Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

Το κουκλοθέατρο Bunraku

Ένα από τα παραδοσιακά θέατρα της Ιαπωνίας, το κουκλοθέατρο Bunraku, γεννήθηκε και άνθισε στην Osaka. Είχα την τύχη να το παρακολουθήσω, αν και, λόγω γλώσσας, δεν μπόρεσα να το απολαύσω όπως έπρεπε.

Το Bunraku είναι το πιο ανεπτυγμένο κουκλοθέατρο στον κόσμο. Οι κούκλες κινούν χέρια, πόδια, ακόμα και το στόμα, μέ την βοήθεια τριών ατόμων. Έχουν ύψος 1,20 μέτρα, σχεδόν όσο ένας άνθρωπος. Δύο άτομα είναι πάντα ντυμένα στα μαύρα και με μαύρες κουκούλες. Ο ένας κινεί το αριστερό χέρι ενώ ο άλλος τα πόδια. Αντίθετα ο κύριος μαριονετίστας δεν έχει κουκούλα και κινεί το δεξί χέρι και το κεφάλι.

Στην άκρη της σκηνής υπάρχουν ο αφηγητής και οι μουσικοί. Ο αφηγητής παίζει όλους τους ρόλους, είτε γυναικείους είτε ανδρικούς, μέσα από τους διαλόγους. Οι μουσικοί παίζουν το shamisen, το παραδοσιακό όργανο της Ιαπωνίας και συνοδεύουν την αφήγηση. Αρκετές φορές η αφήγηση είναι μέσω τραγουδιού.

Οι περισσότερες ιστορίες γράφτηκαν τον 18ο αιώνα όπου είχε την μεγαλύτερη άνθιση. Σήμερα, το Bunraku γνωρίζει μία νέα άνθιση, αν και δεν γράφονται νέα έργα. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί το Bunraku και το προστατεύει σαν εθνικό θησαυρό. Μάλιστα το 1984 εγκαινιάστηκε το National Bunraku Theatre στην Osaka, όπου παρακολούθησα και την παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες:

  1. Official Bunraku page
  2. The Puppet Theatre of Japan: Bunraku

Δεν υπάρχουν σχόλια: