Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Deja Dead - Kathy Reichs

Είναι το πρώτο βιβλίο της Kathy Reichs με πρωταγωνίστρια την Temperance Brennan, εγκληματολογική ανθρωπολόγο.Η ίδια η συγγραφέας είναι εγκληματολογική ανθρωπολογος, και γι'αυτό οι περιγραφές της γύρω από την ιατροδικαστική και εγκληματολογική επιστήμη είναι ακριβής. Μου αρέσει να βλέπω να περιγράφεται η πραγματική επιστήμη σε βιβλία, ιδίως σε βιβλία που έχουν τέτοια απήχηση, βοηθάει στην διάδοση της επιστήμης.

Σε αυτή την σειρά βιβλίων βασίστηκαν και οι παραγωγοί της σειράς Bones, για την βασική ιδέα τους. Αλλά η Temperance Brennan των βιβλίων και της σειράς Bones είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Οι διαφορές αυτές είναι εμφανείς από την πρώτη σελίδα του βιβλίου.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο βιβλίο. Η Temperance Brennan παρατηρεί ομοιότητες σε διάφορους φόνους γυναικών. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να πείσει το εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας του Quebec ότι υπάρχει ένας κατά συρροήν δολοφόνος. Η Tempe είναι πεπεισμένη γι'αυτό και είναι στο χέρι της να πείσει και τους υπόλοιπους, πριν ο αριθμός των νεκρών γυναικών αυξηθεί. Θα προλάβει όμως πριν ο δολοφόνος χτυπήσει την ίδια της την πόρτα, ή θα είναι πολύ αργά;

Μου άρεσε αυτή η πρώτη επαφή με τον κόσμο της Temperance Brennan. Μου άρεσε η ίδια η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, που είναι πολύ ανθρώπινη από την μία αλλά και επαγγελματίας από την άλλη. Μου άρεσαν οι χαρακτήρες που μας παρουσιάζει η Reichs, είναι καλοδουλεμένοι, με τις καλές και τις κακές πτυχές τους, και ο καθένας δίνει ένα δικό του χρώμα στο βιβλίο.

Από τις περιγραφές των σκηνών του εγκλήματος εως τις περιγραφές των σκηνών δράσης, η Reichs πλέκει μία αληθοφανής αστυνομική ιστορία. Κάθε σελίδα ήταν μία απόλαυση, και σε έκανε να θέλεις να διαβάσεις και την επόμενη μέχρι το τέλος.

Ένα από τα σημεία που μου άρεσαν περισσότερο, ήταν όταν η Tempe προσπαθώντας να βρεί την φίλη της Gabby, πάει να ψάξει στον κόσμο της νύχτας. Εκεί βλέπουμε ένα άλλο πρόσωπο του Quebec, ένα πρόσωπο που υπάρχει σε κάθε πόλη του κόσμου, και που τις περισσότερες φορές είτε το αγνοούμε είτε το κρύβουμε. Οι ιερόδουλες είναι και αυτές άνθρωποι, η κάθε μία έχει την δική της ιστορία, έχουν τα δικά τους έθιμα, και τον δικό τους σκληρό κόσμο. Και αυτό δεν μας το κρύβει.

Δεν ξέρω αν προτιμώ την σειρά ή τα βιβλία. Θα έλεγα ότι το καθένα έχει την δική του γοητεία, και θα συνεχίσω να διαβάζω τα βιβλία, αλλά και να βλέπω την σειρά.