Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Θρησκεία και Ελεύθερη έκφραση

Η αφορμή για αυτή την δημοσίευση είναι κάτι που συνέβη στην ανηψιά μου και που την στεναχώρησε πολύ, και εκείνη αλλά και την αδελφή μου. Η αδελφή μου στέλνει τα παιδιά σε ένα ιδιωτικό σχολείο, και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο διοργανώνει το χορό για το καρναβάλι. Βέβαια την πρόσκληση την πληρώνεις 28 ευρώ! Για φανταστείτε τώρα, η αδελφή μου έχει και 3 παιδιά το οποίο σημαίνει πέντε προσκλήσεις. Δεν είναι και λίγα τα χρήματα!

Αλλά ας συνεχίσουμε με την μικρή αλλά αληθινή ιστορία μας. Η ανηψιά μου, λοιπόν, είναι εννιάμιση χρονών και πάει στην τετάρτη δημοτικού. Θέλησε φέτος να ντυθεί διαβολάκι στον χορό του σχολείου. Αλλά οι ιδιοκτήτες του σχολείου της το απαγορέψανε, βρίσκοντας διάφορες αφορμές. Στην ουσία όμως, η αφορμή ήταν μία: ότι θεωρήθηκε θρηκευτική βλασφημία το να ντυθεί διαβολάκι! Αυτό τελικά είπανε στην αδελφή μου, όταν πήγε να μάθει τον λόγο για αυτή την απαγόρευση. Και φυσικά έδωσε τις προσκλήσεις πίσω, πήρε τα χρήματα πίσω, και ψάχνει για καινούργιο σχολείο. Και στην τελική, το δημόσιο δημοτικό είναι απέναντι από το σπίτι, οπότε μπορούν να πάνε εκεί τα παιδιά. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν παρωπίδες, ίσως και να έχουν λοβοτομηθεί από την θρησκεία.

Με την απαγόρευση της ανηψιάς μου να ντυθεί όπως θέλει στο χορό του καρναβαλιού, περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης του παιδιού, μία ελευθερία που θα έπρεπε να είναι δεδομένη για όλα τα παιδιά και για όλους μας. Μία ελευθερία για την οποία χρειάζεται να παλεύουμε καθημερινά, μιας και οι θρησκόληπτοι θέλουν όχι μόνο να την περιορίσουν, αλλά να την εξαλείψουν τελείως.

Ως θρησκόληπτους, δεν εννοώ όλους όσους πιστεύουν σε κάποιον θεό/θεούς' υπάρχουν αρκετοί πιστοί που έχουν λογική, και που δεν ακολουθούνε όλα τα δόγματα, που σκέφτονται και που αντιτίθενται σε αρκετούς από τους παραλογισμούς των θρησκειών. Θα φέρω εδώ το λαμπρό παράδειγμα του Καθηγητή Kenneth Miller, o οποίος είναι καθολικός στην θρησκεία, και ένας από τους καλύτερους εξελιγκτικούς βιολόγους αυτή την στιγμή. Όχι μόνο ο καθηγητής Miller είναι βιολόγος, αλλά έχει αντιταχθεί και σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μπεί οποιουδήποτε είδους δημιουργισμού στα σχολεία.

Ενώ, ως άθεη, είμαι υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, και θα υπερασπιστώ όλους ακόμα και τους θρησκόληπτους στο να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα' οι θρησκόληπτοι όμως δεν κάνουν το ίδιο. Όταν δεν συμφωνείς μαζί τους, τότε είναι έτοιμοι να σε κάψουν στην πυρά. Όσες φορές και να έχω προσπαθήσει να συζητήσω με θρησκόληπτους, ποτέ δεν έχω καταφέρει να συζητήσω επειδή οι συγκεκριμένοι συνήθως προσπαθούν να κάνουν προσυλητισμό και όχι συζήτηση.

Όσο για την βλασφημία, έχω γράψει και σε προηγούμενα άρθρα: δεν υπάρχει βλασφημία, είναι μία αφορμή των θρησκειών για να μην μπορεί κανένας να τους κάνει κριτική, για να έχουν τον έλεγχο των πιστών. Που αρχίζει και που τελειώνει η βλασφημία; Αν αρχίσεις με ένα καρναβαλιάτικο κοστούμι, που θα σταματήσεις; Τι άλλο έρχεται μετά; Να μην εκφράζεσαι καθόλου αν δεν συμφωνεί με την θρησκεία; Να κουνάς το κεφάλι και να μην μιλάς; Να παραιτείσαι στον μισογυνισμό και τον ρατσισμό της κάθε θρησκείας;

Τα παιδιά χρειάζονται να είναι ελεύθερα στην εκφρασή τους, χρειάζονται να μάθουν να σκέφτονται με λογική, με ευαισθησία, να έχουν κριτική σκέψη και ανθρωπιά.

Πως θα μάθουν να είναι ελεύθερα και υπεύθυνα άτομα όταν η θρησκεία περιορίζει την έκφραση; Πως θα μάθει ένα παιδί να σκέφτεται λογικά και να έχει κριτική σκέψη, όταν η θρησκεία βασίζεται στον παραλογισμό και την δεισιδαιμονία; Πως θα μάθει ένα παιδί να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του όταν η θρησκεία μαθαίνει στα παιδιά να ρίχνουν τις ευθύνες σε φανταστικά πλάσματα όπως ο θεός και ο διάβολος; Πως θα μάθει ένα παιδί να έχει ανθρωπιά, όταν η θρησκεία λέει στο ίδιο το παιδί ότι είναι αμαρτωλό, συνεπώς κακό κι' ας μην έχει πειράξει ούτε μυρμήγκι; Πως θα μάθει το παιδί να ευαισθητοποιείτε σε διάφορα ζητήματα, και να βοηθάει όταν η θρησκεία λέει "¨Εχει ο θεός:"; Πως θα μάθει το παιδί να φέρεται σε όλους το ίδιο, να θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο μέλος της κοινωνίας όταν η θρησκεία είναι γεμάτη από μισογυνισμό και ρατσισμό;

10 σχόλια:

Dyer είπε...

«Πως θα μάθει ένα παιδί να σκέφτεται λογικά και να έχει κριτική σκέψη, όταν η θρησκεία βασίζεται στον παραλογισμό και την δεισιδαιμονία; Πως θα μάθει ένα παιδί να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του όταν η θρησκεία μαθαίνει στα παιδιά να ρίχνουν τις ευθύνες σε φανταστικά πλάσματα όπως ο θεός και ο διάβολος;…»
Και αν δεν τα μάθει από παιδί θα έχουμε πολίτες χωρίς κριτική σκέψη, ευθυνόφοβους άτολμους, δεισιδαίμονες έρμαια του κάθε επιτήδειου. Και τέλος μια κοινωνία προβληματική που θα ψάχνει τον ηγέτη της, το θεό της, για να προχώρηση (ή να την κοροϊδέψει).

q&a είπε...

Δια ασήμαντος αφορμή, κάνουμε κακόβουλη κριτική σε θρησκεία, με εργαλείο έθιμα που έχουν βαθύτατο θρησκευτικό νόημα και προέλευση. Τέτοια βαθυστόχαστη ανάλυση μόνον αθεοταλιμπάνοι κατέχουν :-) Αυτό λέγετε υποκρισία. Στο θέμα, σεβασμός στα αισθήματα των άλλων συνανθρώπων προέχει. Αν και δεν θα έπρεπε να βγάζεις τόσο αυθαίρετα συμπεράσματα από την στάση κάποιων ανθρώπων, εκπαιδευτικών και μη. Αυτό παραείναι ανορθολογικό. Έχω δει μικρούς διαόλους ντυμένους καρνάβαλοι και δεν ενοχλήθηκε κανείς.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή μου, το ανιψάκι σου ως μικρό παιδάκι είναι λογικό να στενοχωρεθεί και δεν νομίζω πως αποτελεί αυτό πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζετε στη δική μας αδυναμία να εντοπίζουμε τους διάφορους κινδύνους που απειλούν εμάς και το περιβάλλον μας.

Δικαίωμα μας είναι φυσικά να διαλέγουμε τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα διασκεδάσουμε, αλλά έστω και ως άπιστη, δεν θεωρείς πως δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή;
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη από την προστασία μας και την σωστή καθοδήγηση μας, αλίμονο εάν θεωρούμε πως με αυτά παραβιάζουμε την ελευθερία τους. Φαντάσου σε τι σημείο θα φτάσουμε εάν υποκύπτουμε σε όλες τις ορέξεις ενός 9χρονου …

Φυσικά όμως εάν εσύ βλέπεις την πίστη μας, την ελευθερία, την σκέψη, την έκφραση και την ανθρωπιά κατά αυτό τον τρόπο, τότε λογικό είναι να αντιδράς έτσι.

Darkchilde είπε...

Ορθόδοξε, δεν βλέπω ούτε ελευθερία ούτε ανθρωπιά στην θρησκεία, βλέπω το ακριβώς αντίθετο.

Πως είσαι ελεύθερος όταν έχεις δογματισμό και δεν βλέπεις ότι τα πράγματα αλλάζουν, όταν δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά λόγω δογμάτων;

Δεν βλέπω ανθρωπιά στην θρησκεία, όταν θεωρεί ότι γεννιόμαστε αμαρτωλοί, δηλαδή κακοί κι ας μην έχουμε πειράξει ούτε μυρμήγκι. Αυτό είναι απάνθρωπο, το να θεωρεί κάποιον ανάξιο και κακό, τον κάνει να έχει σύνδρομα κατωτερότητας, να μην μπορεί να αναπτύξει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του.

Η σκέψη και η έκφραση δεν έρχονται μέσα από τον δογματισμό της θρησκείας. Η θρησκεία είναι ο κατ'εξοχήν εχθρός και των δύο.

Δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύει ο καθένας. Δεν θέλω όμως να μου επιβάλλετε το πιστεύω του καθενός με το ζόρι, όπως δεν επιβάλλω κι εγώ τα δικά μου.

Δυστυχώς οι Αβραμικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλαμισμός) επιβάλλονται με το ζόρι, μέσω προσυλητισμού. Πάρε το μάθημα των θρησκευτικών: είναι καθαρά προσυλητισμός υπέρ του ορθόδοξου χριστιανισμού, και γι'αυτό πρέπει να καταργηθεί.

Η πίστη είναι προσωπική. Και κανένας δεν θα έπρεπε να επιβάλλει την προσωπική του πίστη στους άλλους. Και αυτό είναι το θέμα αυτής της δημοσίευσης, καθώς και ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης λόγω δογματισμού.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητή μου Darkchilde όπως σου είπα και πριν, από τη στιγμή που δεν βλέπεις ανθρωπιά στην δική μας πίστη – που αποτελεί την πηγή θα μπορούσαμε να πούμε της ευσπλαχνίας – λογικό είναι να αντιδράς κατά αυτό τον τρόπο.

Η Ορθοδοξία που αποτελεί την αλήθεια – όσο και αν κουραζόμαστε να το ακούμε αυτό – κατευθύνει προς τη γνώση τους ανθρώπους με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Πώς είναι δυνατόν να αλλάζει με τον καιρό; Αυτό από μόνο του θα ήταν παράλογο …
Τέτοιες τακτικές τις εφαρμόζουν αιρέσεις για να καλύπτουν τα λάθη τους, όπως οι Χιλιαστές. Θα ήταν κακό σημείο να υπάρχει διαφοροποίηση σε βασικά θέματα και αυτός είναι και ίσως ο λόγος που μέσα στην ιστορία παρουσιάστηκαν οι τόσες αιρέσεις, το ότι δηλαδή ξεφεύγουν κάποιοι από την παράδοση της πίστης μας.
Άλλο είναι το να υπάρχει συγκαταβατικότητα και άλλο αλλαγές. Το πρώτο υφίσταται και θεωρώ στον υπέρτατο βαθμό, το δεύτερο είναι κακός οιωνός.

Η ελευθερία επίσης είναι πολύ παρεξηγημένη από διάφορους ανθρώπους, ακόμα και από ορισμένους πιστούς οι οποίοι θεωρούν ότι πιέζονται από τους διάφορους “κανόνες” της πίστης μας. Δεν το προσεγγίζουμε όμως σωστά το θέμα, γι’ αυτό και κάνοντας βιαστική - επιφανειακή κριτική καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν είναι έτσι η ελευθέρια όπως θεωρούν κάποιοι και μάλιστα να σου θέσω ένα απλό ερώτημα για να καταλάβεις το σκεπτικό:
Ένας Ορθόδοξος παρόλο που ανησυχεί για την κατάληξη των συνανθρώπων του όταν δεν βαδίζουν σωστά στη ζωή τους, δεν προσβάλετε από - κατά τη γνώμη μου πάντα – τις διάφορες θρησκείες και απόψεις που κυκλοφορούν. Ένας άπιστος – όπως παρατηρώ – όχι απλά προσβάλετε αλλά επιτίθεται κιόλας δριμύτατα προς την Ορθοδοξία, παρόλο που θεωρείτε – από τον εαυτό του – ελεύθερος άνθρωπος.
Εσύ προσωπικά ποιον από τους παραπάνω θεωρείς "ελεύθερους", από όλες τις πλευρές. Εγώ σίγουρα όχι τον δεύτερο, δεν μου δίνει τέτοια στοιχεία. Είναι πολύ παρεξηγημένο το θέμα της ελευθερίας. Δεν είναι από έξω η ελευθερία, είναι πρώτα από μέσα μας.

Επίσης πολύ παρεξηγημένη από ορισμένους είναι και η ταπείνωση που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Παρουσιάζετε ως μέσο ελέγχου της κοινωνίας ολόκληρης! Ο ταπεινός δεν είναι ο ανόητος άνθρωπος που ο καθένας μπορεί να κουμαντάρει όπως θέλει, είναι αντίθετα ο πιο έξυπνος και ο πιο δυνατός που γνωρίζει μεν την ανθρώπινη αδυναμία του αλλά έχοντας την ελπίδα του παράλληλα στο Θεό, δεν απογοητεύετε, μπορεί να διακρίνει πολύ καλά τις καταστάσεις και καταφέρνει τα πάντα στη ζωή του. Έχει την ελπίδα του στο Θεό, όχι στους ανθρώπους και από εκεί ασκεί ανεξάντλητη δύναμη. Δεν εκμηδενίζει τον άνθρωπο η ταπείνωση, μεγαλώσαμε ίσως με λάθος τρόπο και τώρα επόμενο είναι να τα βλέπουμε έτσι.
Δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση επί του θέματος και πέφτεις σε λανθασμένα συμπέρασμα και εδώ.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα και η πίστη σε καμιά περίπτωση δεν επιβάλετε από κανένα, εδώ ο ίδιος ο Χριστός δεν αναγκάζει και θα αναγκάσουμε εμείς οι άνθρωποι; Ακόμα και τώρα που σου τα λέω αυτά, μήπως σου κάνω προσηλυτισμό; Τη γνώμη μου λέω και εσύ φυσικά και δεν είσαι αναγκασμένη να την αποδεχτείς. Ίσως να υπάρχει και λανθασμένη αντίληψη επί του θέματος και από την πλευρά ορισμένων πιστών, δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε, το έχω συναντήσει εξάλλου.
Η Ορθοδοξία οδηγεί στην απόλυτη ψυχική ελευθέρια, δεν υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτό που σου δίνει, από τον προορισμό που σε οδηγεί.

Psychedelic Reflection είπε...

χαχαχαχααχχχαχ!

ναστε καλα ορθόδοξε ! θα σας διαβαζω συχνα να μου φτοιαχνετε τη μερα !

στο θεμα μας:
δεν θα επρεπε άραγε τα ιδιωτικά σχολεία να έχουν έναν οδηγό και να ξέρει ο καθένας με τι τρόπους διδάσκουν και τι φιλοσοφικο προφίλ έχουνε ώστε κάποιος να γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει το παιδί του σε αυτά από πριν και να μην περιμένει μέχρις ότου εκδηλωθεί η στάση τους ?

ωραία που θα'ταν ε?

Darkchilde είπε...

Ορθόδοξε, θρησκεία δεν σημαίνει ελευθερία, αλλά σκλαβιά. Σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος να σκεφτείς λογικά και με κριτική σκέψη, με εμπάθεια, με ανθρωπιά, αλλά μόνο μέσω των δογμάτων της θρησκείας.

Αν δεν συμφωνείς με τον δογματισμό της θρησκείας, τι έχουμε; Τρομοκρατία, δολοφονίες, κυνήγι μαγισσών... Τα ονόματα της Υπατίας και του Γαλιλέου σου λένε τίποτα;

Επίσης: βρεφική βάφτιση: είναι άκρως προσυλητιστικό και απλά φτιαγμένο για να δείχνει η εκκλησία ότι έχει πολλά περισσότερα μέλη απ'όσα έχει. Η βάφτιση είναι καταπάτηση του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να επιλέξει ελεύθερα. Με βαφτίσανε όταν ήμουν 1 έτους, όταν δεν ήμουν ακόμα ολοκληρωμένο άτομο για να επιλέξω από μόνη μου. Από την εκκλησία λόγω αυτού του ατυχές γεγονότος, στο οποίο ποτέ δεν συμφώνησα, το οποίο δεν ήταν επιλογή μου, θεωρούμαι χριστιανή ορθόδοξη. Αν αυτό εσύ το θεωρείς ελευθερία, εγώ το θεωρώ καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνεται κατά συρροήν. Και όχι, δεν θα βάφτιζα τα παιδιά μου, αν είχα.

Και τα θρησκευτικά στα σχολεία; Αυτό κι αν είναι προπαγάνδα της ορθοδοξίας! Όποιος λογικός άνθρωπος έχει διαβάσει έστω και ένα κεφάλαιο από τα βιβλία, του έρχεται πραγματικά να ξεράσει από τον παραλογισμό, δογματισμό, και ψευτιά των κειμένων αυτών, που θέλουν σώνει και καλά να τα περάσουν ως αλήθειες.

Επίσης, η θρησκεία θα έπρεπε να μένει έξω από πολιτικές, και από την ζωή των συνανθρώπων μας. Λόγω της θρησκείας, δεν υπάρχει καν σύμφωνο συμβίωσης και αρνείται η πολιτεία το δικαίωμα του πολιτικού γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Αυτό δεν είναι ανθρωπιά αγαπητέ Ορθόδοξε, αυτό είναι απανθρωπιά λόγω δογματισμού, αυτό είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αν θέλεις μπορώ να σου συνεχίσω.

Αν θέλεις πραγματικά να με πείσεις για την "αλήθεια" της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, θα πρέπει να μου φέρεις επιστημονικά στοιχεία. Προσοχή, όχι μύθους, όχι δόγματα, επιστημονικά στοιχεία. Στοιχεία τα οποία μπορούν να επαληθευτούν μέσω της επιστήμης.

Ε είπε...

Πραγματικά η αληθινή ελευθερία είναι από μέσα μας, η ελευθερία από τα πάθη. Πόσοι άραγε μπορούν να το καταλάβουν αυτό΄…

Corona Mortis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Corona Mortis είπε...

Κι η αδερφή μου είχε μια παρόμοια αντιμετώπιση από τον ιερέα της γειτονιάς όταν ήταν στο δημοτικό, φυσικά αυτός της φέρθηκε πιο κόσμια, απλά της το επισήμανε (την είδε ενώ πήγαινε στο χορό του σχολείου και της είπε κάτι τύπου "είναι σατανικά πράγματα αυτά").

Αλλά νομίζω ότι τα δόγματα από τον ορισμό τους, και μόνο με την ύπαρξή τους βιάζουν την ελευθερία (σκέψης, έκφρασης κτλ., αφού αν πεις κάτι διαφορετικό του δόγματος της θρησκείας θεωρείσαι αιρετικός, άσχετα με κάτι ¨"νεο-φιλελεύθερους" χριστιανούς που "πιστεύουν" πράγματα που φέρνουν σε πανθεϊσμό).


Καλά, για τη φύση του ανθρώπου, το μισογυνισμό κτλ. που δείχνει η θρησκεία ας μη μιλήσω καλύτερα, έχω σχολιάσει άπειρες φορές και πάντα αντιδρώ με ξεσπάσματα. Με μια ανάγνωση των γραφών ο καθένας θα καταλάβει τι εννοώ. Και οι δικαιολογίες τύπου "μεταφορικά μιλάει" είναι αρκετά κακόγουστες.


Παρεμπιπτόντως, Darkchilde, για κάποιο λόγο μου άρεσε περισσότερο το blog σου σε μαύρο φόντο (η άποψή μου ofc):P