Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Doctor Who - 2008 - 2009 Specials - David Tennant

 

Και με αυτό φτάνουμε στα τελευταία επεισόδια του David Tennant ως Doctor. Από την νέα σαιζόν που θα αρχίσει κάπου τον Μάρτιο, θα έχουμε νέο πρωταγωνιστή, αλλά για αυτό θα πώ στο τέλος της δημοσίευσης αυτής. 




Πρώτα απ'όλα έχουμε το The Next Doctor, το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του 2008, όπου ο Doctor αναμετριέται με Cybermen στο Λονδίνο του 1851. Guest star ο David Morrissey ως δεύτερος Doctor! Αλλά είναι ο δεύτερος Doctor πραγματικά μία από τις επόμενες αναγεννήσεις του Timelord, ή υπάρχει κάτι άλλο στην μέση; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα ρολόϊ, παρόμοιο με τα ρολόγια που έχουν και ο Doctor στο Human Nature/Family of Blood αλλά και ο Master στο Utopia.

Ως επεισόδιο ήταν καλό, και εδώ αρχίζει να φαίνεται η επιρροή των γεγονότων στον Doctor από τα γεγονότα στο The Stolen Earth/Journey's End. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο ως ιστορία, αλλά πάλι ξεχωρίζουν οι ερμηνείες τόσο του David Tennant, όσο και του David Morrissey. Οι δυό τους κάνουν ένα πραγματικά καλό δίδυμο, ιδίως όσο νομίζει ο Morrissey ότι είναι πραγματικά ο Doctor. Ιδίως η αρχική σκηνή με το σκοινί είναι πραγματική απόλαυση! 




Planet of the Dead το επόμενο επεισόδιο και Lady Christina De Souza, να έχει βρεθεί με τον Doctor και άλλους σε έναν νεκρό πλανήτη, που όμως κρύβει ένα θανάσιμο εχθρό. Κρίμα που δεν είχαμε άλλη μία σαιζόν με τον Tennant ως Doctor, είχε δέσει πολύ καλά με την Michelle Ryan, που ενσαρκώνει την Lady Christina. Θα ήθελα μία σαιζόν με τους δυό τους, θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Σε αυτό το επεισόδιο φαίνεται πραγματικά ότι έχει επηρρεαστεί από τα λόγια του Davros, αφού, αν και θα μπορούσε να πάρει μαζί την Christina, την αφήνει πίσω στην Γη. 

Δεν έχω να πώ κάτι για το επεισόδιο, δεν μπορώ να πώ ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο ως ιστορία, ως σενάριο' πάλι είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών που κάνουν την διαφορά. Η αντίθεση μεταξύ τους αλλά και το πόσο όμοιοι είναι σε κάποιες στιγμές. Το πως νοιώθει ο Doctor μετά το τέλος της 4ης σαιζόν, είναι αισθήματα που ο David Tennant μας μεταφέρει με την ερμηνεία του. Βέβαια, το επεισόδιο δεν θα λειτουργούσε τόσο καλά χωρίς την Ryan' πραγματικά έδεσε με τον ρόλο και τον απέδωσε πολύ καλά.




Waters of Mars είναι ίσως το καλύτερο επεισόδιο από τα specials. Εδώ δεν είναι τόσο η ιστορία με το νερό του Άρη, ή τους εχθρούς του Doctor. Αυτό το επεισόδιο πάιζει με τον ίδιο τον Doctor και με τα δικά του αισθήματα... Θέλει να τους σώσει και δεν μπορεί. Τα γεγονότα του Waters of Mars είναι καθορισμένα, έχουν συνέπειες στο μέλλον, και δεν μπορούν να αλλάξουν. Αλλά ίσως να μπορεί να κάνει κάτι; 

Για ποιόν λόγο όμως το κάνει; Το κάνει επειδή θέλει εδώ να βοηθήσει πραγματικά, ή το κάνει λόγω του πληγωμένου εαυτού του; Λόγω του ίδιου του του εγωϊσμού; Τα τελευταία λεπτά του επεισοδίου όπου πραγματικά ξεσπαθώνει, από την στιγμή που μιλάει και καυχιέται στην Adelaide μέχρι το τέλος του επεισοδίου, είναι από τις καλύτερες σκηνές της σειράς.

  

Φτάνουμε, δυστυχώς, στο τελευταίο διπλό επεισόδιο με τον David Tennant να ερμηνεύει τον Doctor Who. Πραγματικά περίμενα πολλά περισσότερα ως ιστορία από ένα επεισόδιο όπου υποτίθεται ότι έχει Master, την επιστροφή των Timelords, και το τέλος της εποχής Tennant για τον Doctor Who. Το πρώτο μέρος δεν θα άξιζε αν δεν ήταν για τους πρωταγωνιστές, γι αλλη μιά φορά: John Simm και David Tennant αλλά και ο Bernard Cribbins ως Wilfred Mott είναι αποκαλυπτικός. Αν θα το ξαναέβλεπα, θα ήταν αποκλειστικά και μόνο για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών.

Στο δεύτερο μέρος καλυτερεύουν τα πράγματα, ιδίως στο δεύτερο μισάωρο όπου έχουμε και τον Timothy Dalton ως Lord President Rassillon! Είναι πραγματική απόλαυση να βλέπεις τους τρείς τους μαζί στην ίδια οθόνη.




Βέβαια δεν μου άρεσε και πολύ το εύρημα των σεναριογράφων του γιατί πρέπει ο Doctor να αναγεννηθεί. Το θεώρησα πολύ εύκολη σεναριακή λύση' βέβαια, δεν ξέρω τι και πως θα ήθελα να το κάνουν αυτή την φορά. Αλλά ο Doctor έχει λίγη ώρα πριν αναγεννηθεί, οπότε βρίσκει όλους τους παλιούς του γνώριμους, ακόμα και την Rose, λίγους μήνες πριν τα γεγονότα στο πρώτο επεισόδιο της σειράς "Rose". 

I don't want to go μας λέει πριν αναγεννηθεί με την μορφή του Matt Smith. Και πραγματικά ούτε εμείς οι fans της σειράς θέλαμε να φύγετε κε. Tennant! Σίγουρα, και θα το ξαναπώ, ο 10ος Doctor, o David Tennant, είναι ο αγαπημένος μου μέχρι στιγμής.

Δεν ξέρω πως θα είναι ο καινούργιος Doctor, o Matt Smith, αλλά σίγουρα, μετά τον David Tennant, θα έχει μία αρκετά δύσκολη δουλειά να μας πείσει ότι έχει αυτό το κάτι που θα τον κάνει να ξεχωρίσει ως Doctor. Προσωπικά θα του δώσω μία ευκαιρία να με πείσει. Πραγματικά θέλω να είναι τουλάχιστον ένας καλός Doctor, επειδή θέλω να απολαμβάνω αυτή την σειρά.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Θρησκεία και Ελεύθερη Έκφραση ΙΙ

Πριν από λίγες μέρες, είχα γράψει το πρώτο μέρος, αρχίζοντας με τα γεγονότα που συνέβησαν στο δημοτικό της ανηψιάς μου. Υπάρχει ομως και συνέχεια, η οποία έγινε μόλις σήμερα.

Η δασκάλα της ανηψιά μου είχε βάλει εργασίες στα παιδιά πριν από 3 μήνες, και στην ανηψιά μου της είχε δώσει τους Μύθους της Ιταλίας. Μαζί με την αδελφή μου, βρήκανε τους μύθους, και σήμερα ήταν η παρουσίαση της εργασίας. Αλλά η ιδιοκτήτρια δεν άφησε τα παιδιά να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, και θέλει πρώτα να τις διαβάσει. Πήρε την αδελφή μου τηλέφωνο επειδή στην εργασία της ανηψιάς μου αναφέρονται οι μάγισσες, τα φαντάσματα, και ο διάβολος και δεν θέλει να παρουσιαστεί! Πάλι λόγω θρησκείας!

Τι να πεί κανείς; Αφού δεν ξέρω τι να γράψω για την συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια που προσπαθεί να επιβάλλει τα δικά της πιστεύω στα παιδιά, που προσπαθεί να απαγορέψει κάθε έκφραση φαντασίας και εφευρετικότητας, που προσπαθεί να τα κάνει δογματικά ρομποτάκια!

Δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύει. Ας πιστεύει και στο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει τα δικά της πιστεύω, την δική της ιδεολογία, την δική της φαντασίωση σε οποιονδήποτε.

Δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την ανηψιά μου αλλά και οποιοδήποτε παιδί, δεν έχει το δικαίωμα να τρομοκρατεί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά, δεν έχει το δικαίωμα να τους δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα με αυτόν τον τρόπο, δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται στα παιδιά σαν να είναι ένα τίποτα. Διότι όλα τα παραπάνω κάνει, και πάλι λόγω χριστιανικού δογματισμού.

Δεν ξέρω τι άλλο να πώ για την συγκεκριμένη δογματισμένη και λοβοτομημένη από την θρησκεία ιδιοκτήτρια.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί ένα εννιάχρονο κοριτσάκι να καταλάβει το γιατί. Πως να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι υπάρχουν άνθρωποι που λόγω δογματισμού προσπαθούν να επιβάλλουν την δική τους ιδεολογία στους άλλους; Πως να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι η συγκεκριμένη ζεί σε έναν δικό της κόσμο που δεν έχει ανταπόκριση με την πραγματικότητα;

Δεν μπορώ να καταλάβω, και δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω αυτό, γιατί, ιδίως στις Αβραμικές θρησκείες, πρέπει να επιβάλλεσαι σε όλους τους άλλους. Δεν θέλω την δική σας ιδεολογία' θέλω να ψάξω μόνος μου, να βρώ τον δικό μου δρόμο, δεν θέλω να μου επιβάλλεις την δική σου θρησκευτική φαντασίωση, δεν θέλω να είμαι ένα ακόμα στρατιωτάκι οποιασδήποτε θρησκείας. Δεν θέλω κηρύγματα' θέλω συζήτηση.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Doctor Who - Voyage of the Damned & Season 4 - David Tennant



Συνεχίζω με την τελευταία πλήρη σαιζόν του David Tennant ως Doctor και με το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο Voyage of the Damned, στο οποίο έχουμε ως guest star την Kylie Minogue. Παρ'όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να είχα για την Kylie, στέκεται επ'άξια στον ρόλο της. Σαν επεισόδιο είναι μέτριο και θα μπορούσαμε να είχαμε κάτι καλύτερο. Αλλά δεν χάνεις ευκαιρία να απολαύσεις τον David Tennant σε καμμία περίπτωση. Όσο μέτριο ή κακό να είναι ένα επεισόδιο, η ερμηνεία του είναι πάντα εκείνη που κάνει την διαφορά. Και εδώ, βρίσκει κάποιον ονόματι Alonso, οπότε πέφτει η ατάκα: "Allons-y Alonso!".

 

Στην τέταρτη σαιζόν επιστρέφει η Catherine Tate ως Donna Noble από το Runaway Bride, και πραγματικά έχει μία απίστευτη χημεία με τον Tennant, και κάνουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Από το πρώτο κι΄όλας επεισόδιο τους απολαμβάνεις. Είναι αντίθετοι χαρακτήρες, ή απλά η Donna κρύβει πολλά περισσότερα μέσα της απ'ότι δείχνει; 

Καθ'όλη την σαιζόν, η ερμηνεία της Tate είναι από τις καλύτερες που εχω δεί. Έχει μία δύναμη, μία ορμητικότητα, και δένει πολύ καλά με την ερμηνεία του Tennant. Η Donna έχει μία πολύ ανθρώπινη πλευρά, και μία από τις καλύτερες σκηνές της θεωρώ ότι είναι στο δεύτερο επεισόδιο, με την Πομπηϊα όταν ζητάει από τον Doctor να σώσει έστω και έναν άνθρωπο από αυτή την καταστροφή. 


Στο Sontaran Stratagem/Poison Sky έχουμε την επιστροφή της Martha Jones, αφού η ίδια καλεί τον Doctor πίσω στην Γη, για να βοηθήσει με ένα εξωγήϊνο πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι πίσω απ'όλη την ιστορία, βρίσκονται παλιοί γνώριμοι, οι Sontarans, και ότι έχουν ένα σχέδιο για την Γη... Σε αυτά τα επεισόδια, μου άρεσε πολύ περισσότερο ο χαρακτήρας της Martha, απ'ότι στην προηγούμενη σαιζόν.



Silence in the Library/Forest of the Dead είναι από τα καλύτερα επεισόδια της σαιζόν. Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε και ως guest star την Alex Kingston, ως Professor River Song, η οποία γνωρίζει τον Doctor αλλά έναν Doctor από το μέλλον. Ίσως η River Song να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει και το πραγματικό του όνομα... 

Μου άρεσε πολύ η River Song ως χαρακτήρας, η δύναμη που είχε, η σχέση της με τον Doctor. Υπήρχε μία δυναμική μεταξύ των δύο χαρακτήρων που μου άρεσε πάρα πολύ. Μεγάλο μέρος του επεισοδίου ήταν βασισμένο σε αυτή την σχέση, και θεωρώ ότι οι ερμηνείες και των δύο ηθοποιών κάνανε την διαφορά. 

 

Eρχόμαστε στο καλύτερο επεισόδιο της σαιζόν: Turn Left, και την επιστροφή της Rose Tyler. Τι θα γινόταν αν η Donna δεν είχε πιάσει δουλειά στην εταιρεία HC Clemens; Τι θα γινόταν αν, επειδή δεν βρισκόταν η Donna μαζί με τον Doctor, αυτός πέθαινε στα γεγονότα του Runaway Bride, και δεν προλάβαινε να αναγεννηθεί; 

Σε αυτό το επεισόδιο, η Rose επιστρέφει για να βοηθήσει την Donna, και μέσω της Donna στέλνει ένα μήνυμα στον Doctor: Bad Wolf.




Στο τελευταίο και διπλό επεισόδιο της τέταρτης σαιζόν, έχουμε την επιστροφή όλων σχεδόν των χαρακτήρων που έχουν βοηθήσει και ταξιδέψει με τον Doctor, και μία παλιά γνώριμη: την Sarah Jane Smith. Εχουμε Davros και Daleks; έχουμε Jack Harkness, Martha Jones, Mickey Smith και Rose Tyler; είναι ένα διπλό επεισόδιο αρκετά καλό, που μας αφήνει με μία μεγάλη πικρία στο τέλος.  

Λόγω μίας μεταστατικής κρίσης, η Donna αποκτάει όλες τις γνώσεις ενός timelord, και από το χέρι που είχε χάσει ο Doctor στο Christmas Invasion, αναγεννιέται ένας δεύτερος Doctor. Η Donna-Doctor μαζί με τον Human Doctor, είναι εκείνοι που βγάζουν όλους τους υπόλοιπους από την δύσκολη θέση. 

Αλλά είναι ο Human Doctor που θα δώσει μία τελική λύση, που δεν αρέσει στον αγαπημένο μας timelord. Αλλά είναι αυτός ο λόγος που τελικά, αφήνει την Rose με τον Human Doctor στο παράλληλο σύμπαν; Η απλά, της κάνει ένα δώρο, μιας και ο Human Doctor είναι κλώνος του ίδιου αλλά με μία και μόνο καρδιά και τα ίδια αισθήματα προς αυτήν όπως εκείνος; 

Στο τέλος, πρέπει να σβήσει και την μνήμη της Donna, αλλιώς οι γνώσεις που απέκτησε θα την σκοτώσουν. Και δεν θα τον θυμηθεί ποτέ πιά, διότι αν γίνει αυτό, η Donna θα πεθάνει. Όσο για τους υπόλοιπους, επιστρέφει ο καθένας τους στην ζωή τους. Τα σκληρά λόγια του Davros όπως και τα γεγονότα αυτού του διπλού επεισοδίου τον έχουν επηρρεάσει βαθιά, επιρροή που φαίνεται ξεκάθαρα στα επόμενα special επεισόδια που είναι και τα τελευταία του David Tennant.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Πως να καλέσετε την αστυνομία όταν είσαστε μεγάλοι σε ηλικία...

Την ιστορία αυτή μου την έστειλε η φίλη μου η Ελένη σε e-mail, και είναι μετάφραση. Λέει ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία, αλλά μάλλον πρόκειται για άλλον έναν αστικό θρύλο, από τους πολλούς που κυκλοφορούνε. Με έκανε να γελάσω η συγκεκριμένη ιστορία.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕN ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ

Ο George Phillips, ένας μεγάλος άνθρωπος σε ηλικία, από το Μερίντιαν της Μινεάπολις, στις ΗΠΑ,  πήγαινε για ύπνο, όταν η γυναίκα του του είπε ότι είχε αφήσει ανοιχτό το φως στην αποθηκούλα του κήπου, φως που μπορούσε να δεί από το παράθυρο του υπνοδωματίου. Ο George άνοιξε την πίσω πόρτα για να κλείσει το φως, αλλά είδε κάποια άτομα στην αποθηκούλα να κλέβουν.

Τηλεφώνησε τότε στην αστυνομία, οι οποίοι τον ρωτήσανε: "Υπάρχει κάποιος στο σπίτι σας;"
Τους απάντησε: "Όχι, αλλά υπάρχουν κλεφτες στον κήπο μου που κλέβουνε."

Τότε του απαντήσανε: "Δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό αυτή την στιγμή. Κλειδώστε όλες τις πόρτες και ένας αστυνομικός θα έρθει όταν θα υπάρχει κάποιος διαθέσιμος."

Ο George απάντησε: "Εντάξει."

Έκλεισε τότε το τηλέφωνο και μέτρησε μέχρι το 30. Ξανατηλεφώνησε στην αστυνομία.

"Γειά σας, σας είχα πάρει τηλέφωνο πριν από λίγο επειδή κάποιοι κλέβανε από την αποθηκη του κήπου μου. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να ανυσηχείτε επειδή μόλις τους πυροβόλησα και τους σκότωσα και τους δύο, και αυτή την στιγμή τους τρώνε τα σκυλιά." και έκλεισε το τηλέφωνο.

Μέσα σε 5 λεπτά, 6 περιπολικά, μία ομάδα ειδικών δυνάμεων, ένα ελικόπτερο, δύο πυροσβεστικά, ένας γιατρός, και ένα ασθενοφόρο εμφανίστηκαν στο σπίτι των Phillips και πιάσανε τους κλέφτες στα πράσα.

Ένας από τους αστυνομικούς είπε στον George:"Νόμιζα ότι τους είχες πυροβολήσει!"
Και ο George απάντησε: "Κι εγώ νόμιζα ότι δεν υπήρχε κανένας διαθέσιμος!"