Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ελικοειδής θάνατος ενός αστεριού

Καταπληκτική φωτογραφία! Πάλι από το τηλεσκόπιο του Hubble, που μας έχει δώσει απίστευτες φωτογραφίες και στοιχεία για το Σύμπαν στο οποίο βρισκόμαστε. Και δεν μιλάω γαι το φωτεινό αστέρι που σε αυτή την περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει, αλλά για το αχνό ελικοειδές σχήμα που φαίνεται στα αριστερά του αστεριού.

Αυτό το σχήμα δεν είναι κάποιο φωτογραφικό λάθος. Αντίθετα είναι πραγματικό, και αποτελείται από ύλη που ένα αστέρι στα τελευταία στάδια της ζωής του εκτινάσσει στο διάστημα. Το αστέρι που το πέταξε είναι ένας κόκκινος γίγαντας. 

Τα άστρα που φτάνουν στο στάδιο του κόκκινου γίγαντα, έχουν εξαντλήσει το καυσιμό τους, δηλαδή το υδρογόνο, και το έχουν μετατρέψει μέσω πυρηνικής σύντηξης όλο σε ήλιο. Σε αυτή την φάση της ζωής τους, τα άστρα, όπως θα κάνει και ο δικός μας Ήλιος σε περίπου 4-5 δισεκαττομμύρια χρόνια, αρχίζουν την πυρηνική σύντηξη του ηλίου σε άνθρακα. Σε αυτή την φάση λόγω της εσωτερικής πίεσης, το αστέρι μεγαλώνει σε μέγεθος, και πετάει ύλη στο διάστημα σε αρκετά μεγάλες ταχύτητες.

Το ελικοειδές σχήμα οφείλεται στο ότι το αστέρι AFGL 3068 που εκτίναξε το υλικό, έχει ένα σύντροφο, ένα δεύτερο αστέρι, και η βαρυτική επιρροή του δεύτερου αστεριού, κατά κάποιο τρόπο, "έσπρωξε" το υλικό σε αυτό το σχήμα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από την περιγραφή που έκανα εδώ, αλλά αυτή η δημοσίευση δεν είναι γραμμένη για τους ειδήμονες, αλλά για όλους.

Ένα ακόμα καταπληκτικό στοιχείο για το συγκεκριμένο, είναι ότι η έλικα από ύλη φωτίζεται όχι από το διπλό αστέρι, αλλά από το γαλαξιακό φως, δηλαδή από μακρινά αστέρια...

H αρχική δημοσίευση έγινε εδώ: An Extraordinary Celestial Spiral
και το μικρό επιστημονικό άρθρο βρίσκεται εδώ, ελεύθερο για κατέβασμα: A Binary Induced Pinwheel Outflow from the Extreme Carbon Star, AFGL 3068

Δεν υπάρχουν σχόλια: