Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Guilty Pleasures - Laurell K. Hamilton

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Laurell K. Hamilton με την Anita Blake. H Anita Blake ζωντανεύει νεκρούς για λίγες ώρες ώστε οι δικοί τους άνθρωποι να μπορέσουν να τους πούνε αντίο, ή να τους ρωτήσουνε κάτι ή και τα δύο. Αλλά η Anita μεταξύ των πλασμάτων της νύχτας, και ιδιαίτερα των βρυκολάκων, είναι γνωστή ως Η Εξολοθρευτρια. Και αυτό επειδή έχει σκοτώσει μερικούς βρυκόλακες στην ζωή της. Τώρα κάποιος άλλος σκοτώνει βρυκόλακες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Και οι βρυκόλακες, αλλά και η αστυνομία, ψάχνουν τον ένοχο ή τους ενόχους. Η αρχηγός των βρυκολάκων στην πόλη θα αναμείξει την Anita και θα της αναθέσει να βρεί τον δολοφόνο..

Βρυκόλακες, ζόμπι, και άλλα τρομερά πλάσματα κάνουν την εμφανισή τους σε αυτό το βιβλίο. Μπορούμε να πούμε ότι είναι βιβλίο τρόμου, αφού όντως κάποιες σκηνές μπορεί να καταφέρουν να τρομάξουν και να φοβίσουν. Είναι ένα μείγμα αστυνομικού, τρόμου και φαντασίας, και το όλο μείγμα λειτουργεί θετικά για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η ίδια η Anita. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της, και βλέπουμε τους πραγματικούς βρυκόλακες, και όχι την "ρομαντικοποιημένη" εικόνα που δίνουν πολλά άλλα βιβλία. Για την Ανίτα, ένας καλός βρυκόλακας είναι ένας νεκρός βρυκόλακας... Οι χαρακτήρες της Hamilton είναι αληθοφανής, δεν είναι απλά καρικατούρες, ούτε χαρακτήρες χωρίς προβλήματα' ο καθένας. και ιδιαίτερα η Ανίτα, έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και αυτό γίνεται φανερό... Οι χαρακτήρες του βιβλίου επίσης, έχουν παρελθόν, και αυτό βοηθάει στο χτίσιμο των χαρακτήρων.

Μου έχουν πεί ότι ενώ έχει κάνει καλή αρχή με το συγκεκριμένο βιβλίο, και συνέχισε καλά για μερικά βιβλία της σειράς, αργότερα τα βιβλία είναι από λίγο εως πολύ απαράδεκτα. Δεν το ξέρω αυτό, και θα το δώ όταν φτάσω σε εκείνο το σημείο. Ως τότε όμως θα διαβάσω μερικά ακόμα της σειράς.

1 σχόλιο:

nihilio είπε...

Εγώ άντεξα μέχρι το 6ο, όπου και αρχίζουν τα τριολέ της Ανίτας. Μετά δεν έχω αξιωθεί να διαβάσω, έχω ακούσει ότι από το 7 ως το 9 οι αστυνομικές πλοκές κάτι λένε και μετά το χάος. Αλλά το Laughing Corpse είναι εξαιρετικότατο, τα Circus of the Damned και Lunatic Cafe αρκετά καλά ενώ το Bloody Bones μου άρεσε κάπως περισσότερο από το 3ο και το 4ο.