Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006

H ιστορία της Sadako Sasaki



H Sadako Sasaki ήταν 2 ετών όταν έσκασε η ατομική βόμβα στην Hiroshima, και βρισκόταν κάπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο μηδέν. Ήταν μία από τους επιζώντες της βόμβας. Το 1954, στην ακόμα τρυφερή ηλικία των 11 ετών, διαγνώστηκε με λευχαιμία.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την ιστορία της. Η Sadako πίστευε ότι εαν φτιάξει αρκετά origami που απεικονίζουν γερανούς, οι θεοί θα την βοηθούσαν να ζήσει, και θα βοηθούσαν να έρθει ειρήνη στον κόσμο. Η επίσημη εκδοχή λέει ότι κατάφερε να φτιάξει περίπου 1300 origami πριν πεθάνει το 1955 στην ηλικία των 12 ετών.

Μία άλλη εκδοχή, αρκετά δημοφιλής, λέει ότι η Sadako πίστευε ότι για να καταφέρει τους θεούς να την βοηθήσουν, και να βοηθήσουν τον κόσμο να βρεί την ειρήνη, χρειαζόταν 1000 γερανούς από origami. Κατάφερε, λένε, να φτιάξει μόνο 644 πριν πεθάνει.

Δεν έχει σημασία ποιά εκδοχή πιστεύετε ή θέλετε να πιστεύετε, σημασία έχει ότι αυτό το κορίτσι είχε την δύναμη να προκαλέσει με την αθωότητα ενός παιδιού. Είχε την δύναμη και την φωνή, αλλά αυτοί που πρέπει να ακούσουν δυστυχώς δεν άκουσαν, και συνεχίζουν να είναι κουφοί.



Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το μνημείο στην μνήμη της μικρής Sadako και όλων των παιδιών που πέθαναν από τις συνέπειες της βόμβας, και τους γερανούς από origami που, ακόμα και σήμερα, περαστικοί και μη, αφήνουν στο μνημείο της. Το μνημείο βρίσκεται στο πάρκο της Ειρήνης στην Hiroshima.


Sadako Sasaki's story on Wikipedia

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Την έχω ακούσει αυτήν την ιστορία για τους γερανούς. Είναι μια ευρεία άποψη ότι μια ευχή σου θα πραγματοποιηθεί αν φτιάξεις 1.000 σωστά φτιαγμένους γερανούς, πράγμα διόλου εύκολο (έχω φτιάξει ένα γερανό στην ζωή μου, κι αυτός είχε το μαύρο του το χάλι). Τουλάχιστον έτσι πιστεύω, αλλά οι δεισιδαιμονίες στην Ιαπωνία είναι μέρος της θρησκείας τους.