Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Μεθάνιο στον Άρη: τελικά δεν είναι όσο νεκρός ως πλανήτης όσο νομίζαμε

Οι επιστήμονες ανακαλύψανε εκλύσεις μεθανίου στον Άρη. Το μεθάνιο, τουλάχιστον στην Γη, παράγεται κυρίως με δύο τρόπους: είτε από ηφαίστεια, είτε από βακτηρίδια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εαν πρόκειται για βακτηρίδια, αυτά μάλλον βρίσκονται κάπου 3-4 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που υποστηρίζει την εκδοχή των βακτηριδίων: το μεθάνιο παρατηρήθηκε και σε σημεία όπου πιστεύεται ότι κάποτε υπήρχε νερό. Εαν αυτό αληθεύει, τότε το νερό σήμερα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη, σε βάθη 3-4 χλμ. και αυτό βοηθάει και την πιθανότητα να υπάρχουν βακτηρίδια.

Από την άλλη πλευρά, το μεθάνιο αυτό θα μπορούσε να έχει παραχθεί από γεωλογικά φαινόμενα, και να εκλύεται από περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης του αερίου. Ο Άρης έχει να παρουσιάσει γεωλογικά ενεργές περιοχές πολλές χιλιάδες χρόνια, και εαν πρόκειται για μεθάνιο γεωλογικής προέλευσης, να πρόκειται για μεθάνιο που έχει παραχθεί εδώ και αρκετές χιλιετίες ίσως και παραπάνω.

Βέβαια ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, και θα πρέπει να περιμένουμε επιπλέον παρατηρήσεις και έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι, εαν πράγματι υπάρχει ζωή στον Άρη. Η εαν κάποιο άλλο φαινόμενο προκαλεί τις εκλύσεις μεθανίου.

Θα είναι όμως σίγουρα καταπληκτικό να υπάρχει ζωή στον Άρη!

Και μερικές ιστοσελίδες για περαιτέρω ανάγνωση:

Live Blogging: The Mars Methane Mystery: Aliens At Last?
Martian Methane Reveals The Red Planet is Not a Dead Planet

Discovery of Methane Reveals Mars Is Not a Dead Planet
Mars Methane Press Conference - media Page



Δεν υπάρχουν σχόλια: