Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Percy Jackson and the Sea of Monsters - Rick Riordan

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Percy Jackson, και μάλλον σύντομα θα το δούμε και αυτό στο σινεμά. Και αυτό καλογραμμένο για παιδικό βιβλίο, αν και έχει ένα μεγάλο λάθος σε κάποιο σημείο. Θα επανέρθω σε αυτό αργότερα, κατ΄αρχήν μερικά λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.


O Percy (ή Περσέας όπως είναι το κανονικό του όνομα), έχει έναν καινούργιο φίλο, τον Tyson. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, και την επιστροφή του Percy στο Camp Half-Blood, ο Percy έχει άγνοια για τον Tyson. O Tyson δεν είναι ένα κανονικό παιδί; είναι ένας Κύκλωπας, και όπως ανακαλύπτει ο Percy, και ετεροθαλής αδελφός του. Αλλά αρκετά για τον Tyson! Επιστρέφοντας στο Camp Half-Blood, o Percy βρίσκει το δέντρο της Θάλειας να έχει δηλητηριασθεί, και μαζί με το δέντρο, και η περιοχή, η γή στην οποία βρίσκεται η κατασκήνωση. Ο Χείρωνας έχει απολυθεί, διότι υπήρχαν υποψίες ότι είναι υπαίτιος για την δηλητηρίαση.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την κατασκήνωση είναι το Χρυσόμαλλο Δέρας. Αλλά που βρίσκεται το Δέρας; Και τι σχέση έχει ο Grover; Ο Percy λοιπόν θα αρχίσει μία νέα περιπέτεια για να βρεί το Χρυσόμαλλο Δέρας, να σώσει τον Grover, να επαναφέρει την κατασκήνωση, και να βρεί τον πραγματικό ένοχο για την δηλητηρίαση του δέντρου της Θάλειας. Αυτό θα τον φέρει στο Τρίγωνο των Βερμούδων, ή όπως αποκαλείται από τους ημίθεους, θεούς και διάφορα τέρατα, η Θάλασσα των Τεράτων. Μία σειρά από μυθολογικά τέρατα θα παρελάσουν στο βιβλίο, και θα ακολουθήσουμε τον Percy σε μία μυθική περιπέτεια στην σημερινή εποχή.

Εδώ όμως πρέπει να αναφέρω και το λάθος που βρήκα στο βιβλίο σχετικά με την ελληνική μυθολογία. Όταν η Annabeth εξηγεί για το Χρυσόμαλλο Δέρας, λέει ότι το Χρυσό Κριάρι άρπαξε τον Κάδμο και την Ευρώπη΄και ότι η Ευρώπη έπεσε καθώς το Κριάρι πετούσε. Αλλά όπως θα ξέρουμε όσοι τουλάχιστον προσέχαμε στο μάθημα της μυθολογίας, το Κριάρι άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη για να τους σώσει. Η Έλλη έπεσε από το κριάρι στο σημείο που ονομάζεται προς τιμήν της, Ελλήσποντος. Ο Κάδμος ήταν ο πατέρας της Ινώς, της μητριάς του Φρίξου και της ¨Ελλης, και ο λόγος που η μητέρα τους αναγκάστηκε να στείλει το Κριάρι για να τους σώσει. Επίσης ο Κάδμος, ήταν αδελφός της Ευρώπης, που είχε απαγάγει ο Δίας με την μορφή ταύρου. Και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι η ήπειρος στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα, η Ευρώπη, πήρε το ονομά της από την μυθολογική Ευρώπη.

Όσο για το υπόλοιπο του βιβλίου, δεν νομίζω να έχει κάποιο λάθος όσον αφορά την μυθολογία. Βέβαια δεν είμαι ειδική σε αυτόν τον τομέα, οπότε μπορεί και να μοθ έχει ξεφύγει κάποιο σημείο. Σημειωτέον ότι το διάβασα στην αγγλική πρωτότυπη έκδοση και δεν γνωρίζω τι έχει γίνει με την ελληνική μετάφραση, επειδή είδα ότι κυκλοφόρησε και στα ελληνικά 

Γενικά πάντως μου άρεσε και αυτό το βιβλίο. Γενικά αυτή η σειρά θεωρώ ότι έχει ένα καλό: μέσα από τις περιπέτειες του Percy Jackson, αναπτύσσεται η περιέργεια των παιδιών σχετικά με την ελληνική μυθολογία, και οδηγούνται στο να διαβάσουν και να μάθουν όχι μόνο για την ελληνική μυθολογία, αλλά και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και κατ'επέκταση και για άλλους πολιτισμούς που προϋπήρξαν του σημερινού. Από το δέλτα του Νείλου εως τον Όλυμπο, και παραπέρα, οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν πολλά να πούνε και να μας διδάξουν, όχι μόνο τα παιδιά αλλά όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: