Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οικογένεια Βλαμένου - Δημήτρης Ψαθάς

Γνωστός ο Δημήτρης Ψαθάς, ως αρθρογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και συγγραφέας διαφόρων μυθιστορημάτων όπου κυριαρχεί το χιούμορ. Αυτό είναι και το βιβλίο του Ψαθά, "Οικογένεια Βλαμένου", όπου θα βρούμε μία θεότρελη οικογένεια βλαμμένων όνομα και πράγμα.

Από τον μπαμπά εως το μικρό "Βλαμενάκι", όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν και από μία ή παραπάνω τρέλλες τις οποίες χρησιμοποιεί ο Ψαθάς για να δείξει τα καλά και τα κακά εκείνης της εποχής. Όλοι οι χαρακτήρες, κεντρικοί και μικρότεροι, είναι καρικατούρες της εποχής εκείνης, γύρω στα 1950, και ο συγγραφέας μας διασκεδάζει με τις περιπέτειές τους.

Σε αυτές τις καρικατούρες θα αναγνωρίσουμε και δικά μας πρόσωπα λίγο πολύ, ίσως και κάποια "τρέλλα" του εαυτού μας. Θα αναγνωρίσουμε ακόμα και σημερινές καταστάσεις. Ένα βιβλίο, που μπορεί να φαίνεται παλιό, αλλά στην ουσία είναι επίκαιρο, 50 χρόνια μετά που γράφτηκε. Διότι μπορεί ο Ψαθάς να παρουσιάζει την κοινωνία της εποχής, και αρκετά πράγματα να έχουν αλλάξει, αλλά κάποιες μούρλες ή ιδιοτροπίες ή πές τε όπως το θέλετε δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Είναι πάντα επίκαιρες!

Ένα μικρό βιβλίο, μόνο 237 σελίδες, τουλάχιστον στην έκδοση που έχω εγώ, αλλά και ένα μικρό διαμαντάκι συνάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: