Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Death Du Jour - Kathy Reichs

Είναι το δεύτερο βιβλίο της Kathy Reichs με την ανθρωπολόγο Temperance Brennan ως πρωταγωνίστρια. Σε αυτό το βιβλίο η Tempe θα προσπαθήσει, με τον Ryan και με άλλους, να βρούν ποιός έκαψε δύο βρέφη, και τους γονείς τους, και γιατί. Στο μεταξύ, η Temperance έχει αναλάβει να εξετάσει τα οστά μίας μοναχής την οποία θέλει κάποιο μοναστήρι να προτείνει για αγιοποίηση.

Ποιός σκότωσε τα βρέφη και γιατί; Πως συνδέονται οι φόνοι στο Quebec, με τους σκελετούς στο νησί με τις μαϊμούδες στη μέση των ΗΠΑ; Μία ιστορία που θα φέρει την Temperance αντιμέτωπη με αιρέσεις και με την τρέλλα των αρχηγών τους. Από την άλλη μία άλλη πανέμορφη και τραγική ιστορία αποκαλύπτεται στην Temperance όταν ψάχνει για την μοναχή, την Elisabeth Nicolet, και την πραγματική της καταγωγή.

Μου άρεσε περισσότερο αυτό το δεύτερο βιβλίο από το πρώτο της Reichs. Μου άρεσε περισσότερο για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η εξέλιξη της γραφής της ίδιας της συγγραφέας. Είναι πιο σίγουρη σε αυτό το βιβλίο, πατάει καλύτερα στα πόδια της και έχει βρεί ή έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό της συγγραφικά. Ο δεύτερος λόγος είναι το κεντρικό θέμα τπυ βιβλίου που είναι οι αιρέσεις. Και μέσα από την ιστορία αυτή, βλέπουμε το πως οι αιρέσεις κοροϊδεύουν τον κόσμο, τους δίνουν ψεύτικες ελπίδες, και τέλος τους κάνουν σκλάβους τους.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Kathy Reichs, είναι ότι προσέχει να έχει κάνει έρευνα για το θέμα με το οποίο ασχολείται. Έτσι και εδώ, φαίνεται ότι η συγγραφέας έχει ερευνήσει το θέμα των αιρέσεων, και ξέρει να το δείχνει στον αναγνώστη. Ότι κάποια πράγματα που γράφει δεν είναι απόκυματα της φαντασίας της συγγραφέως, αλλά είναι πραγματικότητα και αληθινά, απλά έχουν συμβεί σε ανθρώπους που έπλασε με την φαντασία της.

Και φυσικά θα διαβάσω και το επόμενο βιβλίο της. Εν καιρώ. Έχω ακόμα να γράψω για άλλα τρία βιβλία. Παρεπιμπτόντως και το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της Reichs έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: