Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Percy Jackson and the Lightning Thief - Rick Riordan

Εδώ θα μιλήσω για το βιβλίο και όχι για την ταινία. Δεν έχω δεί την ταινία, άλλωστε σήμερα βγαίνει στους κινηματογράφους στην Ελλάδα. Και μάλλον θα την δώ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο "Ο Πέρσυ Τζάκσον και ο Κλέφτης της Αστραπής", ιδιαίτερα λόγω της ταινίας, και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Άλλωστε κι εγώ λόγω της ταινίας το αγόρασα για να το διαβάσω, απλά προτίμησα την πρωτότυπη αγγλική έκδοση.

Ας επιστρέψουμε όμως στο βιβλίο. Ο Percy (Perseus = Περσέας) Jackson είναι ένα 12χρονο αγόρι με διάφορα μαθησιακά προβλήματα και τον έχουν απελάσει από όλα τα σχολεία μέχρι στιγμής. Ο Percy ανακαλύπτει όμως, ότι είναι ημίθεος, γιός ενός από τους πιο ισχυρούς θεούς του αρχαιοελληνικού πάνθεου: του Ποσειδώνα. Οι δυνάμεις του έχουν να κάνουν με το νερό, άλλωστε ο Ποσειδώνας είναι ο θεός των θαλασσών και όλων των υδάτινων πόρων.

Κάποιος έχει κλέψει τον πρωτότυπο κεραυνό του Δία και την περικεφαλαία του Άδη, και οι θεοί αλληλοκατηγορούνται. Ο Δίας νομίζει ότι ο Ποσειδώνας είναι υπεύθυνος, και ότι την κλοπή την έκανε ο Percy, ο Ποσειδώνας θεωρεί ότι το έκανε ο Άδης, ο Άδης πάλι θεωρεί υπεύθυνο τον Ποσειδώνα... Ο Percy πρέπει να μάθει ποιός πραγματικά βρίσκεται πίσω από την κλοπή αυτή, και να επιστρέψει τα κλεμμένα αντικείμενα. Μαζί του θα ταξιδέψουν μέχρι το παλάτι του Άδη και τα Τάρταρα, η Annabeth, ημίθεη κόρη της Αθηνάς, και ο Grover, σάτυρος και προστάτης του Percy.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 11 εως, θα έλεγα, 15 χρονών, αλλά και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που αρνούνται να μεγαλώσουν. Γενικά, το βιβλίο μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Η ιστορία λίγο-πολύ γνωστή, με τον 12χρονο με κάποια προβλήματα να ανακαλύπτει ότι έχει κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις και ότι η μοίρα του κατά κάποιον τρόπο είναι προδιαθετημένη για κάτι σημαντικό. Και ως συνήθως, και το backplot που δένει όλα τα βιβλία μαζί, αρχίζει από αυτό το βιβλίο και φανερά.

Είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αλλά δεν ξέρω εαν είναι ο 12χρονος που το γράφει, ή απλά ένας μεγαλύτερος Percy, που θυμάται τις περιπέτειές του και τις καταγράφει για οποιονδήποτε λόγο. Μερικές φορές φαίνεται σαν να είναι ο 12χρονος που το γράφει, μερικές φορές κάποιος μεγαλύτερος. Ίσως σε κάποια σημεία να χρειαζόταν λίγο περισσότερη προσοχή ως προς το ύφος του κειμένου.

Σαν ιστορία, γενικά με κράτησε το βιβλίο. Είχε δράση και ένταση, καλές περιγραφές, πιστευτούς χαρακτήρες, ιδίως από την στιγμή που όλοι βασίζονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Πραγματικά φαίνονται οι γνώσεις του Riordan γύρω από την ελληνική μυθολογία, και δεν την κατακρεουργεί. Αντίθετα της φέρεται με σεβασμό, και οι αναφορές σε αρχαίους μύθους και μυθικά γεγονότα είναι ακριβή και σωστά.

Πρέπει να πώ ότι είμαι ολίγον τι προκατειλημμένη σε ότι αφορά την ελληνική μυθολογία. Θέλω να διαβάζω οτιδήποτε έχει σχέση με αυτήν, είτε πρόκειται για ιστορίες βασισμένη σε αυτήν, είτε πρόκειται για τους ίδιους τους μύθους... Το βιβλίο το άρχισα μπορώ να πώ με κάποια προκατάληψη ενάντια του, επειδή θεώρησα ότι μπορεί να είχαμε άλλο ένα κατακρεούργημα της ελληνικής μυθολογίας. Πραγματικά χάρηκα που έκανα λάθος, και που το βιβλίο σέβεται την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Με λίγα λόγια, δώσε μου μία καλή ιστορία με θεούς του Ολύμπου, και με έχεις πείσει. Και εδώ αυτό συνέβη. Επαναλαμβάνω: το βιβλίο είναι για ηλικίες 11-15 και για όσους έχουν αφήσει ένα κομμάτι του εαυτού τους σε εκείνη την ηλικία. Θέλω να δώ την ταινία, και να δώ αν αυτή την φορά το Hollywood έκανε καλή δουλειά ή εαν πάλι τα κάνανε μαντάρα στην ταινία. (Harry Potter κανείς;)

Αν θα πάρω τα επόμενα; Φυσικά και ναι, θέλω να μάθω σε τι περιπέτειες θα μπεί ο Percy, και θέλω πραγματικά να δώ πως θα χρησιμοποιήσει το backplot o Riordan.