Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006

Miyajima: το νησί των ελαφιών



Τελειώνοντας την περιήγηση στο Miyajima, θα σας μιλήσω για τα ελάφια του νησιού. Τα ελάφια σε αυτό το νησί είναι ήρεμα, και θεωρούνται ιερά. Θεωρείται γρουζουζιά να σκοτώσεις ελάφι, έστω και από ατύχημα. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες θανατώνονταν οποισδήποτε σκότωνε ελάφι.



Σήμερα, τα ελάφια στο Miyajima ακόμα θεωρούνται ιερά. Θεωρείται γρουζουζιά να βρείς νεκρό ελάφι μπροστά στο σπίτι σου. Όταν ένας κάτοικος του νησιού βρίσκει νεκρό ελάφι μπροστά στο σπίτι του απλώς το μετακινεί μπροστά στο σπίτι του διπλανού του!

Ακόμα μερικές φωτογραφίες από το Itsukushima







Οι πιο πάνω φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό του Hokoku Shrine.





Η πενταόροφη παγόδα κατασκευάστηκε το 1407 και βρίσκεται δίπλα στο Hokoku. Δυστυχώς απαγορεύεται να μπεί οποιοσδήποτε θνητός μέσα στην παγόδα, και έτσι δεν μπόρεσα να δώ το εσωτερικό της.

Itsukushima: στο εσωτερικό του ναού.







Οι πιο πάνω φωτογραφίες είναι από το εσωτερικό ενός από τα κτίσματα του ναού, το Senjokaku. Το Senjokaku άρχισε να κατασκευάζεται το 1597 με διαταγή του Shogun Hideyoshi Toyotomi για να ψάλλονται τα sutras των βουδιστών. Με τον θάνατο του Hideyoshi το 1598, σταμάτησε η κατασκευή του ναού και από τότε έχει παραμείνει χωρίς εξωτερικά τοιχώματα. Το 1872 μετονομάστηκε σε Hokoku Shrine, και αφιερώθηκε στην ψυχή του Hideyoshi Toyotomi. Από τότε είναι βοηθητικός ναός για το ιερό Itsukushima.

Θα πρέπει να κάνω τουλάχιστον ένα ακόμα post με φωτογραφίες, αφού το blogger επιτρέπει μόνο 5 φωτογραφίες ανά post. Και έχω μερικές ακόμα και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό του ναού.

Το ιερό Itsukushima στο νησάκι Miyajima



Ένα από τα αξιοθέατα στην Hiroshima είναι το νησάκι Miyajima, με τον ναό Itsukushima. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την θαλάσσια πύλη του ιερού ή πύλη Torii όπως λέγονται. Οι πύλες αυτές δείχνουν συνήθως την είσοδο στον ναό. Η συγκεκριμένη, που ονομάζεται Otorii δηλαδή Μεγάλη Torii, είναι από τις πιο πολυφωτογραφημένες πύλες που υπάρχουν.



Τα λιοντάρια θεωρούνται φύλακες των ναών και σε όποιο ναό και αν πήγα, πάντα υπήρχαν 2 λιοντάρια ως φύλακες των ναών, ιδίως σε σιντοϊστικούς ναούς.




Τα γλυπτά φανάρια είναι προσφορές πιστών προς τον ναό για καλή τύχη, για να εξευμενίσουν τους θεούς, γενικά για διάφορους λόγους.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006

H ιστορία της Sadako Sasaki



H Sadako Sasaki ήταν 2 ετών όταν έσκασε η ατομική βόμβα στην Hiroshima, και βρισκόταν κάπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο μηδέν. Ήταν μία από τους επιζώντες της βόμβας. Το 1954, στην ακόμα τρυφερή ηλικία των 11 ετών, διαγνώστηκε με λευχαιμία.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ιστορία της. Η Sadako πίστευε ότι εαν φτιάξει αρκετά origami που απεικονίζουν γερανούς, οι θεοί θα την βοηθούσαν να ζήσει, και θα βοηθούσαν να έρθει ειρήνη στον κόσμο. Η επίσημη εκδοχή λέει ότι κατάφερε να φτιάξει περίπου 1300 origami πριν πεθάνει το 1955 στην ηλικία των 12 ετών.

Μία άλλη εκδοχή, αρκετά δημοφιλής, λέει ότι η Sadako πίστευε ότι για να καταφέρει τους θεούς να την βοηθήσουν, και να βοηθήσουν τον κόσμο να βρεί την ειρήνη, χρειαζόταν 1000 γερανούς από origami. Κατάφερε, λένε, να φτιάξει μόνο 644 πριν πεθάνει.

Δεν έχει σημασία ποιά εκδοχή πιστεύετε ή θέλετε να πιστεύετε, σημασία έχει ότι αυτό το κορίτσι είχε την δύναμη να προκαλέσει με την αθωότητα ενός παιδιού. Είχε την δύναμη και την φωνή, αλλά αυτοί που πρέπει να ακούσουν δυστυχώς δεν άκουσαν, και συνεχίζουν να είναι κουφοί.



Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το μνημείο στην μνήμη της μικρής Sadako και όλων των παιδιών που πέθαναν από τις συνέπειες της βόμβας, και τους γερανούς από origami που, ακόμα και σήμερα, περαστικοί και μη, αφήνουν στο μνημείο της. Το μνημείο βρίσκεται στο πάρκο της Ειρήνης στην Hiroshima.


Sadako Sasaki's story on Wikipedia

Τρίτη 29 Αυγούστου 2006

Hiroshima: Το Πάρκο της Ειρήνης και το Μουσείο της Ατομικής Βόμβας



Η πιο πάνω φωτογραφία από το πάρκο της Ειρήνης είναι από τον Θόλο της ατομικής Βόμβας. Στο κουτί μέσα στον Θόλο, υπάρχουν τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι πέθαναν στην έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας ή από τις συνέπειές της και, κάθε χρόνο, όλο και κάποιο όνομα προστίθεται, είτε ξεχασμένο, είτε νέο θύμα. Τα λουλούδια είναι από την επέτειο μιας και βρισκόμουν στην Hiroshima 2 μέρες μετά την επέτειο.

Το μουσείο που βρίσκεται στο πάρκο περιέχει φωτογραφίες και αντικείμενα καθώς και κείμενα από την ημέρα της έκρηξης. Δείχνει όλη την φρίκη της ατομικής βόμβας, και δεν μπόρεσα να το δώ όλο. Μετά από λίγα εκθέματα και φωτογραφίες, άρχισα να ψάχνω την έξοδο. Δεν μπορούσα να δώ άλλα, δεν ήθελα να δώ άλλα.

Καθ΄όλη την διάρκεια της επίσκεψης σε αυτό το σημείο, ένοιωθα σαν να ακούω τις κραυγές των θυμάτων, σαν να ένοιωθα τον πόνο και τον τρόμο τους, σαν οι νεκροί να θέλανε να μου μιλήσουν...

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2006

Hiroshima: Το Πάρκο της Ειρήνης



Στις 6 Αυγούστου 1945, γράφτηκε μία από τις πιο φρικιαστικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η πρώτη ατομική βόμβα έπεσε στην πόλη της Hiroshima στην Ιαπωνία, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμα άγνωστος. Η πιο πάνω φωτογραφία απεικονίζει το σημείο μηδέν, δηλαδή το σημείο όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα.



Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το μοναδικό κτίριο που επέζησε όπως το βλέπετε από την ατομική βόμβα. Επέζησε διότι ήταν σχεδόν στο σημείο μηδέν, και έχει παραμείνει σαν "μνήμη" της καταστροφής που υπέστη η Hiroshima.



Η φλόγα που ελάχιστα μεν φαίνεται, αλλά είναι σημαντική, είναι η φλόγα που δεν θα σβήσει μέχρι να καταστραφεί και το τελευταίο πυρηνικό όπλο. Άραγε θα καταφέρει η ανθρωπότητα να σβήσει ποτέ την φλόγα αυτή? Η θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον κόσμο με τους ηλίθιους πολέμους, και τις ηλίθιες αντιπαλότητες για την θρησκεία, ή ένα κομμάτι γής;



Τα παιδιά και ο ποιητής σε αυτές τις φωτογραφίες. Ένας διάσημος ποιητής της Ιαπωνίας έγραψε ένα ποίημα για τα παιδιά που χάθηκαν λόγω της βόμβας και της ραδιενέργειας που ακόμα και σήμερα επηρρεάζει την Hiroshima.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2006

Kurashiki: μία μικρή πόλη της Ιαπωνίας



Μετά το κάστρο Himeji, επισκεφτήκαμε με το γκρούπ μία μικρή πόλη της Ιαπωνίας ονόματι Kurashiki. Γραφική πόλη με κανάλια, γεφυρούλες και τα παλιά σπίτια ανέγγιχτα από τον χρόνο. Αρκετά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά και πανδοχεία, με είδη λαϊκής τέχνης, αντίγραφα έργων και πολλά άλλα τουριστικά και μη είδη.



Στο Kurashiki υπάρχουν και αρκετά μουσεία, με πιο χαρακτηριστικό το Ohara Museum of Art, το οποίο περιέχει έργα γνωστών ευρωπαϊκών ζωγράφων από Picasso, Modigliani μέχρι και τον "Ευαγγελισμό της Θεοτόκου" του El Greco, ή όπως ήταν το αληθινό του όνομα, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.



Και μία φωτογραφία με μένα στο Kurashiki.



Μετά το Kurashiki, μπήκαμε στο λεωφορείο για μία πόλη διάσημη σε όλο τον κόσμο, για τις πληγές που της άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: την Hiroshima.