέπουμε το πως οι αιρέσεις κοροϊδεύουν τον κόσμο, τους δίνουν ψεύτικες ελπίδες, και τέλος τους κάνουν σκλάβους τους.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Kathy Reichs, είναι ότι προσέχει να έχει κάνει έρευνα για το θέμα με το οποίο ασχολείται. Έτσι και εδώ, φαίνεται ότι η συγγραφέας έχει ερευνήσει το θέμα των αιρέσεων, και ξέρει να το δείχνει στον αναγνώστη. Ότι κάποια πράγματα που γράφει δεν είναι απόκυματα της φαντασίας της συγγραφέως, αλλά είναι πραγματικότητα και αληθινά, απλά έχουν συμβεί σε ανθρώπους που έπλασε με την φαντασία της.

Και φυσικά θα διαβάσω και το επόμενο βιβλίο της. Εν καιρώ. Έχω ακόμα να γράψω για άλλα τρία βιβλία. Παρεπιμπτόντως και το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της Reichs έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά.