Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

H απογοήτευση του Gingko Biloba

Ένα από τα σκευάσματα της εναλλακτικής ιατρικής είναι το gingko biloba, το οποίο κατά τους ομοιοπαθητικούς και παρόμοιους πρακτικούς εναλλακτικών μεθόδων, βοηθάει στην διατήρηση της μνήμης όταν ο ασθενής πάσχει από νόσους εκφυλισμού του εγκεφάλου, όπως η νόσος Alzheimer.

Η έρευνα όμως που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Virginia, έδειξε ότι στην πραγματικότητα το σκεύασμα αυτό δεν κάνει τίποτα απολύτως. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Steven DeKosky, δήλωσε απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή. Και πως να μην είναι; Αν το σκεύασμα πραγματικά βοηθούσε τότε, η ιατρική επιστήμη θα είχε ένα ακόμα όπλο για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας, και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδια την έρευνα, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

Study: Ginkgo biloba has no effect on Alzheimer's, dementia

Η ομοιοπαθητική, χειροπρακτική και άλλες παρόμοιες εναλλακτικές μέθοδοι, συνήθως δεν έχουν πραγματικά αποτελέσματα΄απλά έχουν το λεγόμενο placebo effect, δηλαδή κάνουν τον ασθενή απλά να νοιώθει καλύτερα επειδή νομίζει ότι αυτές οι μέθοδοι θα λειτουργήσουν. Και φυσικά, από τέτοιες εναλλακτικές μεθόδους έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα, και υπάρχουν άτομα που υπέστησαν σοβαρές ζημιές και δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν καλά, όπως π.χ με την υπόθεση του Zicam:

Zicam

Δυστυχώς, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περνάνε από κανέναν απολύτως έλεγχο! Τα περισσότερα δεν είναι τίποτε άλλο από σκέτο νερό, αλλά υπάρχουν και οι θλιβερές εξαιρέσεις. Μπορεί η εταιρεία που έφτιαχνε το Zicam, να αποζημίωσε τους περισσότερους παθόντες, αλλά δεν μπορεί να τους ξαναδώσει πίσω την όσφρηση.

Εαν σας πούνε για εναλλακτική θεραπεία, καλύτερα να το αποφύγετε και να ενημερωθείτε σχετικά. Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο Διαδίκτυο όπου μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τέτοιες μεθόδους, και παραθέτω ένα αρκετά σημαντικό link:
Quackwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια: