Σάββατο 26 Αυγούστου 2006

Himeji: το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της Ιαπωνίας



Το κάστρο Himeji έχει ανακυρηχθεί το 1993 από την UNESCO "Παγκόσμια Κληρονομιά". Είναι και το πιο "κινηματογραφικό" κάστρο της Ιαπωνίας, αφού έχει παίξει σε αρκετές ταινίες και σήριαλ, όπως "The Last Samurai", "Ran", "You Only Live Twice", και την παλιά σειρά "Shogun".



Το Himeji άρχισε να κατασκευάζεται το 1580 από τον Hideyoshi Toyotomi. To 1601 o Terumasa Ikeda, γαμπρός του Tokugawa Ieyasu, τότε Shogun της Ιαπωνίας, άρχισε να κτίζει ένα νέο κάστρο το οποίο τελείωσε το 1609. Από τότε το κάστρο δεν έχει υποστεί καταστροφές, ούτε κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.



Επονομάζεται το "Κάστρο του Λευκού Ερωδιού" λόγω των άσπρων τοίχων του. Αυτό οφείλετε στο άσπρο κονίαμα που χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι αντιπυρικό. Τα Ιαπωνικά κάστρα κατασκευάζονταν από ξύλο και όχι πέτρες ή άλλο πιο ανθεκτικό υλικό. Γι αυτό τον λόγο, η αντιπυρική προστασία ήταν πάντα σημαντική.



Τα ιαπωνικά κάστρα ήταν ολόκληρες πολιτείες, και περιελάμβαναν σπίτια, μαγαζιά αποθήκες, και ούτω καθ'εξής.


Δυστυχώς δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφίες μέσα στο κάστρο διότι απαγορευόταν. Σε αυτό το κάστρο για να μπείς, πρέπει να βγάλεις παπούτσια, και είτε να περπατήσεις με κάλτσες είτε ξυπόλυτος. Αυτό διότι τα ξύλινα πατώματα του κάστρου, όπως και αρκετών άλλων παλαιών κτισμάτων στην Ιαπωνία, δεν είναι φτιαγμένα για να αντέξουν φθορές από παπούτσια.

Όλες οι πανοραμικές φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον τελευταίο όροφο του κάστρου. Απολαύστε τις, και για περισσότερες πληροφορίες για το κάστρο και την ιστορία του, μπορείτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
  1. Official Site for Himeji Castle
  2. Himeji Castle
  3. Himeji Castle on Wikipedia
  4. UNESCO World Heritage: Himeji Castle

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εξ ίσου πανέμορφες εικόνες· πάντως, αυτό για τα κάστρα ισχύει και στην Ευρώπη.

Από την άλλη, δεν ξέρω πόσοι θυμάστε και το The Last Samurai όσον αφορά τα πατώματα...