Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Ημέρα Carl Sagan

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αστρονόμους του 20ου αιώνα. Ο Carl Sagan γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1934 και πέθανε από καρκίνο στις 20 Δεκεμβρίου 1996, λίγο πριν βγεί στο σινεμά η ταινία Contact βασισμένη στο βιβλίο του.

Κάθε χρόνο, στις 9 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την ημέρα Carl Sagan. Ημέρα αφιερωμένη στον μεγάλο αυτόν επιστήμονα, που αγάπησε την αστρονομία και μέσα από βιβλία και τηλεοπτικές παραγωγές κατάφερε να μεταδώσει τις γνώσεις του και την αγάπη του για την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα.

Μεγάλωσα με την σειρά Cosmos όπου ο Carl Sagan μας μεταφέρει σε διάφορα μέρη του Σύμπαντος, από το Ηλιακό μας Σύστημα μέχρι το Big Bang, μας δείχνει το κοσμικό ημερολόγιο, και μας μαγεύει με μακρινούς πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα.

Η σημερινή ημέρα δεν είναι αφιερωμένη μόνο στον Carl Sagan. Είναι αφιερωμένη στην ίδια την επιστήμη και στο πόσα μας έχει δώσει. Και όμως υπάρχουν πολλοί που δυσπιστούν και προτιμάνε τα παραμυθάκια και τον παραλογισμό διαφόρων θρησκειών, ψευδοεπιστημών και θεωριών συνομωσίας από την πραγματικότητα και την επιστήμη.

Για το τέλος θα αφήσω τον ίδιο τον Carl Sagan να μας μιλήσει για την Γη, The Pale Blue Dot:

Δεν υπάρχουν σχόλια: