Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Προστιμο για βλασφημία; Η Ιρλανδία οπισθοδρομεί...

Στην Ιρλανδία, τέθηκε την 1η Ιανουαρίου 2010 ένας νόμος που βάζει πρόστιμο σε όποιον βλασφημεί τα υποτιθέμενα θεία των χριστιανών. Δηλαδή με αυτόν τον νόμο, μπορούν να απαγορευτούν βιβλία όπως του Mark Twain ή του Salman Rushdie.

Εις απάντηση, η ένωση των Ιρλανδών Άθεων έβγαλε 25 βλάσφημες φράσεις από διάφορους διάσημους, μεταξύ άλλων του Ιησού, του Μωάμεθ, ακόμα και του Πάπα! Και θα τα βρείτε εδώ:

25 Blasphemous Quotations

Ο νόμος αυτός είναι επικίνδυνος και οπισθοδρομικός, και μας πάει πίσω στην Μεσαιωνική Ευρώπη, και την Ιερά Εξέταση.

Δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο, οι θρησκείες φωνάζουν βλασφημία κάθε φορά που θίγονται από την λογική και την κριτική σκέψη, κάθε φορά που κάποιος κάνει ένα αστείο για κάποιο μυθολογικό πρόσωπο. Για ποιό λόγο, να μπορείς να κάνεις αστεία με τον Δία και την Αφροδίτη, και να μην μπορείς να κάνεις με τον Χριστό ή τον θεό; Μυθολογικά πρόσωπα δεν είναι; Ακόμα και με ιστορικά πρόσωπα έχουμε ανέκδοτα και παρόμοια. Γιατί δεν θίγονται οι ιστορικοί; Και γιατί όταν η θρησκεία καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να θεωρεί την αντίθεσή σου ως βλασφημία;

Ο συγκεκριμένος νόμος θίγει και καταπατάει την ελεύθερη έκφραση. Δεν είναι όλοι χριστιανοί, και δεν είναι όλοι στρατιωτάκια των διαφόρων θρησκειών. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει λογική, που ξέρουν τι σημαίνει κριτική σκέψη.

Βλασφημείτε ελεύθερα, άλλωστε είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου η ελευθερία του λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: